Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
30 september 2019 door Loth van Veen
Vol goede moed zijn er aan het begin van deze maand weer duizenden studenten met hun opleiding gestart. Dan is twijfel, onzekerheid of een gevoel van falen niet hetgeen waar je op hoopt. Toch krijgen veel studenten al vroeg in het collegejaar te maken met studiekeuzetwijfels. ‘Is dit het wel?’, ‘Had ik niet toch iets anders moeten kiezen?’.
Hoe ga je met deze studiekeuzetwijfels om? Wanneer kies je voor stoppen? Wanneer is doorgaan een betere optie? En hoe kun je als ouder of professional begeleiden tijdens dit proces?
Loth van Veen van studiekeuzeorganisatie Intermijn vertelt erover.
Sterker nog: eigenlijk is het ontzettend wijs en dapper om af en toe eens te twijfelen aan de dingen die je doet. Dit betekent dat je reflecteert: je kijkt terug op keuzes die je eerder maakte. Wist je dat ongeveer 1 op de 4 studenten tijdens de studietijd te maken krijgt met een studiedip? Dat betekent dat je het even niet meer ziet zitten, minder gemotiveerd bent en twijfelt of je nog wel met het juiste bezig bent. Dat is niet erg, dat is heel normaal.
De zaak verandert natuurlijk als de twijfel lang blijft hangen en je gevoelens van stress, onzekerheid of falen gaat ervaren. Dan is het belangrijk om je twijfel serieus te gaan nemen en op onderzoek uit te gaan. Het onderzoeken van je opties (doorgaan of stoppen) vraagt om tijd en ruimte. Probeer dus te accepteren, hoe lastig dat ook is, dat je het nu even niet weet.
Hoe onderzoek je je verschillende opties? Probeer eerst je twijfels in kaart te brengen. Wat maakt dat je onzeker bent over jouw keuze? Waar ligt het aan? Probeer acties te koppelen aan je punten van twijfel. Twijfel je bijvoorbeeld over het beroepsperspectief van jouw opleiding? Ga in gesprek met een professional om een beter beeld te krijgen van het werkveld. Vind je de vakken die je nu volgt niet leuk? Onderzoek de inhoud en opzet van de vakken uit de volgende periodes.
Grote beslissingen, zoals de studiekeuze, kun je niet alleen met je hoofd nemen. Er speelt meer mee dan enkel een lijst met voor- en nadelen. Je intuïtie speelt een grote rol. Vaak voel je wel wat je wilt. In dit geval: stoppen of doorgaan Dit is ook de reden dat testen, zoals studiekeuzetesten, vaak niet werken.
De verkeerde keuze bestaat niet. Of je een juiste beslissing hebt genomen, weet je pas als je het doet. En: iedere beslissing helpt je een stap verder in het leven.
Betrek anderen bij je zoektocht en ga in gesprek over de twijfels. Er zijn vast mensen in jouw omgeving (ouders, familie of vrienden) die je hierbij willen helpen. Maak je twijfels ook kenbaar bij jouw studieloopbaanbegeleider, de studiekeuzeadviseur of de decaan van je opleiding. Hij of zij heeft veel ervaring met dit soort vraagstukken en kan je hier goed bij helpen. Het delen van twijfels kan opluchten en bovendien kunnen anderen jou helpen bij het nemen van de juiste beslissing.
Wil je meer weten over studiekeuzetwijfels? Of ken je een twijfelaar en wil je hem of haar verder helpen? Loth schreef een whitepaper met als titel ‘waarom je wel/niet moet stoppen met je studie’. In de whitepaper worden twijfelaars stap voor stap begeleid bij het maken van een zorgvuldige beslissing over hun toekomst. De whitepaper bevat uitleg, maar ook activerende oefeningen en concrete tips.
De whitepaper is gratis te downloaden via deze link.
Loth van Veen is oprichter van studiekeuzeorganisatie Intermijn. Intermijn is een eigenzinnige coachingsorganisatie voor jongeren. We werken elke dag met jongeren aan hun toekomst, bijvoorbeeld in een tussenjaar of wanneer ze gestopt zijn met hun studie. We bieden coachingprogramma's voor generatie Z, hun ouders en professionals, we schrijven boeken, ontwikkelen tools en geven lezingen en webinars.