Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
28 maart 2020
Hoe jong je kind ook is, ze hebben heel snel door dat er iets aan de hand is. Sowieso is de thuissituatie in één keer anders (papa en mama zijn bijvoorbeeld heel de dag thuis), maar ze zien en horen ook meer dan je denkt. Sommige kinderen kunnen best bang worden, bijvoorbeeld omdat ze zelf niet ziek willen worden of bang zijn dat opa of oma doodgaat. Wat doe je als je kind bang is voor corona?
Als eerste is het heel belangrijk dat je jouw kind vertelt dat er iets aan de hand is. Zeggen dat er niets speelt helpt niet en daar bescherm je jouw kind ook niet mee. Kinderen voelen al heel snel aan dat er iets aan de hand is, dan kun je ook maar beter eerlijk zijn. Oudere kinderen krijgen natuurlijk heel veel mee via social media of ze vangen het nieuws op. Voor hen is het al helemaal belangrijk dat je er samen over praat.
In deze onzekere tijden wenden kinderen zich tot hun ouders en wat jij uitstraalt, is bepalend voor het gevoel dat zij over de situatie krijgen. Als je er geheimzinnig over doet, dan gaat je kind het zelf invullen en soms maken kinderen het dan vele malen erger dan dat het is. Mocht je jezelf zorgen maken, wat heel begrijpelijk is, probeer dan deze zorgen een beetje voor je te houden. Je kunt wel aangeven dat je soms ook een beetje bang bent, maar zeg dan wel dat je er vertrouwen in hebt dat alles goedkomt.
Als eerste kun je nagaan wat je kind al weet en of hij/zij vragen heeft. Probeer open vragen te stellen, zo geef je jouw kind goed de mogelijkheid om in eigen woorden te vertellen wat hij weet en hoe hij alles ervaart. Komt het gesprek niet op gang, dan kan het helpen om het samen te tekenen, verhaaltjes te vertellen of misschien kun je wat dingen uitbeelden om het meer zichtbaar te maken.
Belangrijk is dat je goed naar je kind luister en geen zorgen wegwuift of aangeeft dat hij zich niet zo moet druk maken of aanstellen. Laat je kind zien dat je het begrijpt en er voor hem bent. Als hij vragen heeft, probeer dan je antwoord op zo’n manier te formuleren dat je kind het kan begrijpen. In Jip en Janneke taal dus. Controleer vervolgens of je uitleg goed is aangekomen door er bijvoorbeeld vragen over te stellen of vraag om een samenvatting. Dit is heel belangrijk want ook al denk je dat je het goed hebt uitgelegd, dan kan het nog voorkomen dat je kind het toch anders heeft begrepen. Krijg je een vraag waarop je het antwoord niet weet, ga dan niet iets uit je mouw schudden, maar zeg iets in de trant van: ‘Dat weet ik niet, maar er zijn heel veel slimme dokters hard aan het werk om dit uit te zoeken.’
Als ouder is het jouw taak om zo goed en kwaad als het kan uit te leggen wat corona is en waarom je kind niet naar school of opvang mag en jij de hele tijd thuis bent. Toch is het soms best moeilijk om aan een kind duidelijk uit te leggen wat corona is. Om je te helpen kun je dit deze tekst als voorbeeld nemen (scroll iets naar beneden, het staat onder het kopje ‘Coronavirus’).
Probeer je bij de feiten te houden, bijvoorbeeld dat er mensen inderdaad aan dood kunnen gaan, maar dat de meeste mensen gewoon weer beter worden. Wees eerlijk, maar stel je kind ook gerust. Als je kind een beetje weet wat het virus inhoud, kun je vertellen welke maatregelen de overheid heeft genomen om verspreiding te voorkomen. Als het goed is begrijpt je kind nu beter waarom deze maatregelen nodig zijn. Je kunt ze samen ook even ‘oefenen’.
Sommige kinderen halen hun schouders op en gaan weer verder met spelen. Andere kinderen vinden het alleen heel jammer dat ze hun vriendjes niet kunnen zien en je hebt kinderen die bang zijn voor het coronavirus. Bang om zelf ziek te worden, bang dat jij ziek wordt of dat opa of oma eraan overlijdt. Is jouw kind bang voor corona, lees dan hier een paar tips die kunnen helpen je kind gerust te stellen.
Ook al is de angst van je kind niet gegrond of een beetje overdreven, neem het altijd serieus. Deze angst bestaat namelijk, ongeacht wat jij ervan vindt. Probeer in een gesprek te achterhalen waar je kind precies bang voor is (ook hier is het goed om open vragen te stellen) en probeer ook achter de oorzaak van de angst te komen. Misschien is het iets dat vriendjes hebben gezegd, heeft je kind iets gehoord over het aantal doden of straal jijzelf veel angst uit. Als je weet waar de angst precies vandaan komt, kun je jouw kind beter begrijpen en geruststellen.
Als je kind weet wat het coronavirus inhoudt en wat er allemaal al wordt gedaan om het tegen te gaan, dan kan hij of zij het misschien beter in een kader plaatsen. Laat je kind altijd weten dat je begrip hebt voor zijn of haar angsten en dat het niet erg is om bang te zijn. Is je kind bang om besmet te worden, neem dan samen uitvoerig alle dingen door je die kunt doen om verspreiding te voorkomen:
Natuurlijk wil je zeggen dat alles goed komt, dat niemand ziek zal worden en dat het heel snel weer overgaat, maar dat weet je niet zeker en je kunt je kind beter geen onwaarheden vertellen. Ben dus wel eerlijk en geef aan dat iedereen ziek kan worden (net zoals bij een gewoon griepje), maar dat het overgrote deel van de mensen die ziek zijn weer beter worden en dat heel de wereld bezig is het virus te bestrijden.
Soms komt het voor dat de angst van je kind voortkomt uit jouw eigen gedrag. Misschien straal je zelf ook veel onrust, stress en angst uit en neemt je kind dat over. Probeer daarom eerst bij jezelf na te gaan wat je uitstraalt en hoe jij je voelt. Denk in deze tijd ook zeker aan jezelf. Ben je overstuur, angstig of maak je je grote zorgen. Bespreek jouw zorgen dan met anderen en probeer tijd te maken om je te ontspannen. Tegenover je kinderen is het goed om zo kalm mogelijk te blijven.
Het coronavirus is een verschrikking, maar het mooie aan mensen is dat ze zich aanpassen en dat er geweldige initiatieven ontstaan om anderen te helpen. Praat hier ook over met je kind zodat hij/zij ook de mooie kanten leert te zien. Denk aan restaurants die eten hebben gedoneerd aan mensen in de buurt. Muzikanten die muziek maken op straat om zo de bewoners een hart onder de riem te steken en ga zo maar door.
Heb jij een kind die bang is voor corona? Onderstaand wat praktische tips van andere ouders om hiermee om te gaan of om het goed uit te leggen.
Anna: ‘Geef je kind handvatten zodat hij/zij weet wat hij zelf kan doen.’
Door je kind handvatten te geven wat het zelf kan doen. En daardoor krachtiger en weerbaarder voelt. Door bijvoorbeeld.
> Samen het leuke experiment te doen met water, glitters en zeep (wat je veel online ziet). En zo ziet je kind waarom handen wassen zo goed is. Maar ook hoe het werkt. Door glitters te blazen door een kuchje, kan je kind zien dat de glitters telkens overal terugkomen. ZO begrijpen ze waarom afstand houden zo belangrijk is. Dan kom je niet in de glitterzone etc. Waarom je in je elleboog/oksel hoest.
> Uitleggen hoe je je immuunsysteem kan versterken en juist verzwakken. Voeding, weinig suiker, bewegen, positieve gedachten, veel knuffelen met elkaar etc. En dan bespreken wat we kunnen veranderen en daarvan een moodboard maken zodat het aanwezig blijft. En elkaar erop mogen aanspreken als we dat niet doen.
Tatiana: ‘Ik heb een leuk experiment over zeep laten zien.’
Hier is een mooi experiment met zeep zit , maar mijn zoon bleef niet echt geïnteresseerd - ontkenning is ook beschermende mechanisme bij kinderen . Maar draagt graag handschoenen om naar winkel gaan.
Wendy: ‘Voor kleine kinderen kan dit filmpje van Nijntje helpen.’
Dit verhaal van Nijntje kan ook goed helpen om het uit te leggen
Isabel: ‘Omdat we om elkaar geven, houden we rekening met elkaar.’
Je kunt uitleggen dat kinderen er in het algemeen niet erg ziek van worden maar wel andere ziek kunnen maken en die kunnen wel erger ziek worden. En omdat we om elkaar geven houden we rekening daarmee en blijven we thuis. Die van mij durft niet naar buiten want die heeft een immuunstoornis, alleen in z’n eigen tuin en stukje fietsen. Ik besef me we dat dan straks dit problemen kan gaan opleveren maar dat zien we dan wel weer.
Jacqueline: ‘De angst van kinderen is net zo groot als die van volwassenen.’
De angst van de kinderen zijn net zo groot als de angst van de ouders, dus als we met zijn allen onze angst aan gaan pakken, kunnen de kinderen lekker spelen. Ze laten het alleen maar zien 😘.