Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
27 februari 2019 door Loth van Veen
De open dagen staan weer voor de deur, en dat betekent voor veel jongeren én hun ouders veel nieuwe informatie. Een open dag bezoeken is een goed hulpmiddel voor de studiekeuze. Loth van Intermijn geeft handige tips hoe jij je als ouder kunt voorbereiden op een open dag.
Staat jouw kind voor de vraag: wat ga ik studeren? Dan ontkom je niet aan het bezoeken van open dagen. Vind je open dagen druk en onoverzichtelijk? Of heb je het idee in een groot reclamespektakel te zijn beland? Goed nieuws: met deze 6 tips is jullie bezoek aan de open dag wèl effectief.
Voor veel jongeren is het kiezen van een studie een grote uitdaging: 30% van de hbo-studenten en 20% van de wo-studenten kiest ‘verkeerd’. Voor veel studiekiezers zijn ouders de belangrijkste raadgevers in het studiekeuzeproces. Niet zo gek dus, dat steeds meer ouders hun kind graag begeleiden in hun zoektocht. Wist je dat er zelfs onderwijsinstellingen zijn die op open dagen een ‘éénouderbeleid’ hanteren om de massale toestroom van ouders te beperken? Bedenk hoe je jouw rol als ouder in het studiekeuzeproces van je kind in wilt vullen. Waar zou je willen helpen? En waar wil je loslaten? Bespreek dit met je zoon of dochter.
Laten we je meteen uit de droom helpen: een studiekeuze maak je niet op een open dag. Onderwijsinstellingen organiseren open dagen om zich zo goed mogelijk te presenteren richting studiekiezers en hun ouders. Vaak kun je een centrale presentatie over de opleiding bijwonen en wat rondlopen, sfeer proeven, in gesprek gaan met studenten en docenten en een les of workshop bijwonen. Neem met je kind zijn of haar verwachtingen van de dag door en zorg ervoor dat jullie met haalbare doelen op zak de open dag bezoeken.
Veel onderwijsinstellingen zijn erg groot en bieden verschillende opleidingen aan, soms zelfs verspreid over meerdere locaties. Zorg ervoor dat jullie een haalbare planning maken, voorafgaand aan de dag. Welke opleidingen willen jullie bezoeken? Hoe laat vinden de verschillende voorlichtingspresentaties, informatiemarkten en workshops plaats? Vaak vind je op de website van de onderwijsinstelling een programma met tijdplanning. En onthoud: less is more. Bezoek liever één presentatie of informatiemarkt met volle aandacht, dan drie gehaast en zonder focus. De meeste onderwijsinstellingen bieden verspreid over het schooljaar meerdere open dagen aan. Je hoeft dus niet alles op één dag te doen!
Maak samen een lijst met vragen die jullie tijdens de open dag willen stellen. Probeer te vragen naar feiten en niet naar meningen. Op vragen als: ‘is de sfeer op de opleiding goed?’ of ‘zijn de vakken interessant?’ krijg je als antwoord een mening van een student of docent. Je kunt je afvragen of je die meningen wilt meewegen in de studiekeuze.
Hebben jullie inspiratie nodig bij het bedenken van vragen? Download dan het document ‘vragen voor een open dag'.
Er komt heel veel informatie op jullie af op een open dag. Het vastleggen en structureren van deze informatie is een lastige stap. Stimuleer je kind aantekeningen te maken en help daarbij. Ook na afloop van de dag is het belangrijk samen even ‘uit te zoomen’. Wat heeft de open dag opgeleverd? Wat zijn volgende stappen die gezet kunnen worden in het studiekeuzeproces?
Een open dag bezoeken is slechts één manier om je te oriënteren op een opleiding. Denk samen met je kind na over andere manieren om informatie in te winnen over de opleiding. Is er een mogelijkheid om een dagje te gaan proefstuderen? Kun je online lesmateriaal of colleges bekijken? Kun je jouw netwerk inzetten om je kind in contact te brengen met een professional zodat er onderzoek gedaan kan worden naar het werkveld dat past bij de studie?
Hopelijk beginnen jullie met deze tips goed voorbereid aan de open dag die jullie gaan bezoeken, zodat jullie alle informatie rustig in jullie op kunnen nemen. Veel succes!
Loth van Veen is oprichter van studiekeuzeorganisatie Intermijn. Intermijn is een eigenzinnige coachingsorganisatie voor jongeren. We werken elke dag met jongeren aan hun toekomst, bijvoorbeeld in een tussenjaar of wanneer ze gestopt zijn met hun studie. We bieden coachingprogramma's voor generatie Z, hun ouders en professionals, we schrijven boeken, ontwikkelen tools en geven lezingen en webinars.