Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
2 september 2015 door Michael Kruyswijk
Vanaf 1 september 2015 is het niet meer mogelijk om in ondertrouw te gaan. Deze oude traditie is vanaf die datum te vervallen.
Met ondertrouw (of huwelijksaangifte) wordt bedoeld: bij de gemeente aangeven dat je van plan bent om te gaan trouwen. 'In ondertrouw gaan' was tot nu toe noodzakelijk om te kunnen trouwen. Maar vanaf 1 september 2015 is deze oude traditie vervallen.
Vroeger had ondertrouw een speciale betekenis, omdat het werd gezien als het begin van de bruidsdagen, oftewel de tijd waarin de bruiloft werd georganiseerd.
Doordat alle formaliteiten en feestelijkheden rondom de ondertrouw door de jaren heen zijn verdwenen, is ondertrouw tegenwoordig nog slechts een administratieve kwestie. Daarom is besloten om deze traditie te schrappen.
Elektronische melding
Heb je trouwplannen, dan kun je vanaf 1 september volstaan met een gezamenlijke melding via internet aan de gemeente waar je wil trouwen (of waar je een geregistreerd partnerschap wil aangaan). Bij deze huwelijksaangifte controleert de gemeente of je wel met elkaar mag trouwen.
Doe dit wel minimaal 2 weken en maximaal 1 jaar voor de trouwdatum. Voor het gemak blijven gemeenten overigens de elektronische aangifte wel 'ondertrouw' noemen.
De oude akte van huwelijksaangifte wordt vervangen door een eveneens elektronische bevestiging (van een ambtenaar van de burgerlijke stand) dat de melding van de trouwplannen is ontvangen. In tegenstelling tot de oude akte is deze bevestiging gratis. De toestemming om te trouwen vervalt - net als vroeger - na een jaar.
is werkzaam bij Jurofoon. Het bovenstaande artikel werd eerder gepubliceerd op Jurofoon.nl.