Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

1 december 1999 door Justine Pardoen

Hoe warmer het water, hoe eerder ze poepen

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Zelfs de ervaren baby-zwemmende moeders maken zich weinig zorgen over baby's die poepen in het zwembad. Een broekje aan? "Overdreven", vindt Joze. "Het zijn baby'tjes: waarom zou je de billetje moeten verbergen? Zo'n broekje lijkt me ook niet lekker zitten." Veel moeders denken dat baby's het zelden of nooit doen in het water. Saskia: "En mocht het toch gebeuren, dan zou ik me daar niet druk over maken." Maar waarom eigenlijk niet? De ouders poepen toch zelf ook niet in het water?

"Ouders beseffen te weinig dat een poepende baby in het bad een bedreiging kan zijn voor de gezondheid van de medezwemmers", vindt Corrie de Troye, die al jaren het baby- en peuterzwemmen begeleidt in Goes. "En ook in het water poepen ze hoor, vooral als ze tot rust komen. Hoe warmer het water, hoe eerder ze poepen." Het zwembad in Goes heeft daarom besloten bij de cursus een goedsluitende baby-zwembroek te verstrekken, met een speciale beschermlaag die de ontlasting binnenboord houdt. Verplichte bewustwording. De Troye: "Tegelijkertijd leggen we uit hoe ouders ermee moeten omgaan. Als je merkt dat je baby gepoept heeft, ga je even het water uit om het broekje te legen en de baby schoon te spoelen onder de douche."

Lang niet alle zwembaden stellen het dragen van een broekje verplicht. Ellen: "Bij ons hebben ze een schepnetje voor als er toch eens iets langs komt drijven." Vies is het wel, maar als het goed is neemt het zwembad voldoende maatregelen. Na het baby-zwemmen wordt de onzichtbare troep in het water verdund door toevoeging van een ruime hoeveelheid schoon water en de hoeveelheid chemicaliën wordt aangevuld.

In de loop van volgend jaar komen er speciale wegwerpzwembroekjes van Huggies op de markt. Een woordvoerder: "Deze nemen bijna geen water op, want anders zou de luier zich meteen volzuigen. Ze zijn ook niet gemaakt voor het opnemen van plas, maar voor het vasthouden van poep." In Goes zijn ze daar heel blij mee. De Troye: "Niet omdat we dan onze zwembroekjes niet meer zullen verstrekken, maar omdat het bestaan van die luiers ouders de ogen zal openen. Het is niet alleen beleefd om je baby een broek aan te trekken in het zwembad, het zou normaal moeten zijn."