Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
8 december 2020 door Loth van Veen
Als je kind zich wil oriënteren op studies of juist de mogelijkheid voor een tussenjaar wil verkennen, is de kans groot dat jullie binnenkort samen een beurs of open dag bezoeken. En in Coronatijd, worden dit soort evenementen online aangeboden. Dat kan best even wennen zijn. In dit artikel delen we de belangrijkste tips om je kind te helpen en samen alles uit het online event te halen.
Het bezoeken van een beurs, online of ‘echt’ kan een overweldigende ervaring zijn. We schreven er al eerder een artikel over, waarin we concrete tips delen over hoe je het bezoek samen met je kunt kind voorbereiden én hoe je ter plekke praktische ondersteuning kunt bieden.
Wist je trouwens dat maar liefst 43% van de jongeren aangeeft hun ouders als belangrijkste raadgever in het studiekeuzeproces te zien? Je speelt dus een grote en belangrijke rol. Ons boek Coach je kind bij toekomstkeuzes helpt je je te verdiepen in deze rol. Je komt meer te weten over de verschillende fases van het studiekeuzeproces en het boek staat boordevol concrete tips.
Het is natuurlijk gewoon heel vervelend dat er dankzij de beperkende maatregelen geen evenementen georganiseerd mogen worden. Want natuurlijk zou je het liefst met je zoon of dochter de locatie van de studie bezoeken, met mensen in gesprek gaan, de sfeer proeven… Toch zitten er ook voordelen aan een online event.
Allereerst is jullie bereik onbeperkt. Er is geen reistijd en er zijn geen reiskosten. Een beurs in een uithoek van het land (of zelfs over de grens!) hoeft jullie bezoek dus niet meer in de weg te staan.
Veel beurzen, waaronder de tussenjaarbeurs van maandag 14 december aanstaande, zijn nu opgebouwd uit informatieve sessies. Op fysieke beurzen, waar je meestal rondloopt en bij verschillende stands informatie ophaalt, kan de inhoud wat oppervlakkig blijven. De sessies hebben als nadeel dat je van tevoren een keuze maakt voor een onderwerp of aanbieder, maar het grote voordeel is dat er direct veel diepgang geboden wordt.
Veel informatie die op digitale evenementen wordt aangeboden blijft online beschikbaar. Zo zullen verschillende aanbieders op beurzen wellicht whitepapers of informatiefolders te downloaden aanbieden. Je kunt dus gerust na afloop nog iets terugzien of opzoeken.
Anders dan bij een fysieke beurs, kun je online niet ‘gewoon wat rondlopen’ en zien wat er op je pad komt. Een goede voorbereiding is belangrijk om alles uit de beurs of open dag te halen.
Zorg er ook voor dat jullie je goed kunnen concentreren op de sessie. Ga dus niet midden in de keuken zitten als daar ondertussen ook gekookt wordt of huisgenoten aan het kletsen zijn. Kies een rustige plek in huis en zorg dat jullie niet gestoord worden.
Het verkrijgen van een realistisch beeld van bijvoorbeeld de studie tijdens een open dag, is altijd een uitdaging. De onderwijsinstelling probeert de opleiding natuurlijk zo interessant en leuk mogelijk neer te zetten. Aan jullie de taak om erachter te komen hoe de opleiding écht is.
Online kan het verkrijgen van een realistisch beeld nóg lastiger zijn. Je kunt immers minder makkelijk met studenten in gesprek, een lokaal binnenlopen, een docent een vraag stellen. Dit is dus een extra uitdaging waar jullie voor staan. Een aantal suggesties:
We schreven het al: op 14 december organiseert het onafhankelijke Tussenjaarkenniscentrum een online tussenjaarbeurs. Interessant als jouw kind in een tussenjaar zit of een tussenjaar overweegt. Bekijk de website van het Tussenjaarkenniscentrum voor meer informatie.
Loth van Veen is oprichter van studiekeuzeorganisatie Intermijn. Intermijn is een eigenzinnige coachingsorganisatie voor jongeren. We werken elke dag met jongeren aan hun toekomst, bijvoorbeeld in een tussenjaar of wanneer ze gestopt zijn met hun studie. We bieden coachingprogramma's voor generatie Z, hun ouders en professionals, we schrijven boeken, ontwikkelen tools en geven lezingen en webinars.