Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

11 maart 2022

Een tweede kind? Lees hier de 15 tips van andere ouders

Zwanger van je tweede kind? Dan herken dit vast: nadat al de enthousiaste reacties zijn geuit,  volgen de waarschuwingen: ‘Twee kinderen is wel een stuk zwaarder dan 1 kind.’ of ‘Je moet wel goed je tijd verdelen anders word je gek.’ Opeens zie je beren op de weg en kijk je gespannen uit naar wat komen gaat. Niet nodig! Wij vroegen ouders naar hun tips voor als je een tweede kind krijgt. 

Een tweede kind, tips voor een soepele overgang

We vroegen andere ouders naar hun overgang van 1 naar 2 kinderen. Hoe ging die? Waar zaten de knelpunten? Wat moeten ouders die een tweede verwachten echt weten? Zo vormden we dit lijstje met 15 praktische tips

1. Nog zwanger? Slaap, slaap, slaap: weet je nog dat je na je eerste kind al heel veel slaap moest inleveren, dat wordt nog erger als je tweede er is. Nu kun je misschien soms nog even een dutje doen als je kind slaapt, maar de kans dat je kinderen straks allebei tegelijkertijd op één oor liggen is niet heel groot. Dat wordt weer een snelcursus wakkertijden en dutjes...  Dus nu het kan nog kan: geniet van je slaap! En als de baby er eenmaal is: pak je rust waar het kan. 

2. Betrek je eerste kind erbij: betrek je oudste kind bij de verzorging van je baby, als hij daar interesse voor heeft natuurlijk. Denk bijvoorbeeld aan spulletjes aangeven, helpen met een outfit voor de dag uitkiezen voor de baby of misschien zelfs een flesje vasthouden (als de baby in een goed stoeltje ligt). Dring dit trouwens nooit op, je kind moet niet het idee hebben dat hij verplicht is om mee te helpen. Je wil er juist voor zorgen dat je kind zich trots voelt, omdat hij of zij als grote broer/zus mag meehelpen.

3. Bij de eerste kennismaking je baby op bed leggen: meerdere ouders gaven aan dat het goed is je baby op bed of in de box te leggen bij de eerste kennismaking met het oudste kind en dus niet in je armen te houden. Zo houd je de eerste ontmoeting neutraal.

4. Luister naar je hart en volg je gevoel: heel veel ouders geven aan dat je het best naar je hart kan luisteren en je gevoel kan volgen. Vaak weet je zelf wel hoe je het best kunt handelen om alles in goede banen te leiden. Jij kent je kinderen namelijk het best en je weet ook waar ze wel of geen behoefte aan hebben.

5. Blijf goed met je partner communiceren: het is heel belangrijk dat je goed met je partner blijft communiceren en de taken verdeeld. Mocht het je een keer te veel worden, geef dit dan op tijd aan en werk samen aan een oplossing. Speel ook samen in op de behoefte van beide kinderen. En zorg daarnaast juist ook regelmatig voor alone-time met je partner zonder kinderen. Even samen een glas wijn in de avond of met z'n tweeën koken als de kinderen oo bed liggen, zorgt voor meer verbinding met elkaar op de dagen die voornamelijk om kinderen draaien. En als dit niet lukt als jullie tweede baby er net is: geen man overboord. Eerst wennen aan het leven als gezin van 4. Geef jullie de tijd om daaraan te wennen. Allemaal. 

6. Samen boekjes lezen over het onderwerp: soms kan het helpen om je kind alvast voor te bereiden op de komst van het tweede kind door er boekjes over te lezen. Bijvoorbeeld 'Saar wordt grote zus', 'Nijntje - kleine Pluis' of 'Bobby wordt grote broer'.

7. Quality time tijdens zwangerschap: neem tijdens je zwangerschap vooral nog even de tijd om leuke dingen met z’n drieën te doen. Of alleen met je eerste kindje. Moeders zijn vaak de eerste tijd veel bezig met de baby, dus kijk of je nu nog wat tijd met de oudste kunt doorbrengen. 

8. Ook cadeautjes voor de oudste: je baby zal in het begin bij elk bezoek een cadeau krijgen. Dat is meestal niet zo heel leuk voor je oudste kind, geef hem of haar daarom ook regelmatig een klein cadeautje. Tip: koop (of bestel) vast een stuk of 10 kleine cadeautjes in tijdens je zwangerschap en pak ze vast in. Dan heb je ze vast klaar liggen als er kraambezoek komt.

9. Vergeet geen tijd met je oudste door te brengen: als je moet zorgen voor een kleine baby (zeker als je borstvoeding geeft) schiet de 1 op 1 tijd met je oudste er wel eens bij in, terwijl hij daar ook behoefte aan heeft. Ook als je partner vaak met je oudste op stap gaat, is het nog steeds belangrijk dat ook jij tijd vrijmaakt voor quality time met je kind. Dit hoeven geen lange activiteiten te zijn, een half uur per dag is al heerlijk voor je oudste. 

10. Probeer routine en structuur erin te houden: hoeveel jouw ritme ook overhoop ligt, probeer ervoor te zorgen dat je kind nog steeds een gestructureerde dag heeft met hetzelfde ritme als voorheen. Ging je kind naar het kinderdagverblijf, laat dat dan gewoon doorgaan. Zo heb je zelf ook meer rust. Hetzelfde geldt voor school. Sta op dezelfde tijd op en houd dezelfde rituelen in de ochtend en avond aan. Probeer daarnaast zo goed als het kan dezelfde tijden te eten en je kind te laten slapen.

11. Vergeet geen foto’s te maken: waarschijnlijk heb je van je eerste kind honderden foto’s gemaakt in de eerste maand en heb je ook meerdere foto’s van je zwangere buik. Veel ouders ‘vergeten’ bij de tweede ook veel foto’s te maken, ook van de zwangere buik, terwijl dat voor je kind echt leuk is om later te zien. Natuurlijk hoef je van je tweede kind niet ook duizend foto’s te maken, maar zorg er in ieder geval voor dat je speciale momenten vastlegt. 

12. Met de pop spelen: is je oudste kind gek op met poppen of knuffels spelen? Dan kan het een succesverhaal zijn om een pop te geven die je kind net zo kan verzorgen als de baby. Zo kunnen jullie samen gaan wandelen (er zijn geweldige poppenbuggy's) en kan de pop samen met de baby in bad. Een fijn moment samen!

13. Laat de gevoelens van je kind er zijn: jullie zijn waarschijnlijk super blij met jullie tweede kindje, maar dat hoeft niet te betekenen dat je oudste er ook om staat te springen en dat kun je ook niet van hem verwachten. Je kind kan soms boos of verdrietig zijn en dat is helemaal okee, het is een hele overgang en hij zal flink moeten wennen. Probeer er voor je kind te zijn en wordt niet boos of geïrriteerd als hij even niet wilt meewerken. Dat hoort er nu eenmaal bij. Blijf je bedenken dat het voor hem een lastige fase kan zijn en hij daar dwars van kan worden.

14. Draagzak of draagdoek is je beste vriend: een draagzak of draagdoek is ontzettend handig. Je kunt zo je baby bij je dragen en troosten terwijl je toch je handen vrij hebt. Ideaal. Lees hier alles over babydragen, draagzakken en draagdoeken.

15. Vergeet jezelf niet: de laatste op de lijst is misschien wel de belangrijkste. Vergeet alsjeblieft jezelf niet en laat ook goed voor jou zorgen. Je kinderen hebben er niets aan als mama en/of papa totaal uitgeput zijn. Dus let op je eigen grenzen, vraag om hulp als je het nodig hebt en neem zo veel mogelijk rust waar je kunt. 

Een tweede kind, extra tips en leuke ervaringen van andere ouders

Als het gaat om een tweede kind zijn al veel ouders je voorgegaan en naast de super handige tips die we al gegeven hebben, kregen we nog een paar andere juweeltjes van tips en ervaringen binnen die we je echt niet konden onthouden.

Zoek een kraamverzorgende die er ook voor je peuter is

Tip van Naomi: Ik had gezocht naar een kraamverzorgende die er voor onze peuter kon zijn - zij ging dan met de oudste naar de kinderboerderij toen ik een dutje deed met de baby. Klinkt misschien gek, maar ik had meer behoefte aan dit soort hulp van de kraamverzorgende: koken en voor de baby zorgen lukte me zelf wel. Tip van Mirjam: In de eerste week had ik de afspraak met de kraamzorg dat ze ook iedere dag 1 op 1 met de oudste even wat leuks deed. Even een spelletje of naar buiten. Vaak maar een half uurtje ofzo maar ik vond dat zelf erg belangrijk en merkte dat de oudste het ook erg fijn vond die aandacht te krijgen.

Dit hielp mij inzien hoe het voelt voor je eerste kind

Isabel vertelde ons een mooi verhaal dat je kan laten inzien hoe het ongeveer voor je eerste kind kan voelen als er ineens een broertje of zusje bij komt.

Isabel: ‘Mijn moeder vertelde me een mooi verhaal wat me liet inzien hoe belangrijk het is dat je beide kinderen een prioriteit maakt en misschien wel de oudste iets meer zelfs... Je moet je voorstellen dat je getrouwd bent (of samenwoont) en je partner zegt: ‘Wow jij bent zo geweldig, ik wil nog een vrouw / vriendin!’ Ho wacht even, je wilt wat? Ik ben niet genoeg, geef ik je niet genoeg liefde? Ja natuurlijk, schat, daarom wil ik juist nog een vrouw omdat jij zo geweldig bent en dan kunnen jullie het samen ook fijn met elkaar hebben.

Je kunt je voorstellen dat als je dit hoort,je zoiets hebt van DIE MAN IS GEK GEWORDEN! Dat gaat echt niet gebeuren. Maar dit is wel wat je tegen je oudere kind zegt. Denk er maar eens over na en laat hem sudderen. Het is mega ingrijpend als je altijd je ouders voor jezelf had en ineens moet gaan delen. Om deze reden plande ik elke dag speciaal tijd in voor mij en mijn oudste kind. Ook liet ik de baby soms wel eens even wachten als ik met de oudste bezig was in plaats van er meteen naartoe te rennen. Het is belangrijk dat je jezelf niet teveel focust op de baby, die heeft daar allemaal nog geen besef van. Zeker als je geen borstvoeding geeft, kun je best je baby wat vaker aan oma meegeven voor een wandeling dan telkens je oudste wegbrengen (wat veel mensen dus wel doen).’

Mijn dochter was bij de geboorte van het tweede kind

Lesley: ‘Met mijn dochter (toen 2,5 jaar) keek ik wat bevallingsfilmpjes op YouTube, omdat het mijn wens was haar gewoon in de buurt te hebben (mits we dat allebei fijn vonden) tijdens de geboorte. Dit bleek fantastisch. Ze heeft haar broertje in bad geboren zien worden, kuste zijn natte lijfje en ging weer verder spelen. Magische start voor ons....

Van jaloezie of wennen is hier nooit sprake geweest. Het liep gewoon als vanzelf, alsof we altijd met zijn vieren waren geweest. Ik vond de tweede zelfs makkelijker omdat je zelf al meer gewend bent aan het moeder zijn. Nu scheelde het ook wel dat ik er lichamelijk stukken beter aan toe was dan na de eerste, én dat de grote zus juist een enorme hulp bleek. Baby afleiden, luier pakken, spuugdoekje halen: ze vond het vooral fantastisch.’

Mijn zoon sprak door de navel met zijn zusje

Katrin: ‘Mijn zoon sprak door mijn navel met zijn zusje. Hij had bedacht dat zijn broertje of zusje door mijn navel tv keek, dus zo af en toe sprong hij in beeld. Hij nam zijn kersverse zusje in zijn armen, de foto samen zo vlak na haar geboorte werd haar geboortekaartje en staat voor hun eeuwige verbinding samen... Zo is het al bijna 22 jaar. Trots als een pauw was hij, maar hij was wel teleurgesteld dat ze na 1 week in de wereld nog niet kon spelen of lopen of praten...maar oké.

Het was een ware ontdekkingsreis met en naar elkaar.... Heerlijk! Wat een bijzondere, speelse, fantasievolle en mooie tijd was dat. Komt allemaal goed, vertrouw op jezelf en het natuurlijke proces. Ga jij moeilijk doen over een tweede kind, dan voelen ze jouw spanning ook. Gewoon ontspannen is denk ik het enige advies..'