8 juni 2020

Hoe houd je een zwembad in de tuin schoon?

Nu we meer thuiszitten en het mooi weer is, loopt het storm op de verkoop van zwembaden in de tuin. En dan bedoelen we niet die kleine kinderbadjes, maar serieuze zwembaden met een diameter van rond de 2 meter. Of misschien heb je wel een Intex zwemdbad. Hoe dan ook: hoe groter ze zijn, hoe moeilijker het wordt ze schoon te houden. Daarom hier wat tips om je zwembad in de tuin schoon te houden.

 

Schoonhouden van verschillende soorten zwembadjes in de tuin

Kleine kinderbadjes

Heb je een klein kinderbadje in de tuin, dan hoef je niet aan de haal met pompen en chloortabletten. Deze badjes kun je het best gewoon legen na gebruik en met een doek en sopje even goed uitsoppen en afspoelen. Dit hoeft heus niet elke dag, je kunt het badje best twee dagen laten staan. Dek het dan wel af en gebruik altijd leidingwater.

Zwembadjes met een diameter van minder dan 1,85 meter

Zwembadjes die nog geen diameter van 1,85 meter hebben, hoeven geen zwembadpomp. Deze kun je het beste zelf handmatig schoonhouden (zie tips).

Zwembadje met een diameter groter dan 1,85 meter

Heb je een redelijk groot zwembad in de tuin dan wordt het schoonhouden steeds moeilijker. Daarom is het goed om bij deze zwembaden een zwembadpomp aan te schaffen. Zelf schoonmaken is namelijk een behoorlijke klus met grotere badjes. Vaak zit de pomp er al bij de aankoop van het bad bij.

Tips om je zwembad in de tuin schoon te houden

Hoe langer jouw bad met water buiten blijft staan zonder dat het ververst wordt, hoe belangrijker het is om de onderstaande tips om je zwembad in de tuin schoon te houden op te volgen. Doe je dat niet, dan wordt je zwembad niet alleen leuk voor je kinderen, maar ook voor algen, schimmels en nare bacteriën. Mensen kunnen daar ziek van worden of huidproblemen door krijgen!

Tips om je zwembad in de tuin schoon te houden:

  • Afdekken: of je nu een klein of groot (kinder)badje hebt, afdekken is altijd verstandig als je het buiten laat staan, anders zit het binnen een mum van tijd vol met takken, bladeren en insecten. Dek het bad niet alleen ´s avonds af, maar elke keer wanneer het (even) niet gebruikt wordt.
  • Goede locatie: klinkt misschien vreemd, maar de plek waar je het zwembad neerzet is ook heel belangrijk. Onder een boom is bijvoorbeeld niet heel tactisch, dan zit je bad na een dag al vol met troep. Daarnaast kun je ook beter wat ruimte eromheen laten zodat je eromheen kunt lopen (handig met schoonhouden).
  • Gebruik leidingwater: het meest veilige is het zwembad vullen met leidingwater in plaats van bijvoorbeeld grondwater. Leidingwater is schoon water en reageert minder met bijvoorbeeld chloor dan andere soorten water.
  • Voetenbadje: simpel maar effectief, zet een voetenbadje voor het zwembad zodat het vuil dat aan de voeten zit in ieder geval niet het zwembad in gaat.
  • Gebruik chloor: misschien niet heel milieubewust, maar (helaas) wel nodig om je zwembad schoon te houden. Vaak worden chloortabletten gebruikt die je zo in het bad kunt gooien of je gebruikt een chloordrijver zoals deze. Op de verpakking staat aangegeven welke hoeveelheid gewenst is. Houd je hieraan, want te veel chloor is ook weer niet goed. Daarom is het heel belangrijk om het chloorgehalte of de PH-waarde van je bad te meten. Dit kun je doen met teststrips, die vind je hier. Volg altijd de richtlijnen op zodat het chloorgehalte precies goed is. Gebruik je liever minder chloor? Combineer het dan met het gebruik van een milieuvriendelijk middel, zoals pool buddy waarmee je 2000 liter water schoon kunt houden en minder chloor hoeft te gebruiken.
  • Zwembadpomp voor groter zwembad: heb je een groter zwembad in de tuin, dan houd je deze schoon door er een zwembadpomp in te plaatsen (naast chloor). Deze pomp filtert vuil uit het zwembad en zorgt voor een optimale watercirculatie.
  • Anti-algen: algen zijn bijna niet te voorkomen in het zwembad. Het kan daarom geen kwaad om een anti-algenmiddel of vlokkensmiddel te gebruiken.
  • Handmatig schoonmaken: ook al heb je een pomp, dan nog is het goed om tijd tot tijd de bodem en de wanden handmatig schoon te maken. Mensen met een kleiner zwembad zonder pomp zullen dit sowieso moeten doen. Het advies is minimaal 1 keer per week. Niet zo’n zin in gedoe, dan kun je een zwembadrobot aanschaffen die het werk voor je doet. Vind je het niet erg om je handen vuil te maken, dan kan een handstofzuiger speciaal voor zwembaden erg handig zijn. Vuil zoals bladeren en takken kun je verwijderen met een schepnet. Om de wanden te boenen, kun je (speciale) borstels of sponzen gebruiken die vetten uit het zwembad absorberen.

Is het tijd om het water van je zwembad te verversen? Gebruik het water dan voor alle bloemen en plantjes in de tuin (en buurt) zodat het water nog goed gebruikt wordt!

Als jij nog handige tips hebt om het zwembad in de tuin schoon te houden: please share!