Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

1 oktober 2019 door Chantal van der Vet

Help mijn baby slaapt niet door

Chantal is slaapcoach voor baby’s. Dagelijks spreekt ze oververmoeide ouders die alles al hebben geprobeerd om hun baby te laten slapen. Vanuit haar kennis en ervaringen, schrijft ze blogs om ouders op weg te helpen.

Ik krijg opvallend veel aanvragen van ouders met baby’s vanaf 4 maanden. Deze baby’s huilen veel en slapen te weinig. Het is begonnen met overdag weinig willen slapen. En uiteindelijk gingen de nachten er ook aan. Moeder of vader zijn van zo’n baby is een uitdaging. Nog dagelijks neem ik mijn petje af voor deze mensen. Hoe ze überhaupt nog kunnen functioneren is mij een raadsel!

Hoe leer ik mijn baby slapen?

In mijn werk als slaapcoach zie ik veel overeenkomsten tussen deze casussen. Een baby heeft ergens flink last van (gehad). En daardoor zijn ze in een verkeerd slaappatroon beland. Hoe kun je dit voorkomen? Hoe kan ik mijn baby goed leren slapen? 

Ouders wiegen en troosten zich een ongeluk om het kleintje rustig te krijgen. Ik maak onderscheid tussen normaal huilen-minder normaal huilen -niet normaal huilen. Normaal huilen is bijvoorbeeld: buikkrampjes hebben, moe zijn of als je kindje al een tijdje honger heeft (let dan op eerdere hongersignalen!). Minder normaal is bijvoorbeeld bij obstipatie of spruw. Bij niet normaal veel huilen praten we over de categorie reflux, koemelkallergie of een trauma van de geboorte.

Waarom huilt mijn baby?

Ik vind het belangrijk dat ouders begrijpen waarom hun kleintje huilt. Want als je Het Grote Waarom begrijpt kun je daar naar handelen. Stop niet voordat je de oorzaak weet! Dit is echt stap één. Door onrust zijn de ouders in een patroon gekomen van te korte slaapjes. Deze slaapjes zijn allemaal het liefste bij de ouders. Deze baby’s kunnen alleen slapen als ze worden gewiegd, geaaid, of rond gehupst.  Ik heb wel eens een baby gehad die alleen kon slapen als mama een hand  op het buikje bleef houden. Je kunt al een heleboel leed voorkomen door te weten wat je moet doen bij een jonge baby! Een jonge baby mag het zelf in slaap leren vallen nog leren.

  • Jonge baby’s (tot ongeveer 4 maanden) zijn eerder moe en overprikkeld dan je denkt. Houd een wakkertijd aan tussen de 60 en 90 minuten. Dan moet een jonge baby echt weer slapen!
  • Let op slaapsignalen:  gapen, staren, in oogjes wrijven, fysiek iets drukker worden tot jengelen en huilen. Tussen 60 en 90 minuten deze signalen? Gelijk een slaapje aanbieden.
  • Stap rond 8 weken af van de slaapjes in de woonkamer. Gebruik bedje, kinderwagen en draagzak als slaapplekken.

De slaapcyclus van een baby

Zelf in slaap leren vallen is een vaardigheid die belangrijk is om te kunnen doorslapen. Ik maak altijd de vergelijking met mezelf. Stel dat ik heerlijk wegdoezel in mijn eigen bed. Ik voel me daar veilig en geborgen. En dat ik daarna wakker word in het bed van de buren. Ik zal het ook uitgillen.

Zo is het ook met kleintjes als ze gewend zijn om bij jou op de buik te slapen of met een handje op hun lijf. Raad maar wat jouw kleintje nodig heeft als het per ongeluk een keertje wakker wordt. Juist: Die warme hand en het lichaam van de ouders. En als je weet dat een slaapcyclus van een baby 45 minuten duurt, daarna licht wakker wordt om vervolgens het volgende rondje weer te pakken kan het dus zomaar zijn dat jullie baby iedere keer echt wakker wordt omdat hij de ouders mist.

Zelf in slaap leren vallen kun je leren: Wieg je kleintje slaperig maar net niet slapend. Daarna leg je het in bedje. Blijf erbij met stille aandacht. Zo kan jouw baby zelf slapen oefenen. Iedere dag iets minder slaperig in het bedje leggen. En lukt het niet? Lekker dragen of wandelen met de kinderwagen. Als jouw baby maar een slaapje doet.

Baby in een droomritme

Ik kan van harte het boek Baby in een Droomritme aanraden van Stephanie Molenaar. Het is een prachtig boek met basiskennis over slaap bij baby’s. De komende tijd neem ik jullie mee in mijn werk als slaapcoach en onrustdeskundige en zal ik vertellen wat ik zoal tegen kom.

Lees ook: