1 juni 2015 door Hanneke Jansen

Leeftijdsadviezen voor Android-apps

Vanaf nu beschikbaar: Pegi-leeftijdsadviezen voor Android-apps in de Google Play Store.

Als je wilt weten of een film of een tv-programma ongeschikte beelden bevat voor je kind, kun je Kijkwijzer raadplegen. Ook voor games bestaat er al jaren een dergelijk systeem met adviesleeftijden: het Pegi-systeem.

Vanaf nu zijn de Pegi-leeftijdsadviezen er ook voor Android-apps in de Google Play Store. Hier kun je voortaan een leeftijdspictogram zien bij de productinformatie, en een toelichting op de inhoud van de app.

Nieuwe aanpak

Voorheen hanteerde Google alleen volwassenheidsniveaus: laag, midden of hoog. Zo'n niveau kon door de ontwikkelaar van de app zelf gekozen worden. Met de nieuwe aanpak wil Google ervoor zorgen dat er een realistische classificatie bij de apps komt te staan.

Deze classificatie bevat naast een leeftijdsaanduiding ook aanvullende informatie over de inhoud van de app, bijvoorbeeld of de app geweld bevat, of grof taalgebruik.

Uitroepteken

Nieuw is het pictogram met het uitroepteken. Dit pictogram wijst ouders erop dat binnen de app een groot aanbod te vinden is, van allerlei verschillende dingen. Je moet dit pictogram dus lezen als: ouderlijk toezicht gewenst.

Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de apps van Netflix en YouTube. In beide apps is voldoende te vinden dat uitermate geschikt is voor jonge kinderen, maar daarnaast wordt er ook ongeschikte inhoud aangeboden. Dit pictogram waarschuwt ouders dat zij moeten toezien op verantwoord gebruik binnen de app.

Extra informatie

Naast de gebruikelijke leeftijden (3, 7, 12, 16 of 18) en de inhoudsbeschrijvingen, geeft Pegi ook informatie over eigenschappen van de app. Bijvoorbeeld:

  • kun je binnen de app vrij met elkaar communiceren?
  • deelt een app de locatie van de gebruiker?
  • kan een kind vanuit de app aankopen doen?

Deze informatie staat voortaan ook bij de uitgebreide classificatie. De classificaties zijn vanaf nu te vinden in de Google Play Store.

iOS

Nog even voor de duidelijkheid: de nieuwe Pegi-leeftijdsadviezen gelden dus alleen voor Android-apps en niet voor iOS-apps. Apple heeft een eigen classificatiesysteem, en ziet vooralsnog geen aanleiding om over te stappen op de Pegi-adviezen.

Twee voorbeeld-classificaties

Hay Day – Pegi 3
Het spelletje Hay Day is een van de meest gedownloade apps op Google Play. Je kunt een eigen boerderij beginnen en handelen met andere boeren. Er zit geen inhoud in die mogelijk ongeschikt zou kunnen zijn voor jonge kinderen; vandaar Pegi 3. Maar toch opgelet: gebruikers kunnen met elkaar communiceren, en er kunnen digitale aankopen worden gedaan. Pegi vermeldt dat ook.

Clash of Clans – Pegi 7
De populaire app Clash of Clans heeft een Pegi-7 classificatie gekregen vanwege het geweld dat in het spel zit. Het geweld is erg gedetailleerd, maar voornamelijk gericht tegen fantasiekarakters (zoals 'goblins'). Er is ook bijna geen reactie op het geweld te zien; vijanden verdwijnen gelijk. Al met al is de app daardoor ongeschikt voor kinderen tot 7 jaar. Pegi vermeldt dat gebruikers in deze app met elkaar communiceren en dat er in-app aankopen gedaan kunnen worden.