28 oktober 2007
Jury-rapport en uitslag
Wat voor tussendoortjes geeft u uw kinderen? Hier leest u het jury-rapport en de uitslag.
Tussendoortjes zijn belangrijk. Want als je niets eet tussen de drie hoofdmaaltijden door, kan de maag te leeg worden, waardoor het lichaam in de overlevingsstand kan komen te staan. Met overgewicht als gevolg. Ook kan een kind zo'n honger krijgen dat het bij de hoofdmaaltijd meer gaat eten dan eigenlijk nodig is.
Waarschijnlijk is het dus beter om de totale voedsel-inname niet over drie maar over vijf eetmomenten te verdelen. Kom dan niet in de verleiding om snoep te geven, maar geef gezonde tussendoortjes!
Gruiten
Wat ons opviel aan de inzendingen voor de prijsvraag, is dat er veel gegruit wordt. Gruiten, dat is: een kruising tussen grazen en fruit eten.
Gewoon een fruitschaal neerzetten werkt vaak niet, maar het fruit schoonmaken en leuk presenteren wel. Kinderen zijn net mannen... ;-)
Fruit
In de categorie 'fruit' vonden we de volgende inzendingen heel goed:
- Het fruitbakje van Marijke de Vries (nr. 13): lekker klaargemaakt vers fruit, aangevuld met gedroogde dadels en abrikozen in een bakje. Je kunt gebruiken wat er in huis is, met de seizoenen meegaan en veel nieuwe smaken tussendoor aanbieden.
- De prikker met fruit, groente en kaas van Marloes Kenter uit Haarlem (nr. 14): laat de kinderen zelf satéprikkers vullen met fruit, een stukje worst, kaas of zilveruitje, tomaatjes, komkommer, radijs, enzovoorts. Marloes geeft haar kinderen dan nog opdrachtjes ook: van klein naar groot prikken, of volgens een bepaald telpatroon. Ondertussen snoepen ze alvast, en zo krijgen ze meteen al veel lekkers en gezonds naar binnen.
- Sandra (nr. 62) combineert druiven en rozijnen met kaas. En inderdaad, als je die combinatie van zoet met kaas eenmaal ontdekt hebt, ben je voor de rest van je leven verkocht. Kaas met peren (een klassieke Italiaanse combinatie), probeer dat ook eens!
Noten
Noten werden opvallend weinig genoemd. Ze zijn ook niet zo geschikt voor de hele kleintjes vanwege verslik-gevaar, maar je kunt ook notenpasta's krijgen in biologische winkels. Heerlijk op een rijstcracker!
Noten zijn rijk aan smaak en vullen snel, zodat ze heel handig zijn om bij de hand te hebben voor de hongerplof van kinderen van 6 jaar en ouder. Ook pubers kun je er prima mee oppeppen.
- Gezonde vetten, rijk aan bouwstoffen, daar kan geen kinderkoek aan tippen, zeggen we samen met Corina (nr. 5).
Handig hergebruik
Handig hergebruik honoreren we ook:
- Marga Bolderman (nr. 19) bewaart lege snoepverpakkingen (plastic smartiesbusjes) om die gevuld met een mengsel van zuidvruchten weer opnieuw uit te delen: met rozijntjes, krentjes en stukjes gedroogde abrikoos.
Ouderwetse tussendoortjes
Het in ere herstellen van ouderwetse tussendoortjes kunnen we zeker waarderen!
- Carolien Fontijn (nr. 46) geeft haar kind regelmatig een kopje bouillon of soep, al of niet met een soepstengel. Je vraagt je af waarom we vergeten dat het zo simpel kan zijn! Hetzelfde geldt voor de groentedip en de ouderwetse zelfgemaakte popcorn:
- Liesbeth Boterman (nr. 26) zet rauwe groente op tafel met een bakje dipsaus van magere yoghurt met een smaakje. De knapperige kleuren zijn altijd aantrekkelijk, heeft ze ontdekt.
- Het gezin Weldring (nr. 11) bakt zelf popcorn. Geen werk, altijd feest!
Zelfgemaakte tussendoortjes
Zelfgemaakte, maar simpele lekkernijen hebben bij ons ook een streepje voor:
- Een echt receptje kregen we van Annick de Backer (inzending nr. 18). Het deed ons watertanden: ananas met cottage cheese gerold in ham en sla. Heerlijk! En natuurlijk kun je de kinderen zelf ook aan het werk zetten als ze oud genoeg zijn.
- Ook lekker leek ons het warme Arabische brood en de tortilla van Anita (nr. 65). Heel simpel maar toch een traktatie: even kort opwarmen in de koekepan, omkeren, kaas erover laten smelten, oprollen en smullen maar! De variaties zijn eindeloos natuurlijk.
- De warme appel van Ursula Obbink leek ons heerlijk in de herfst (inzending nr. 68): in vier partjes, met kaneel en wat rozijntjes, even in de oven. Heerlijk!
Nieuwe tussendoortjes
Tot slot willen we een aantal 'nieuwe tussendoortjes' belonen. Zo zagen we bijvoorbeeld:
- de cruesli zonder melk van Mireille Vervoort (inzending nr. 34);
- de koude kikkererwten uit blik van Katinka Kersting (nr. 9);
- het bakje appelmoes van A. Dorbeck (nr. 35);
- de diepvriesboterham van Jacqueline Wouda (nr. 80).
Tot slot geven we nog een nieuw tussendoortje dat we zelf net ontdekt hebben: plakjes zeewier uit de Japanse winkel. Die zijn heel pittig (maar niet zout en niet scherp) en geven een heerlijke opkikker. Weghappen bij een kopje bouillon is het allerlekkerst.
De 15 winnaars krijgen binnenkort het boek 'Eten voor beginners' van Annet Maseland thuisgestuurd.
Zie verder: alle inzendingen