Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

9 oktober 2010 door Henk Boeke

Moedermelk meten is onzin

Veel moeders vragen zich af of hun melk wel voedzaam genoeg is, bijvoorbeeld als de baby ontevreden blijft. Dat kun je laten meten, maar daar heb je weinig aan.

Sommige moeders vragen zich af of hun melk wel voedzaam genoeg is, bijvoorbeeld als hun baby onvoldoende groeit, of niet tevreden lijkt. Andere moeders zijn gewoon nieuwsgierig naar de samenstelling van hun melk. Wat zit er eigenlijk in?

Sinds kort kun je dat laten meten via het bedrijfje Meet Moedermelk, dat bij monde van sales manager Ilonka Hoogenhout zijn diensten bij ons aanprees.

Soort van pret-echo

Bij 'Meet Moedermelk' kun je een buisje afgekolfde melk laten analyseren op zaken als vet, eiwit en lactose (het starterspakket, zeg maar, à 49,95) of calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium, mangaan, natrium en zink. Drie van die stofjes kosten 125 euro, dus voor alle negen bij elkaar ben je een pittige 375 euro kwijt. Waarom je dat zou doen - als leek - is niet helemaal duidelijk, maar het kan.

Zo kun je niet alleen achterhalen of je baby wel voldoende nuttigs binnenkrijgt maar je kunt er ook lol aan beleven, is het idee. Sales manager Hoogenhout: "Het meten heeft ook een hoge nieuwsgierige Fun Factor. Als een soort van pret-echo van de baby!"

Fun factor? Nou, vergeet het maar. Bijna dagelijks krijgen we vragen van bezorgde zwangeren, die een pret-echo hebben laten maken waarop allerlei onprettige dingen te zien zijn. Vervolgens zouden wij dan moeten zeggen wat er aan de hand is, hoe ernstig het is, of wat de toekomst zal brengen. Daar gaan we nooit op in, omdat Ouders Online geen onbezoldigde nazorg-leverancier van de pret-echo-industrie is. Maar we zien de bui al hangen: dat we binnenkort ook vragen moeten beantwoorden als "Een vriendin van mij heeft 40 mg magnesium per liter, en ik maar 38. Wat betekent dat? Is dat erg?"

Klinkklare onzin

Afijn, fun factor of serieuze zorgen: onze lactatiekundige Nanny Gortzak vindt het allemaal "klinkklare onzin".

Gortzak: "Wat je meet, is wat er in dat buisje zit. Daar heb je helemaal niets aan, omdat je niet weet hoeveel een baby per dag van de onderzochte stoffen inneemt, dus hoeveel er daadwerkelijk in de baby terecht komt. Het monster kan bijvoorbeeld veel vet bevatten, maar als een baby niet wil drinken is dat nutteloze kennis."

"Daarnaast wisselt de samenstelling van moedermelk door de dag heen, afhankelijk van hoe vaak en hoe veel de baby drinkt, en bovendien hangt het af van het moment waarop je de melk afneemt. Een buisje dat direct na de voeding wordt afgenomen zal relatief veel vet bevatten, terwijl een buisje dat aan het begin van de voeding of vlak ervoor wordt afgenomen, juist minder vet bevat. Dat heeft niet alleen invloed op de hoeveelheid vet die je meet, maar ook op een aantal andere stoffen. Want laten sommige van de te meten bestanddelen nu net lekker aan vet hechten en andere niet..."

Schadelijke stoffen

"Nee, het zegt niet veel", aldus Gortzak. "Precies hetzelfde probleem doet zich voor als je schadelijke stoffen in moedermelk wilt meten. Je kunt wel meten hoeveel er in het monster zit, maar dat zegt nog niets over de belasting voor de baby, omdat je de 24-uurs-inname niet kent."

"Je zou dus 24 uur lang continu monsters moeten nemen om de verschillende samenstellingen te kunnen meten, zodat je een schatting kunt maken van de uiteindelijke samenstelling van de totale hoeveelheid melk."

"Maar dan nog. Je weet gewoon niet hoeveel van die stoffen ook daadwerkelijk in de baby terechtkomen, omdat je nooit precies weet hoeveel de baby drinkt op een dag. Je kunt dat wel schatten, bijvoorbeeld aan de hand van wegen voor en na de voeding, maar zelfs bij wegen op een goede schaal (die niet iedereen heeft), treden er altijd weegfouten op. Kortom: je hebt er echt niets aan, als je weet wat er wel of niet in die melk zit."

Zekerheid

Gortzak besluit met een tip. "Het kan moeders wel degelijk een beetje zekerheid geven om te zien dat hun melk voldoende vet bevat. Maar dat kun je gewoon zelf beoordelen (net als de conditie van de baby trouwens, waar het uiteindelijk om gaat). Een beetje afkolven aan het eind van de voeding en een tijdje laten staan is voldoende. De room komt dan bovendrijven, en hoe dikker die laag, hoe vetter de melk."

En bedenk: voor een baby die net niet voldoende groeit, of niet tevreden lijkt, is 'beter borstvoedings-management' zinvoller dan het doormeten van de moedermelk. Het archief van onze Vraagbaak Borstvoeding biedt daarvoor een keur aan tips en adviezen.

Met serieuze groeiproblemen ga je natuurlijk naar het consultatiebureau of de dokter, en als er medisch gezien niets mis is, kun je contact opnemen met een lactatiekundige. Namen en adressen vindt u als volgt: