Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

28 februari 2022

Meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes per trimester

Zere borsten, buikpijn, misselijk, aambeien, rusteloze benen: wat zijn de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes per trimester? Lees hier welke kwaaltjes het begin aangeven van je zwangerschap en bij welke kwaaltjes je op moet letten in het derde trimester. 

 

Vanaf het moment dat je eitje wordt bevrucht start je lichaam met het aanmaken van hormonen. Het bevruchte eitje kan dan lekker innestelen en wordt niet door het lichaam afgestoten. Zodra het eitje een fijn plekje heeft gevonden, worden er zwangerschapshormonen geproduceerd. Deze hormonen kunnen jou al de eerste zwangerschapskwaaltjes geven.

Eerste zwangerschapskwaaltjes die je in de eerste week kunt voelen

De eerste zwangerschapskwaaltjes die je voelt na innesteling zijn:

  • Misselijkheid: dit is misschien wel het meest bekende zwangerschapskwaal. Meestal spreken mensen van ochtendmisselijkheid, maar die term dekt de lading niet. Van deze misselijkheid kan je namelijk de hele dag last hebben. Sommige vrouwen hebben er nauwelijks last van, anderen hangen de hele dag door boven de wc. In het ergste geval kan het zijn dat je 20 keer per dag moet overgeven. Er is dan sprake van ernstige zwangerschapsmisselijkheid of misschien wel Hyperemesis Gravidarum.
  • Vermoeidheid: je lichaam is hard aan het werk en dat kan vermoeidheid veroorzaken. 
  • Innestelingsbloeding: wanneer het eitje gaat innestelen kan het een bloedvaatje raken wat leidt tot licht bloedverlies. Ongeveer 1 op de 5 vrouwen heeft last van een innestelingsbloeding. Deze is ongeveer een week tot 5 dagen voor je ongesteld zou moeten worden. Soms verwarren vrouwen het met een vroege menstruatie, maar er is meestal wel duidelijk verschil. Een innestelingsbloeding duurt veel korter en is minder hevig (soms verlies je alleen maar wat lichtroze druppels).
  • Beter ruiken: word je in één keer misselijk van die geurkaars die je altijd zo lekker vond? Ruik je de parfum van je partner al op 100 meter afstand? Hmmm, dat zou wel eens een zwangerschapskwaaltje kunnen zijn, want je gaat tijdens je zwangerschap beter ruiken. Dit kun je al merken in de eerste weken.
  • Gevoelige borsten: al vanaf het begin zullen je borsten wat gevoelig zijn en dat wordt alleen maar erger. Overigens gaat niet alleen de gevoeligheid toenemen, ook het formaat van je vriendinnen. Bij sommige vrouwen kan de cupmaat wel 3 keer zo groot worden!

Tips om met de misselijkheid, de vermoeidheid en het slechte slapen om te gaan, schreven we hier.

Andere symptomen van zwangerschap in het eerste trimester

De eerste zwangerschapskwaaltjes zijn misschien nog wel welkom. Zeker als je heel graag zwanger wilt worden, want het betekent natuurlijk dat je in blijde verwachting bent. Jeej! Maar na een paar weken zal je het misschien toch wat minder prettig gaan vinden. Je misselijkheid wordt namelijk erger, net zoals je vermoeidheid en gevoeligheid van je borsten. Daarnaast komen er nog andere zwangerschapskwaaltjes bij in het eerste trimester.

Andere zwangerschapskwaaltjes in het eerste trimester:

  • Vaker plassen: na de eerste weken zal je gaan merken dat je steeds vaker naar de wc moet om te plassen. Zeker na week 6 – 7. Waarom dat is? Nou je baarmoeder gaat als een gek groeien en drukt daardoor steeds meer op je blaas. Hoe verder je bent in je eerste trimester, hoe vaker de wc en jij elkaar gaan ontmoeten. Als het goed is neemt je wc-gebruik in het tweede trimester iets af, omdat je baarmoeder dan naar boven gaat groeien in plaats van richting je blaas.
  • Eetbuien: mocht je niet zoveel last hebben van misselijkheid, dan kun je misschien juist veel last krijgen van eetbuien. Alles is in één keer zo lekker en in een minuut tijd kun je super veel zin krijgen in pizza, of toch ijs of toch een pannini of drop? Om moe van te worden!
  • Stemmingswisselingen: zit je de ene keer te lachen en een minuut later te huilen, omdat je de verpakking van de koekjes niet open krijgt? Het leven als zwangere vrouw is een rollercoaster aan emoties. Just let it go! Je zwangerschap is hét excuus om ongegeneerd een potje te janken om helemaal niks.
  • Obstipatie: obstipatie komt helaas ook heel veel voor tijdens de zwangerschap. Het betekent dat je niet goed kunt poepen. Plassen daarentegen is vaak geen enkel probleem. Je kunt obstipatie aanpakken door veel vezels te eten (die zitten in groenten, fruit, volkoren-, haver-, rogge- of tarweproducten), genoeg vocht te drinken en verspreid over de dag te eten. Kun je al een aantal dagen niet poepen? Neem dan contact op met je huisarts, die je kan misschien wat voorschrijven waardoor het allemaal wat beter kan doorlopen.
  • Vocht vasthouden: vocht en je lichaam zijn tijdens de zwangerschap de beste vrienden, want je lichaam houdt het maar al te graag vast. Dat kun je voelen (je voelt je opgeblazen) en soms ook zien - enkels, voeten, polsen, gezicht.
  • Zwangerschapsacne: nee, het houdt nog niet op, in je eerste trimester kun je ook nog last hebben van zwangerschapsacne. Bijvoorbeeld in je gezicht of op je rug. Maar treur niet, vaak gaat dit in het tweede trimester weer weg.
  • Duizeligheid: tijdens je zwangerschap heb je veel meer bloed in je lichaam, omdat je bloed deelt met je kleintje. Het kan voorkomen dat je op bepaalde momenten te weinig bloed in je hersenen hebt waardoor je even duizelig wordt of het gevoel hebt dat je flauwvalt. Tips: sta niet te snel op, drink voldoende, eet voldoende ijzer en draag loszittende kleding.
  • Groeiende borsten: aan het einde van je eerste trimester kan je al goed een cupmaat rijker zijn. Voor sommige dames een zeer welkome verandering. Anderen zijn er iets minder blij mee. Probeer het toch maar te accepteren, want je borsten blijven nog wel eventjes doorgroeien.
  • Meer afscheiding: helaas zal je tijdens je zwangerschap nog steeds last hebben van afscheiding, maar wees er eigenlijk maar blij mee. De afscheiding beschermt je baby en baarmoeder tegen infecties.
postpartumbox

Kwaaltjes tweede trimester zwangerschap

Ben je 14 weken zwanger, dan zit je in het tweede trimester! Dit trimester wordt ook wel het ‘golden trimester’ genoemd omdat de meeste vrouwen zich het beste voelen in deze periode van de zwangerschap. Veel nare zwangerschapskwaaltjes van het eerste trimester worden een stuk minder, waardoor je jezelf weer wat fitter gaat voelen.

De zwangerschapskwaaltjes die (meestal) stukken minder erg zijn: misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn en futloosheid. Helaas ben je niet helemaal vrij van de zwangerschapskwaaltjes.

De symptomen die je kunt krijgen in het tweede trimester van je zwangerschap:

  • Bandenpijn: nu je baarmoeder en je baby steeds meer gaan groeien, gaan ze beiden meer aan de banden van je baarmoeder hangen. Je baarmoeder hangt namelijk aan deze banden vast aan je bekken. Door het toenemende gewicht worden de banden steeds meer belast wat best pijnlijk kan zijn. Bandenpijn voelt als zeurderige of stekende pijn. Heb je hier last van, dan is het tijd om even wat meer lichamelijke rust te nemen.
  • Bekkenpijn: het kan ook voorkomen dat je last krijgt van bekkenpijn of misschien wel bekkeninstabiliteit. Dit wordt veroorzaakt door de toenemende druk op je bekken en door verweekte gewrichten. Het beste is snel contact op te nemen met een bekkenfysiotherapeut. Hoe sneller je het laat behandelen, hoe minder last je ervan gaat krijgen.
  • Lage rugpijn: ook je onderrug wordt niet gespaard tijdens de zwangerschap. Daarom is lage rugpijn ook één van de zwangerschapssymptomen in het tweede trimester. In veel gevallen wordt de pijn voornamelijk veroorzaakt door je houding: doordat je buik groter en zwaarder wordt, ga je een holle rug trekken. Niet doen dus! Verder is het belangrijk dat je niet te lang staat, je een goede squat houding aanneemt als je gaat bukken en je altijd zorgt voor steun in je rug als je zit.
  • Zwangerschapsstreep: heel veel zwangere vrouwen krijgen in het tweede trimester een zwangerschapsstreep. Dit is een verticale streep over je buik. Misschien niet het mooiste wat je ooit hebt gezien, maar je moet het er de hele zwangerschap maar mee doen. Na de bevalling zal het langzaamaan weer verdwijnen.
  • Zwangerschapsstriemen: zwangerschapsstriemen of -striae komt ook dikwijls voor, vooral als de buik in één keer enorm gaat groeien. Je huid krijgt dan niet genoeg tijd om langzaam op te rekken en gaat kleine scheurtjes vertonen. Helaas kan er dit keer niet gezegd worden dat het na de bevalling zal verdwijnen, want zwangerschapsstriemen zijn voor het leven. Koester ze dan maar als een ‘oorlogswond’. Klein lichtpuntje: ze worden na verloop van tijd wel minder zichtbaar. Zwangerschapsstriae voorkomen? Hier vind je 6 tips.
  • Maagzuur: je baarmoeder drukt op van alles in je lijf en zo ook op je maag. Hierdoor kan het maagzuur wat naar boven geduwd worden wat resulteert in een brandend gevoel in je keel. Absoluut niet fijn en sommige vrouwen kunnen hier behoorlijk last van hebben. Eet kleinere maaltijden, ga even liggen, eet gezond en vermijd koffie, citrusvruchten, veel zuivel, pittig eten en frisdranken met koolzuur.
  • Zwangerschapsmasker: dit woord staat voor de pigmentvlekken in je gezicht die kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap. Dit wordt veroorzaakt door de verandering van de pigmentatie van je huid. Eenmaal opgelopen zal je tot na de bevalling moeten wachten tot (en of) het wegtrekt. Dé manier om het te voorkomen: kom niet met je gezicht in de zon en smeer er dagelijks een factor 30 of meer op.
  • Aambeien: zwangere vrouwen die last hebben van obstipatie moeten extra alert zijn op aambeien, deze kunnen namelijk ontstaan door veel en hard te persen. Heb je er last van, neem dan contact op met de huisarts.

Zwangerschapskwaaltjes derde trimester 

Het derde trimester is doorgaans weer iets zwaarder dan het tweede trimester. Het zijn echt die spreekwoordelijke laatste loodjes waar je doorheen moet. De meeste kwaaltjes waarvan je last gaat krijgen staan in verband met het grote formaat van je buik. Je hoeft trouwens echt niet overal last van te krijgen. Er zijn genoeg zwangere vrouwen die weinig zwangerschapskwaaltjes hebben.

Sommige zwangerschapskwaaltjes zijn ‘oude vijanden’ van het eerste trimester zoals vermoeidheid, maagzuur en heel vaak plassen. Andere zijn compleet nieuw.

Symptomen derde trimester zwangerschap

  • Vocht vasthouden 2.0: dacht je dat je in het eerste trimester veel vocht vasthield, dan sta je voor een leuke verrassing in dit laatste deel van je zwangerschap. Nu ga je nog meer vocht vasthouden en dat ga je niet alleen in je gezicht zien, maar ook in je voeten en… waar zijn je enkels gebleven? Heb je hier last van, gooi die voetjes dan wat vaker omhoog en kijk je partner lief aan voor een massage.
  • Spataderen: spataderen alleen bij ‘oudere’ vrouwen? Nee hoor, ook zwangere vrouwen krijgen er last van. Eigenlijk ook niet gek met al dat extra bloed in je lichaam en het feit dat die fijne zwangerschapshormonen ervoor zorgen dat de klepjes in je aderen niet goed werken. Resultaat: zuurstofarm bloed kan niet meer goed terugstromen (wat dus wel de bedoeling is) waardoor er grotere druk op de aderen komt te staan. De aderen gaan verwijden en dat kun je na verloop van tijd door de huid heen zien. Je kunt spataderen voor een deel voorkomen door veel te blijven bewegen, wat vaker je benen omhoog te leggen (ook ’s nachts), niet te lang stil te staan en niet met je benen over elkaar te zitten.
  • Bekkeninstabiliteit: in het derde trimester moet je extra alert zijn op bekkeninstabiliteit. Dit houdt in dat de beweeglijkheid van je bekken te groot is wat bekkenpijn veroorzaakt. Ongeveer tussen de 5 tot 10% van de zwangere vrouwen krijgt hier last van. Heb jij dat ook? Neem dan als de wiedeweerga contact op met een bekkenfysiotherapeut. Zo kun je de klachten en schade verminderen of zelfs voorkomen.
  • Zwangerschapsdementie: weet je een seconde later niet meer wat je een seconde eerder deed? Lijken gesprekken compleet langs je heen te gaan en ben je structureel iets kwijt? Je bent niet gek aan het worden, je hebt last van zwangerschapsdementie. Zwangerschapsdementie wordt veroorzaakt door de zwangerschapshormonen, je slaapgebrek en het feit dat je stiekem alleen maar aan je baby denkt en de periode na de geboorte. Accepteer dat jouw geheugen je even in de steek laat en schrijf alles wat je moet onthouden op, neem rust en vraag hulp.
  • Kortademigheid: je zal tegen het einde van je zwangerschap steeds vaker even op adem moeten komen. Een trap oplopen zonder buiten adem te zijn is meer uitzondering dan de regel. Waarom moet je vaker naar lucht happen? Nou door de hormonen (hoe kan het ook anders), de enorme hoeveelheid bloed in je lichaam en de druk op je longen door je baarmoeder (vanaf de 35ste week). Wat je eraan kunt doen? Tja, vooral wat langzamer bewegen en je rust pakken.
  • Harde buiken: één van de meest bekende zwangerschapssymptomen in het derde trimester zijn harde buiken, die ook wel Braxton-Hicks weeën of oefenweeën worden genoemd. Dat laatste klinkt misschien alarmerend, maar als je last hebt van harde buiken betekent dat totaal niet dat de bevalling op het punt staat te beginnen. Sterker nog, dat kan nog wel een paar weken of zelfs maanden duren. Sommige vrouwen krijgen al last van harde buiken in het tweede trimester. Hoe het voelt? Het voelt als een spanning in je buik, vergelijkbaar met een kramp. Na een paar minuten zakt het weer weg. Het is niet pijnlijk, maar wel oncomfortabel. Harde buiken worden veroorzaakt door een samentrekkende baarmoeder, vandaar dat ze ook wel oefenweeën worden genoemd. Soms voel je de Braxton-Hicks weeën omdat je baarmoeder zich juist oprekt om ruimte te maken voor je baby. Oorzaken: snelle groei van je baby of baarmoeder, volle blaas, snel opstaan of bukken, te intensief bewegen. Heb je veel last van harde buiken, geef het dan altijd aan bij de verloskundige.

Het is nogal een flinke lijst, deze lijst met zwangerschapskwaaltjes, en misschien wordt je er een beetje moedeloos van. Houd dan in je achterhoofd dat je lang niet altijd last gaat krijgen van alle zwangerschapssymptomen en daarnaast moet je natuurlijk niet het allerbelangrijkste vergeten: je bent zwanger en bezig een nieuw leven te maken! Er groeit een klein wondertje in je lichaam wat je ook heel veel moois gaat brengen deze zwangerschap. En tegen al die mooie en bijzondere dingen die je gaat ervaren, is geen zwangerschapskwaaltje opgewassen.

Lees ook: