Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
17 februari 2021
Je komt er niet onderuit: je kind wil op een gegeven moment een eigen mobiele telefoon. Soms heel handig, want je kunt je kind overal bereiken. Maar er kleven ook wat nadelen aan een telefoon. Lees hier hoe je jouw kind kunt helpen zo goed mogelijk met een mobiele telefoon om te gaan.
Voordat je jouw kind blij maakt met een eigen mobiele telefoon, is de eerste vraag: welke telefoon kies je? Een kind op de basisschool is natuurlijk al ontzettend blij met een oude telefoon van een paar jaar geleden, maar grote kans dat je tiener ineens een hele wensenlijst heeft. Er is niet één beste telefoon voor jongeren. Elk model en merk heeft zijn voor- en nadelen. Zo bevatten de Samsung s21 of Samsung s20 een goede camera, voor de meeste tieners een belangrijke voorwaarde, om foto’s te maken en ze te plaatsen op social media. Je kunt ook voor ieder model kiezen, kijk vooral wat het beste bij je kind en je portemonnee past en welke deal het meest aantrekkelijk is.
Als je jouw kind wilt behoeden voor alle online gevaren, is het belangrijk om afspraken te maken. Wil je wat inspiratie over de verschillende afspraken die je kunt maken? We geven je een paar veelgebruikte huisregels voor jongeren vanaf 13 jaar met een mobiele telefoon:
De online wereld is soms harder dan de echte wereld. Denk aan cyberpesten,
sexting of het doorsturen van gevoelige informatie. Hoe kun je als ouder je kind hiermee helpen?
1. Houd rekening met negatieve ervaringen: social media is niet altijd leuk. Je kind kan negatieve reacties krijgen op een social media bericht of misschien stuurt iemand een seksueel getint berichtje. Voor je kind is het fijn om hierover te praten. Het beste is om de situatie niet te veroordelen, maar je kind te helpen. Al is het maar een luisterend oor bieden. En erover praten hoe dit een volgende keer voorkomen kan worden.
2. Blijf in gesprek: als je dagelijks interesse toont en probeert een objectieve houding aan te nemen, zal je kind je eerder alles vertellen dan wanneer je alles veroordeeld. Probeer vanaf het begin in contact te blijven over zijn of haar ervaringen. Zo kun je ook eerder signaleren wanneer het niet goed gaat.
3. Slachtoffer geworden van online misbruik? Is je kind slachtoffer geworden van online seksueel misbruik? Probeer niet boos te worden. Dit helpt écht niet. De eerste stap is de foto laten verwijderen. Je vraagt dit eerst aan de persoon die het heeft geplaatst. Als dit niet lukt, kun je de beheerder van de website vragen dit te doen. Schakel vervolgens de politie in. Op de website Help Wanted kun je meer informatie vinden over online seksueel misbruik.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Mobiel.nl