21 oktober 2020 door Mirjam

Mijn verhaal: we kregen een huilbaby door de darmkrampjes

Mirjam haar dochtertje huilde erg veel door de darmkrampjes, momenteel zijn Mirjam en haar partner net door deze periode heen.

Ontroostbaar door darmkrampjes

Ons meisje huilde de eerste twee maanden erg regelmatig, met name ’s avonds voor het slapen gaan, maar ook overdag. Ze had last van darmkrampjes en was dan echt ontroostbaar. Wij vonden het vooral erg zielig voor haar dat ze zoveel kramp had en deden er alles aan om haar te troosten.

Elkaar blijven steunen

We hebben naar alle mogelijke oplossingen gezocht om voor haar de pijn te verlichten. Ik denk dat het, het belangrijkste is om zelf rustig te blijven als je baby zo in paniek is. Ook kun je elkaar afwisselen in het troosten van de baby. Mijn dochtertje bleef bij krampjes bijvoorbeeld vragen om borstvoeding, terwijl dit de krampjes juist verergerde. Dan was het ontzettend fijn als mijn man even met haar kon lopen zodat ze uit de cirkel kon komen van blijven 'happen'. Het gaf haar rust om niet de geur van melk te ruiken. Daarnaast denk ik dat het als partners belangrijk is met elkaar te blijven praten en elkaar te ondersteunen als het de ander op dat moment niet lukt om de baby te troosten.

Op zoek naar een oplossing

We hebben veel gedaan om een oplossing te zoeken. Zo hebben we met de huisarts gesproken en daarnaast ook met diverse instanties zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin en Stevig Ouderschap. En natuurlijk ook met verschillende vrienden en familieleden om ons heen. Vanuit alle hoeken kregen we hele mooie tips. Zo hebben we infacol en sab simplex geprobeerd (medische hulpmiddelen) en bij haar bedje en in de kinderwagen het hoofdeinde wat verhoogd zodat ze niet recht hoefde te liggen. Ook hebben we een zijliggingskussen geprobeerd, waardoor ze dus op haar zij kon liggen. We hebben een KipKep (verwarmingskussen) voor haar buikje geprobeerd en zijn aan de gang gegaan met inbakeren. Dit laatste werkte voor ons eigenlijk averechts. Onze baby raakte er juist van in paniek. Ook hebben we een badje geprobeerd als ze kramp had en natuurlijk veel met haar lopen. Het hielp allemaal niet zoals we graag hadden willen zien. Wat uiteindelijk het best bij haar hielp was baby-yoga en babymassage met kamille, lavendel, mandarijn of speciale buikkrampjes olie. Dit doe ik nog steeds elke dag bij haar en het gaat nu veel beter met haar krampjes!

Kijk naar de behoefte van je kind

Bij ons dochtertje was de oorzaak heel duidelijk, het waren de darmkrampjes die veroorzaakten dat ze helemaal in paniek was. Wij kwamen de nachten door, door constant naar oplossingen te zoeken die zouden kunnen helpen de pijn te verlichten. Ook kwamen we erachter dat ons dochtertje veel huidhonger had. De wieg hebben wij daarom weggedaan en vervangen door een co-sleeper, zodat ze voelt dat wij nabij zijn maar wel op een veilige manier bij ons kan slapen. Ze valt namelijk het liefst bij mij in slaap. Overdag gaan wij elke dag wandelen met de draagdoek of draagzak, waarin ze heerlijk tegen onze borst in slaap valt. 

Tip voor andere ouders: babymassage

Mijn absolute tip voor andere ouders waarvan hun kindje darmkrampjes heeft: geef een babymassage. Bij mijn dochtertje helpt het ontzettend goed. Bij haar doe ik de volgende oefeningen:

  • Cirkelen met haar beentjes in de richting van de klok als zij op haar rug ligt.
  • Haar buikje masseren in de richting van de klok.
  • Haar voetjes masseren, ik maak dan cirkels in de richting van de klok op de onderkant van haar voetjes.
  • Ik leg haar met haar buikje en hoofdje op mijn onderarm en loop met haar. Ik wieg haar dan zachtjes heen en weer.
  • Fietsen met haar beentjes terwijl ze op haar rug ligt.
  • Ik leg haar met haar buik op mijn buik, zodat ze mijn hartslag kan horen en mijn ademhaling kan voelen. Dit geeft haar rust. Ondertussen masseer ik haar rug zachtjes. Dit heb ik ook met de KipKep (verwarmingskussen speciaal voor baby's) tussen onze buiken in gedaan toen ze zo'n kramp had. 

Tijdens de oefeningen gebruik ik zelf graag babymuziek, liedjes of versjes. Door voor haar te zingen komt ze ook tot rust.