Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

27 mei 2020

Overstap van ledikant naar peuterbed, hoe doe je dat?

Je kind wordt te groot, er is een baby on the way of je wilt er gewoon vanaf: er zijn meerdere redenen waarom het tijd is voor de overstap van ledikant naar peuterbed. Ieder kind moet die een keer maken. Het ene kind vindt het geweldig, het andere kind moet heel erg wennen. Hoe kun je ervoor zorgen dat de overstap zo soepel mogelijk verloopt? 

Wanneer van ledikant naar peuterbed

Wanneer is het tijd dat je kleintje de overstap maakt van ledikant naar peuterbed? Daar kunnen we je helaas geen duidelijk antwoord op geven. Er is geen vast moment voor want (gelukkig) is ieder kind anders en heeft ieder kind een andere behoefte. Sommigen kunnen niet wachten om in een groter bed te slapen, anderen doen dit liever niet. In principe kunnen kinderen tot 2,5 - 3 jaar in het ledikantje slapen. Maar korter of langer kan natuurlijk ook.

Sommige kinderen geven zelf aan dat ze graag in een ander bedje willen slapen. Het kan namelijk zo zijn dat je kind wel klaar is met het slapen ‘tussen de tralies’. Deze kinderen ontsnappen ook steeds vaker uit bed of vinden het niet meer leuk om in dat bed gelegd te worden (lees: huilen, boos worden, tegenwerken). Merk je dat je kind steeds uit bed wilt klimmen, dan is het tijd om de ledikant in te ruilen.

Soms heb je geen keus en moet je de overstap van ledikant naar peuterbed wel maken omdat je kind bijvoorbeeld echt te groot wordt voor het bedje of omdat er een nieuw kindje op komst is. Lees in die gevallen zeker onderstaande tips even door zodat de overstap zo soepel mogelijk kan verlopen.

Tips voor soepele overstap van ledikant naar peuterbed

Niet elk kind staat te springen om de overstap van ledikant naar peuterbed te maken. Ze vinden het nog wel fijn in dat bedje waarin ze een geborgen gevoel hebben. In tegenstelling tot een ledikant lijkt een peuterbed maar groot en ‘bloot’. Een eenpersoonsbed al helemaal natuurlijk. Hoe kun je nu die overstap maken? Als je kind het zelf aangeeft is het natuurlijk makkelijker dan wanneer je kind er lichtelijk toe gedwongen wordt (omdat het ledikantje bijvoorbeeld nodig is voor een broertje of zusje). Toch zal je kind waarschijnlijk ook nog moeten wennen aan een nieuw peuterbed, ook al wilde hij het nog zo graag. In beide gevallen geldt dat je kind hier de tijd voor moet krijgen.

Tips voor een soepele overgang van ledikant naar peuterbed:

  • Zoek samen het nieuwe bed uit en zet het samen in elkaar. Met wat geluk kan je kind niet wachten om in het nieuwe bed te slapen.
  • Bouw het op: moet je kind nog erg wennen of merk je dat hij het nog niet zo leuk vindt, begin dan op tijd met je kind laten wennen aan het nieuwe bed en misschien ook nieuwe kamer. De eerste stap is je kind in het ledikant in de kamer te laten slapen naast het andere bed. Misschien wil één van de knuffels wel alvast in het nieuwe bed slapen? Daarna kun je proberen of je kind de middagdutjes wel in het grote bed wilt slapen. Het ledikant houd je op de kamer. Als dit goed gaat kun je de avonden proberen, laat het ledikant nog even staan zodat je kind altijd een keuze heeft. Gaat het goed dan kun je samen het kinderbedje opruimen. Vind je kind het echt nog te eng, dan wacht je even een paar weken en probeer je het later opnieuw.
  • Begin op tijd: moet je kind ruimte maken voor een baby, begin dan op tijd met het laten wennen aan het nieuwe bed door de bovenstaande stappen te proberen. Mocht het echt niet gaan, dan heb je nog ruimte om even te wachten en het later nog een keer te proberen. Geen tijd meer? Misschien helpt het als je een paar avondjes bij je kind op de kamer slaapt.
  • Maak het bedje aantrekkelijk: een leeg bed is natuurlijk niet echt gezellig, maak het daarom leuker om in het bedje te slapen door er knuffels en kussentjes in te leggen. Voelt je kind zich meteen wat meer geborgen. Je kunt er ook een feestje van maken door het nieuwe bed te versieren met slingers of een mooie lampjesslinger. Ook fijn in het donker!
  • Maak het een super leuke mijlpaal: zeg nooit dat je kind in het nieuwe bedje moet slapen omdat de baby het ledikantje nodig heeft. Daar heeft hij echt geen boodschap aan en daarnaast voelt het alsof hij plaats moet maken voor het broertje of zusje en daarvan gaat je kind jullie nieuwe aanwinst natuurlijk niet leuker vinden. Maak daarom van het moment een leuke mijlpaal. ‘Jeej! Je mag in een grote bed slapen! Wat zal jij lekker slapen met al die ruimte zeg!’ Hang voor de eerste nacht ballonnen op om het extra feestelijk te maken. Is de nacht goed verlopen? Geef dan iets lekkers of een klein cadeautje. 
  • Houd het bedritueel hetzelfde als anders

Komt je kind telkens uit bed? Breng hem dan altijd meteen weer terug, dus niet even bij jullie in bed of nog even tv kijken, want dan beloon je het gedrag en gaat je kind nooit meer slapen. Breng terug, troost op de slaapkamer en blijf dit elke keer doen wanneer je kind uit bed komt. Het kan goed zijn dat je rond 2.00 uur voor de 10de keer uit bed moet, maar onthoud: de aanhouder wint!

Van ledikant naar peuterbed, hoe veilig is de omgeving?

Heb je de overstap van ledikant naar peuterbed gemaakt, dan is het goed even de omgeving te scannen en jezelf te bedenken hoe veilig deze is voor je kind die nu geniet van meer vrijheid.

  • Speelgoed op de kamer: bekijk even kritisch het speelgoed op de kamer en probeer dit naar het minimum te brengen. Hoe meer speelgoed, hoe meer je kind in de verleiding komt om ’s avonds lekker te gaan spelen. Kijk ook naar het soort speelgoed, kleine dingetjes waar je kind in zou kunnen stikken of klei is bijvoorbeeld niet echt veilig.
  • Stevige traphekjes of belletje: als je kind uit bed kan, kan hij een bezoekje aan jullie brengen, maar hij kan ook besluiten beneden even de koektrommel te plunderen. En nachtelijke wandelingen kunnen tot gevaarlijke situaties leiden. Zorg daarom dat de traphekjes dicht zijn. Hebben jullie die niet meer of kan je kind ze openmaken, maak dan een belletje aan de deur zodat je weet wanneer je kind ontsnapt.
  • Bed op een goede plek: zet het bed op een goede plek neer, bijvoorbeeld in het begin met één kant tegen de muur zodat het bed nog begrensd is. Is de vloer hard, dan is het handig om een zacht kleed naast het bed te leggen voor het geval je kind eruit valt.
  • Kinderveiligheid: check even de stopcontacten en de plekken waar bijvoorbeeld wasmiddel of andere schoonmaakmiddelen liggen. Is dat achter slot en grendel, of kan je kind er makkelijk bij? Zet ook de deurklink omhoog van de andere ruimtes waar je kind beter niet onbewaakt kan komen (zoals de badkamer).
  • Regel hekjes om het bed: bij peuterbedjes heb je er vaak hekjes bij die voorkomen dat je kind eruit valt. Zitten er geen hekjes bij, dan kun je die ook los kopen.

Peuterbed of eenpersoonsbed?

Heel veel ouders die toewerken naar de overstap van ledikant naar peuterbed vragen zich af of ze nu een peuterbed moeten kopen of een eenpersoonsbed. Beide hebben voor- en nadelen. Het grootste voordeel van een eenpersoonsbed is dat je kind er lekker lang in kan blijven slapen en je niet na een x aantal jaar weer een nieuw bed moet aanschaffen. Hoe ouder je kind is tijdens de overstap van ledikant naar peuterbed (of eenpersoonsbed), hoe meer geschikt een grotere variant is. Maar peuters die nog heel jong zijn, hebben misschien meer baat bij een peuterbed. Deze zit lager bij de grond, heeft valhekjes en is wat smaller en minder lang zodat je kind er niet helemaal in verloren gaat.

De meeste kinderen kunnen in een peuterbed tot ze 6 jaar oud zijn, dus op zich gaat het nog wel even mee, al helemaal als het volgende kind er ook nog gebruik van maakt. Meestal kun je als ouder zelf wel aanvoelen wat voor jouw kind de beste keuze is tijdens de overstap van ledikant naar peuterbed of eenpersoonsbed. Laat je ook goed informeren in een speciaalzaak en bekijk de verschillende soorten bedden eens zodat je beter kunt inschatten welk bed het beste is voor jouw kind. 

Lees ook: