Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
24 maart 2020
Het is de situatie van vele ouders op dit moment: de komende tijd ontpop jij jezelf tot leraar of lerares en je voorziet je kind(eren) van thuisscholing. Best een pittig taakje die op je onervaren schouders rust. Wat ga je doen tijdens al die uren thuis? En hoe maak je thuisscholing leuk voor je kinderen (en stiekem ook voor jezelf)? Je leest het hier!
Laten we voorop stellen dat jij in eerste instantie gewoon vader of moeder bent van je kind(eren). De druk om er ook als succesvolle leerkracht voor je kind te zijn is onnodig. Je doet wat je kunt. Want als je drie kinderen hebt waaronder nog een baby of peuter, snapt iedereen dat het simpelweg te lastig is om dagelijks uren actief bezig te zijn met het schoolwerk. Again: je bent nog steeds vooral ouder.
Het is maandag en de scholen zijn nog altijd dicht. Tijd om jezelf weer op te werpen als leraar, ouder, opvang én speelkameraad en dat allemaal binnen de veilige vierkante meters van je huis, zonder de mogelijkheid om ook maar ergens naar toe te gaan. Hoe kun je ervoor zorgen dat je de dagen met kinderen zo goed mogelijk kunt doorbrengen zodat die kleine hersenen getriggerd blijven? Wij hebben wat tips verzameld om jouw thuisscholing tot een hoger en leuker niveau te tillen!
De meeste kinderen (en volwassenen) gedijen het best op structuur. Dit betekent dus rond dezelfde tijden opstaan, ontbijten, lessen volgen, spelen, lunchen en ga zo maar door. Het is dus een goed idee om een dagindeling te maken. Hierin kun je verwerken:
Mocht je het lastig vinden om een ritme te vinden, dan kun je voor het gemak ook gewoon de tijden aanhouden die de school van je kind gebruikt. Het is sowieso een goed idee om je dag niet veel later te beginnen zodat je kinderen in het ritme blijven en jullie nog iets aan jullie avond hebben.
Behalve een goede dagindeling is een specifieke planning ook aan te raden. Maak daarom dagelijks een planning voor de dag (je kunt natuurlijk ook vooruit plannen). Op de planning beschrijf je welke schooltaken je kind moet doen. Om het leuker te maken kun je op de planning ook de spelletjes of creatieve activiteiten beschrijven. De ene dag ga je bijvoorbeeld samen knutselen, een andere dag verven (vergeet niet een groot zeil neer te leggen) of samen een heel nieuw dorp bouwen met Lego. Als ‘leuk’ extraatje kun je ook nog aangeven welke huishoudelijke klusjes die dag gedaan moeten worden. Nu je kinderen de hele dag thuis zijn, kun je ze namelijk prima inzetten als huishoudhulpje. Zo heeft elk nadeel….
Niemand kan en wil de hele dag binnen zitten, daarom is het ontzettend belangrijk dat je dagelijks tijd inplant om lekker naar buiten te gaan met je kroost. De buitenlucht doet wonderen voor jullie gemoedstoestand, energielevel en gezondheid. Verdeel het over de dag bijvoorbeeld ’s ochtends rond 11.00 uur, ’s middags en na het avondeten. Probeer het vooral actief te houden zodat je kinderen hun energie kwijt kunnen, daar slapen ze uiteindelijk ook weer beter van. Win-win! Let op: zorg er natuurlijk wel voor dat jullie je houden aan de 1,5 meter afstand én vermijd plekken waar veel anderen zijn.
TIP: De buitenspeeltijd kun je ook combineren met thuisscholing. Wat dacht je bijvoorbeeld van een educatieve boswandeling waarin je een poging waagt alle bomen en planten bij soort te noemen (of laat je kind het opzoeken). Sta ook eens (letterlijk) stil bij de dieren die je ziet en als het je lukt, vertel dan wat eigenschappen. Zo maak je er meteen een home-made biologieles van!
Als je het maximale uit jouw thuisscholing wilt halen vergeet dan niet dagelijks een voorlees- of leesuurtje in te plannen. Lezen is ontzettend goed voor de taalontwikkeling van kinderen. Wil je even een momentje voor jezelf? Vraag dan eens aan opa of oma of zij je kinderen wilen voorlezen via Skype of Facetime! Handig!
Leren hoeft absoluut niet saai te zijn, dat bewijst Squla al jaren. Op de website van Squla vind je tal van leerzame spelletjes voor peuters t/m basisschoolkinderen van groep 8. Ze zijn ontwikkeld door mensen die uit het onderwijs komen, waardoor ze ook nog eens aansluiten bij de lesstof. Goed nieuws! Alle basisschoolleerlingen kunnen nu thuis kosteloos met Squla aan de slag tijdens schooltijden (maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 15.00 uur en op woensdag tot 13.00 uur). De leerkracht moet een account aanmaken via www.squla.nl/leerkracht en leerlingen aan zijn klas toevoegen. Vervolgens kan hij de accounts uitdraaien en aan de leerlingen geven om thuis in te loggen. Je zal zien dat je kind zo wel even een tijdje zoet is terwijl hij toch veel leert. Dat is pas verantwoorde schermtijd! Als je ook buiten schooltijd wilt oefenen, dan kun je een betaald account aanmaken. Dit kan al vanaf 7,95 per maand.
Het leuke van thuisscholing is dat je heel creatief kunt zijn in de wijze waarop je jouw kind wat bijbrengt. Denk aan spelletjes en activiteiten. Hieronder wat inspiratie:
Dit klinkt misschien niet meteen educatief, maar dat is het wel! Knutselen is super leerzaam want het leert je kind van alles over vormen, materialen en kleuren. Tevens kan je kind er veel creativiteit in kwijt. Knutselen bestaat overigens heus niet alleen uit wat papier met lijm of plakband. Wat dacht je van strijkkralen, verven, kleien (let er wel op dat het niet verandert in een tussendoortje), punniken (ja, terug van weggeweest) of kleuren. Oudere kinderen kunnen ook nog borduren, breien, verven etc. Probeer zelf ook creatief te zijn met de materialen in je huis (oftewel: je afval). Denk aan lege potjes van medicijnen of vitaminen, wc-rollen, lege pennen, lege shampoofles of melkpakken. Vergeet ook tijdschriften of kranten niet. Hieruit kan je kind plaatjes of foto’s knippen voor een eigen schilderij of collage. Mogelijkheden zat dus voor de meest mooie creaties!
Nog meer behoefte aan inspiratie voor jullie school aan huis? Vind hier andere leuke tips voor thuisscholing.
Verder lezen?
Rekenproblemen, hoe pak je het aan?
Heeft je kind moeite met spelling? Zo kun je helpen!
Alles over je kind leren lezen
Hoe wordt dyslexie gesignaleerd op de bassischool?
Voor dit artikel hebben we samengewerkt met Squla.