Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
26 mei 1999 door Justine Pardoen
Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.
"Help, er wordt ons een nieuw rage door de strot geduwd!" De dochter van Petra is negen, en wil een Furby. De hele klas heeft er al een, zegt ze, dus waarom zij niet? Petra: "Ze krijgt hem niet, maar hoe kan ik dit oplossen zonder dat ik haar kwets. We hebben er ruzies over en ze jengelt de hele dag."
Een Furby ziet eruit als een overbehaarde trol. Het beestje met handzame knuffelafmetingen kan praten, dansen, zingen, boeren, winden laten, de hik krijgen en kusjes geven. Als je hem niet voert, doet hij niets meer, maar in het normale geval kletst hij je de oren van de kop. Hij hoort, ziet, voelt en geeft op alles wat er tot hem doordringt commentaar. In het Furbish (huh?) of in het Engels.
Als je een Furby twee keer aait, beloon je hem voor zijn gedrag. Als je het beest schudt, gaat hij huilen. Als je hem in de buurt van een andere Furby zet, gaan ze met elkaar kwekken. Een Furby die verkouden is, steekt de ander aan. Net baby's.
De laatste Kerstmis stond voor de kinderen in de Verenigde Staten geheel in het teken van de Furby. Nu zijn wij aan de beurt: ruim 20.000 zijn er al verkocht en de Nederlandse Furbysite schreeuwt dat het heel erg moeilijk is er nog eentje te bemachtigen ("Zet je snel op de wachtlijst in de speelgoedwinkel"). Als warme broodjes: voor honderd gulden heb je er al eentje!
Nogal wiedes dat je je als ouder een beetje terughoudend opstelt. Zo'n duur ding geef je niet zomaar. Dat vindt iedereen. Marian: "Ik heb mijn dochter uitgelegd dat ons kind van 'Foster Parents Plan' voor dat geld een heel jaar kan eten." De meesten zijn het er dan ook over eens dat je je kind er op z'n minst zelf maar voor moet laten sparen. Marian: "Het zal gauw veertig weken duren voordat ze dat bij elkaar gespaard heeft en dan is die rage allang over."
Maar Petra krijgt ook verrassende reacties: de meeste moeders zijn zo dol op het harige geval, dat ze er zelf een willen. Sommigen hebben allang een Furby in huis. De aanhankelijke, veeleisende beesten zijn niet gemaakt voor jonge moeders, maar voor kinderen vanaf een jaar of tien. Toch zijn er al koters gesignaleerd van twee en vier jaar met een Furby-wens!
Monique en Judith sputteren nog even tegen: "Kinderen leren toch veel meer van het verzorgen van een echte hamster?" En: "Er is precies voorgeschreven wat je met het beest moet doen. Dat stimuleert niet bepaald de fantasie van je kind." Maar hun protest wordt volledig overstemd. Furby's zijn lief en leuk. Lieuwke: "De enige die niet dol is op de Furby, is onze poes."
Een Furby leeft op vier batterijen die tussen de twee dagen en twee weken meegaan. Daar kan een kind toch niet tegenop sparen? Maar het ergste is nog de grenzeloze hulpeloosheid die het beest uitstraalt met die grote, domme ogen. Even proberen. Ja hoor, als je ermee gooit, gaat hij stuk. Ook het leven van een Furby is gelukkig maar tijdelijk.
was hoofdredacteur van Ouders Online (tot 1 september 2018), en is specialist op het gebied van jeugd en media. Ze wordt regelmatig 'ingevlogen' door scholen, wanneer zich akelige incidenten hebben voorgedaan.