Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

2 februari 2021

Ervaringen koemelkallergie bij baby's

Koemelk allergie bij baby's is heel vervelend. Je baby kan ontroostbaar zijn, slecht slapen, huidklachten en/of darmklachten hebben. Deze symptomen hoeven niet meteen te betekenen dat je baby een koemelk allergie heeft. Wij verzamelden ervaringsverhalen van moeders die een baby hebben met koemelk allergie. Zij vertellen over hun proces om erachter te komen of hun baby koemelk allergie had, hoe ze ermee omgingen en hoe het nu gaat.

Overgeven door koemelkallergie

Het dochtertje van Desiree was een model baby: ze huilde bijna nooit en sliep al heel snel door. Maar toen Desiree overstapte naar kunstvoeding begon de ellende. Haar dochter begon veel te huilen, kreeg uitslag en moest vaak overgeven.

‘Zelf heb ik een groot deel van mijn leven last gehad van lactose intolerantie, al voordat onze dochter Fayelinn geboren werd. Toen ik zwanger werd snakte ik naar alles wat ik eigenlijk niet mocht eten. Gelukkig bleek dat ik tijdens de zwangerschap helemaal geen problemen meer had met zuivel. Wat was dat heerlijk zeg! Geen spastische darm aanvallen, niet meer misselijk en geen obstipatie meer. Dat was genieten!

Model baby
Na de geboorte van Fayelinn kwam mijn gevoeligheid voor melkproducten direct terug. Ik moest meteen stoppen met het eten van zuivelproducten. Ik gaf borstvoeding aan Fayelinn, waar ik ontzettend van genoot. Heerlijk zo samen zijn. Dankzij de borstvoeding kreeg zij ook niets binnen waar koemelk in zat. Fayelinn was een model baby. Ze sliep met 6 weken al door! Het was zo fijn dat ik lekker wat uurtjes kon slapen. Ik ben toen de borstvoeding gaan afbouwen.

In één keer veranderde alles
Vanaf het moment dat onze dochter kunstvoeding kreeg, veranderde alles. Ze begon ineens veel te huilen (of was het krijsen?) en daarnaast ging de ontlasting niet meer zo lekker, begon ze veel te spugen en zelfs flesjes te weigeren. Op een dag had ze ook uitslag in haar gezicht die steeds heftiger werd en een buik die zo opgezet was als een ballon.

Via de huisarts kwamen we in het ziekenhuis terecht. Daar werd een provocatietest afgenomen. Dit is een test waarbij wordt bekeken of je kind allergisch is, zoals voor koemelk. Er kwam geen allergie naar boven. Hoe kan dat nou? Alle signalen leken zo duidelijk op een koemelk allergie!

Heftige reactie op vaccinatie
Toen Fayelinn 8 weken oud was, kreeg ze haar eerste vaccinatie. Binnen 3 uur kreeg ze een anafylactische reactie: ze zwol op, werd benauwd en kreeg weer dezelfde uitslag in haar gezicht. We gingen meteen naar VUMC waar een uitgebreid onderzoek werd verricht door een allergoloog. Wat bleek? Fayelinn was heel allergisch en reageerde daarom heel heftig op een stof dat in het vaccin zat. Dit stofje triggerde haar koemelkallergie.

Inmiddels zijn we negen jaar verder en is Fayelinn volledig begeleid gevaccineerd in het ziekenhuis. Het was een complex en spannend programma met dagopnames. Nog steeds kan onze dochter weinig tot geen zuivel eten. Bepaalde producten zijn een dikke no go zoals koemelk, smeerkaas, yogidrink, chocolademelk, slagroom of softijs. Als ze dit eet, wordt ze behoorlijk ziek, moet ze overgeven, krijgt ze diarree en wordt haar eczeem getriggerd. Een aantal jaar terug kon ze ook geen sporen verdragen, maar dat gaan inmiddels stukken beter. Een dikke mijlpaal nu is dat ze kaas verdraagt! De broodjes jonge kaas gaan erin als koek!

Mijn tip voor alle ouders: volg je moeder- of vadergevoel. Kijk en luister naar je kind en weet dat niemand zijn kind zo goed kent als jij! Take care… Desiree'

Een huilbaby door koemelk allergie

Sophie haar zoontje was een huilbaby. Om te onderzoeken wat er aan de hand was, deed Max mee met het huilprotocol. Dit hielp niets, maar ze ontdekte wel dat er sprake was van een koemelkallergie.

´Onze Max werd geboren toen ik 32 weken en 5 dagen zwanger was. Hij was een huilbaby. Het was zelfs zo erg dat de fysiotherapeut ons een rooster gaf waarin we moesten bijhouden wanneer hij huilde, sliep of gewoon wakker was. Op het rooster was meestal meer dan de helft rood, en rood betekende huilen.

Huilprocotol
Toen we in het ziekenhuis waren voor zijn eerste vaccinatie, kwam een arts naar ons toe. Hij raadde ons aan om Max middels een huilprotocol te behandelen. Het huilprotocol is een methode waarbij uitvoerig wordt onderzocht wat de oorzaak van veel huilen kan zijn. Kinderen worden opgenomen in het ziekenhuis. In het ziekenhuis volgen ze een strak schema bestaande uit verschonen, voeden, knuffelen, 10 minuten spelen en slapen. Dit schema herhalen ze om de 3 uur. Het doel is veel rust te bieden en de baby's zo min mogelijk bloot te stellen aan prikkels. Max deed hieraan mee. Ondertussen werden er diverse onderzoeken gedaan, zoals bloedonderzoek en scans. En ook bij ons om zo alles uit te kunnen sluiten. Het huilprotocol duurt meestal 10 dagen en gedurende die 10 dagen kijken ze of de rust en regelmaat helpen, of dat er toch iets anders aan de hand is.

Bij ons hielp het huilprotocol helemaal niets. Max kwam ook niets aan en viel zelfs af. Na wat onderzoeken besloten ze over te stappen op Neocate voeding, dit is voeding zonder koemelk. Vanaf dat moment ging het steeds elke dag beter en mochten we Maxwell na 3 weken eindelijk weer mee naar huis nemen.

Nadat hij andere voeding kreeg was het een heel ander kind
De symptomen die bij onze zoon aangaven dat er sprake was van een koemelkallergie waren: heel veel huilen, veel spugen en slecht groeien. Nadat we vanuit het ziekenhuis andere voeding kregen was Max al snel een heel ander kind! Inmiddels is Max 11 maanden oud en wilt hij vooral het liefst eten, met die fles is hij wel klaar. Verder is het een heel vrolijk en actief avonturiertje. Alles is dus helemaal goed gekomen!

Tip van Sophie
Mijn tip voor andere ouders: als jij als ouder jezelf niet zeker voelt en ergens over twijfelt, neem dan contact op met je huisarts. Een baby die 18 uur per dag huilt… Dat is niet normaal en komt ook echt niet door te veel prikkels.’

Heftige darmkrampjes door koemelk allergie

Robinn’s zoontje Luka had heftige krampjes en spuugde veel. Ze vond dit wel erg lang duren en besloot actie te ondernemen. Gelukkig maar, want na één keer testen kwam al snel naar voren dat er sprake was van een koemelkallergie.

De familie van mijn man is voor alles allergisch
‘Wetende dat ik zwanger zou worden van een man waarvan de familie bij elkaar opgeteld ongeveer voor alles allergisch is, was ik al op mijn hoede. Dus las ik mezelf in over allergieën bij baby’s. Het was een soort doolhof op het web waar je in terechtkomt, maar bijna niet meer uitkomt.

Ik naam één ijskoffie met slagroom en had meteen spijt
Ons zoontje Luka werd geboren. Na 8 weken vonden we de heftige krampjes en het vele spugen wel erg lang duren. Zou het een koemelkallergie zijn? Ik geef borstvoeding, dus daar gingen we: we gingen testen (ook wel provoceren genoemd). Ik nam 2 dagen geen producten met koemelk. Wat een rust. Luka hapte weer goed aan en spuugde niet al het zuur uit zijn maagje. Ook zag hij er niet meer uit als zo’n opblaasbaar figuur dat constant heen en weer wappert voor een grote winkel. Oké, dat hielp dus. En nu? Nu toch weer iets proberen met koemelk: één ijskoffie met slagroom. Ik had meteen spijt.

Ik blijf nog lekker borstvoeding geven, al betekent dat geen melkproducten
Om de Nutrilon pepti (een voeding geschikt voor baby’s met allergie) vergoed te krijgen van de verzekering, moeten we twee ochtenden naar het ziekenhuis gaan om te provoceren. Mijn borstvoeding is momenteel nog zodanig goed, dat ik daar nog geen zin in heb. Maar het is een goede optie voor als het niet meer gaat. Iets voor later dus.

Het gaat nu heel goed, al is het soms voor mij als echte kaas-eter, best lastig. Maar goed: alles voor je kind! En ergens scheelt het ook wel weer hoor, geen chocolade en slagroom meer eten heeft ook voordelen.

Mijn tip aan andere ouders: het cliché is zo waar, jij kent je kind het beste. Kijk naar je kind. Je ziet het heus wel als er iets niet klopt. Soms was dat mijn angst: ‘Wat als ik het niet zie?’ Maar geloof me: je ziet het heus wel.'

Lees ook: