Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
4 mei 2020
Goed nieuws voor ouders in spe, vanaf juli 2020 mogen partners 5 weken verlof opnemen wat voor 70% wordt vergoed! En nog ander leuk nieuws: het kabinet is bezig met een nieuwe regeling voor het ouderschapsverlof vanaf 2022, dan krijgen vaders nog 9 weken deels betaald verlof erbij! Lees hier wat dit concreet betekent.
Laten we eerst even kijken hoe het ouderschapsverlof voorheen werd geregeld. Vaders krijgen toen slechts 2 dagen betaald verlof na de geboorte van de baby en dat was het wel een beetje. Belachelijk eigenlijk, alsof alles na 2 dagen weer helemaal tot rust is gekomen?! Vrouwen kregen in totaal 16 weken verlof die bestaat uit 4 tot 6 weken zwangerschapsverlof en 12 tot 10 weken geboorteverlof (afhankelijk dus van de hoeveelheid zwangerschapsverlof, de vrije dagen voor de geboorte).
Sinds januari 2019 is de ouderschapsverlof wat uitgebreid. Partners kregen in plaats van 2 dagen, 5 dagen volledig betaald verlof. Deze dagen moeten in de eerste 4 weken na de geboorte opgenomen worden. Of eigenlijk moet je zeggen dat ze een werkweek betaald verlof kregen. Dus als iemand 30 uur werkte, kreeg die persoon 30 uur vergoed.
Het ouderschapsverlof verandert weer een beetje vanaf juli 2020, en dat zeker in positieve zin. Partner mogen dan maximaal 5 weken ouderschapsverlof opnemen. Tijdens deze periode krijgt de partner een uitkering van het UWV. De uitkering is 70% van het dagloon. Dit ouderschapsverlof van 5 weken is een aanvullend verlof en vult die eerste 5 dagen geboorteverlof dus aan. Partners moeten eerst het geboorteverlof opnemen (dus 1 werkweek) en dan mogen ze het ouderschapsverlof opnemen. Dit moet binnen 6 maanden na de geboorte. Daarnaast hadden ouders recht op 26 weken onbetaald ouderschapsverlof, dit verlof mag opgenomen worden in de eerste 8 jaar na de geboorte.
Eind april kondigden het kabinet nieuwe aanpassingen aan voor het ouderschapsverlof en het wordt echt alleen maar beter. Het doel is om ouderschapsverlof aantrekkelijk te maken voor ouders. Volgens minister Koolmees is het voor veel ouders best zwaar om voor de kinderen te zorgen en te werken tegelijk, door het ouderschapsverlof deels te betalen hoopt hij meer gezinnen te helpen om meer tijd thuis te spenderen en toch daarnaast te werken.
Op dit moment kunnen ouders 26 weken ouderschapsverlof opnemen, maar was onbetaald. Leuk aanbod dus, maar voor veel ouders gewoon financieel niet te doen om even onbetaald thuis te zitten. Vanaf 2022 kunnen ouders van deze 26 weken, 9 weken deels betaald krijgen. Ze krijgen dan 50% van hun dagloon. De overige weken blijven onbetaald. Dit geldt voor partners maar ook voor moeders. Moeders krijgen dus sowieso 16 tot 20 weken zwangerschapsverlof en mogen daarnaast dus 9 weken verlof opnemen dat deels (50%) wordt betaald.
Wat betekent dit nu concreet? Voor moeders:
Voor vaders:
Waarom duurt het eigenlijk 2 jaar voordat de nieuwe regeling wordt ingevoerd? Dat komt omdat het kabinet de UWV en bedrijven tijd wil geven op alles goed te regelen. De vergoeding krijgen partners namelijk via het UWV.
Bron:
Rijksoverheid