8 april 2022

Echte keizersnede ervaringen

Hoe is het nou echt om een keizersnede te krijgen? Niemand kan je dat van tevoren vertellen: daarom vroegen wij echte moeders naar hun ervaringen met een keizersnede en het herstel na een keizersnede.

Tips vanuit verschillende keizersnede ervaringen

Dit zijn tips die we van verschillende moeders kregen vanuit hun keizersnede ervaringen.

  • Ben trots op je lichaam: sommige vrouwen hebben het idee dat een vaginale bevalling ‘beter’ dan een keizersnede zou zijn. Hierdoor voelt het alsof ze door hun keizersnede tekort hebben gedaan. Dat is absoluut niet het geval. Ook met een keizersnede mag je super trots zijn op je lichaam. Je hebt een kindje gemaakt en gedragen! Vergeet dat nooit!
  • Pak je rust: Het is zo ontzettend belangrijk dat je goed je rust pakt na de operatie. Ga niets forceren want dan duurt het herstel alleen maar langer. Vraag hulp, bijvoorbeeld door aan vrienden, familie of buren te vragen of ze een keer voor jullie willen koken. Heb je een geplande keizersnede? Maak van te voren een kraamplan.
  • Tweede kind, vraag meer hulp: Heb je al een kind rondhuppelen, dan is het nog belangrijker dat je zorgt voor hulp na een keizersnede. Je bent namelijk niet in staat om je oudste kind op te tillen en de eerste weken zal je ook niet heel mobiel zijn. Houd hier echt rekening mee en vraag om zoveel mogelijk hulp. Klein pluspuntje: vanaf 1 juli 2020 mogen vaders 5 weken deels betaald ouderschapsverlof opnemen, en daarnaast krijgt hij of zij ook nog eens één werkweek volledig betaald verlof. 
  • Ga er vanuit dat je minstens 6 weken nodig hebt: Denk niet dat je in twee weken al genezen bent, maar trek er echt minimaal 6 weken voor uit. Als het herstel voorspoedig verloopt, mag je na 6 weken ongeveer alles weer doen zoals voorheen. Als je tijdens de 6 weken na je bevalling goed voor jezelf zorgt, zal je herstel echt sneller gaan. Wacht wel tot de goedkeuring van je arts.
  • Neem je pijnstilling: Neem gewoon de morfine en andere pijnstilling die je voorgeschreven hebt gekregen, dit is niet het moment om flink te zijn.
  • Eventueel campingbedje voor je oudste: Heb je nog een ander ouder kind, leg die dan in een campingbedje met rits. Zo hoef je jouw oudste niet uit bed te tillen, dat gaat niet met een keizersnede. Of laat je oudste al wennen aan een groter peuterbed of eenpersoonsbed.
  • Wil je borstvoeding geven, geef dit dan goed aan: Wil je borstvoeding geven, geef dit dan goed aan in het ziekenhuis en probeer ook voor elkaar te krijgen dat je jouw kindje na de geboorte zo snel mogelijk kunt aanleggen.
  • Laat je goed informeren: Laat je heel goed informeren zodat je weet wat er gaat gebeuren, dat zorgt ervoor dat je meer zelfverzekerd de operatie ingaat.
  • Laat je horen! Voel je jezelf wat ongemakkelijk, gestrest of wat dan ook tijdens de keizersnede, geef dit altijd aan, ze zijn er om je te helpen!
  • Regel een opstapje: een opstapje naar je bed kan heel fijn zijn.
  • Vraag om een gentle sectio of natuurlijke bevalling: Als het mogelijk is, vraag dan of je kindje meteen bij jou gelegd kan worden na de geboorte. 

Wat is gentle sectio?

Gentle sectio wordt ook wel ‘natuurlijke keizersnede’ genoemd en is in grote opmars in Nederland. In het kort houdt het in dat jouw baby nadat hij/zij uit je buik is gehaald, meteen bij je wordt gelegd voor huid-op-huidcontact. Je baby blijft zo lang mogelijk bij jou liggen. Om ervoor te zorgen dat je kleintje niet afkoelt, krijgt hij een mutsje op en een warmtedeken. Dankzij een gentle sectio hebben veel meer vrouwen een positieve keizersnede ervaring. Houd er wel rekening mee dat dit alleen mogelijk is als er geen complicaties zijn en je baby gezond is.

Keizersnede ervaringen van echte ouders

Wil je weten wat de echte keizersnede ervaringen zijn? Lees ze dan hier!

Roos: ‘Mijn dochter kwam 5 weken te vroeg.’

‘Mijn dochter lag in de stuit en er was al besloten dat we een keizersnede zouden doen. Vijf weken voor de uitgerekende datum braken mijn vliezen. Toen de weeën begonnen moest er snel een operatiekamer geregeld worden. Best spannend, maar gelukkig waren de weeën zo heftig dat ik niets van de ruggenprik voelde. Toen ze in de mijn buik gingen ‘snijden’ voelde ik alleen wat lichte druk. Nadat ze mijn baby eruit hadden gehaald moest alles gehecht worden. Ik kreeg mijn dochter een paar seconden te zien, daarna werd ze meteen meegenomen voor onderzoeken omdat ze heel klein was. Ik werd ondertussen gehecht en dat duurde wel een tijd. Verwacht dus niet dat je snel van de operatiekamer af bent. Ik had gelukkig een hele aardige anesthesist waar ik een leuk praatje mee heb gemaakt.

Nadat je bent gehecht word je naar een verkoeverkamer gebracht, hier kun je even bijkomen en krijg je pijnstilling. Bij mij duurde het wel eventjes voordat ik van deze kamer af mocht om EINDELIJK naar mijn baby te gaan.

De eerste dag moet je in bed blijven liggen en krijg je een katheter. Hierna wordt de katheter eruit gehaald en ga je proberen uit bed te komen. Meestal is je eerste wandeling een tripje naar de wc. Je blijft ongeveer 2 tot 5 dagen in het ziekenhuis, dit is afhankelijk van je herstel. Bij mij waren het 5 dagen omdat mijn baby te vroeg geboren was en er sowieso moest blijven. In die dagen leefde ik echt in een hele rustige cocon samen met mijn baby. Ik hoefde helemaal niets behalve rustig herstellen en zo veel mogelijk voor mijn kleintje zorgen.

Heerlijk vond ik dat! Als pijnstilling krijg je paracetamol en een morfinepompje. Daarmee kun je zelf de dosering bepalen. Ik werd misselijk van de morfine dus ik heb het niet veel gebruikt, maar dat was ook niet nodig aangezien ik niet veel pijn had. Sowieso kan ik me niet echt herinneren dat ik veel pijn heb gehad. Het is alleen vervelend dat je totaal niet overeind kunt komen, dus je moet jezelf telkens op je zij draaien. Ik kon na een paar dagen al gewoon stukken lopen en als ik voelde dat het ging trekken, dan nam ik pauze. Het herstel viel mij dus heel erg mee!’

Imke: ‘Op vrijdag bevallen met een keizersnede, twee dagen erna stond ik boodschappen te doen met een baby in mijn armen.’

Nanouk: ‘Het ging allemaal makkelijk en ontspannen.’

‘Geplande keizersnede gehad (stuitligging). Prachtige foto’s van de hele procedure zijn er gemaakt met mijn eigen camera, super belichting. Ging allemaal heel makkelijk en ontspannen in het ziekenhuis. Thuis miste ik opstapje om in bed te komen en het mechanisme wat mijn hoofdeinde bed omhoog bracht. Maar het is allemaal goed gekomen. Ik heb helaas wel Acnes overgehouden aan de keizersnede...’

Anniek: ‘Ik had een fijne ervaring.’

‘Ondanks dat het nooit mijn wens was (ik wilde normaal bevallen van mijn stuitligger), heb ik toch een fijne keizersnede ervaring gehad, zowel de vrij onverwachte keizersnede en ook met het herstel ervan.’

Wendy: ‘Een hele fijne en mooie ervaring.’ 

'Ik heb een geplande en een spoedkeizersnede gehad. Beide keren een hele mooie en fijne ervaring; ik zou het zo weer doen. Qua herstel heb ik wel twee verschillende ervaringen gehad maar bij beiden keizersnedes echt geen klagen. Ik was erop voorbereid dat het herstel lang zou duren omdat ik beide keren een verticale incisie had. De meeste keizersnedes zijn tegenwoordig horizontale incisies. Overigens 2x in hetzelfde ziekenhuis, zelfs dezelfde gynaecoloog. Ik heb een gentle sectio en een gewone keizersnede gehad.’

Judith: ‘Geef mij maar een gewone bevalling hoor.'

'Bij de 1e een geplande keizersnede. Langdurig herstel en ik vond het vreselijk.’

Hiske: ‘Het duurde wel even voordat ik weer de oude was.’

'Eerste keer een spoedkeizersnede waarbij mijn zoontje volledig onverwacht overleed, maar dat kwam niet door de keizersnede. Tweede keer een geplande keizersnede, derde keer opnieuw een spoedkeizersnede omdat ze spontaan met 37 weken kwam en ik niet meer vaginaal mocht bevallen. Herstel alle keren goed, maar duurde echt wel even voordat ik weer de oude was.’

Femke: ‘Ik vond het herstel zwaar.’

Ik heb een spoedkeizersnede gehad en vond het een zwaar herstel. Eerste 3 dagen heb ik nauwelijks kunnen zitten. Daarna had ik maanden lang heel weinig energie.’

Nina: ‘Ik heb er vier gehad.’

Ik heb er vier gehad dus ik kan het niet vergelijken met een ‘normale’ bevalling. Maar wat ik zo om me heen zie, lijkt het er wel op dat je met een keizersnede wel echt veel langer nodig hebt om weer een beetje lekker in je vel te komen zitten. Sporten gaat echt nog heel lang lastig en omdat je eerst echt voorzichtig moet zijn, zit je ook in een soort voorzichtige stand qua bewegen. Ik moet elke keer weer heel bewust de knop omzetten om weer actiever te bewegen. Om te durven bewegen (zoals de buikspieren trainen). Daarnaast doet het plaatselijk ook wel langer pijn dan je zou denken. Aan de andere kant heb ik helemaal geen klachten die anderen door een bevalling wel hebben gehad, zoals ongewenst urineverlies. Ik vond de operatie zelf helemaal niet erg. Ook wel fijn om te weten waar je aan toe bent (allemaal geplande keizersnedes).'

Esmeralda: ‘Ik heb mijn 3 keizersneden op zich prima ervaren.’

‘Ik heb 3 keizersnede ervaringen. Eentje onverwachts maar geen spoed, eentje spoed en eentje gepland. Prima ervaringen op zich. Ik vond het jammer dat het allemaal zeer medisch werd, ook voor de baby - terwijl we de keizersneden deden vanwege mij en niet vanwege de baby. Bij de laatste keizersnede heb ik geprobeerd om dat iets te veranderen, gevraagd om een gentle sectio waarbij je zelf de baby aanpakt. Dat mocht niet, er is schijnbaar maar één arts in NL die dat doet en dat was voor ons te ver weg. Toen heb ik gevraagd om de baby dan in ieder geval na de geboorte niet in dat plastic scherm te duwen (om aan mij te laten zien) en ook niet direct de Apgar-score te meten, maar eerst bij mij op de borst te leggen, huid op huid. Dit mocht wel, maar de uitvoering liet te wensen over. Daarna had de baby helaas een ondertemperatuur en eindigde op de neonatologie voor een paar uur. 

Mijn grootste tip bij een keizersnede is deze: pak die pijnstillers. Na mijn eerste keizersnede dacht ik dapper te doen en nam ik alleen paracetamol. Na dag 3 kon ik nog steeds nauwelijks lopen en zeker niet rechtop staan. Bij mijn 2e keizersnede gaf de verpleegster mij de tip om morfine te nemen en niet zo dapper te doen. Toen heb ik nauwelijks pijn gehad en ik liep de dag erna als een kievit in het rond. Bij de 3e keizersnede weer gedaan en ook toen was het echt helemaal top. Doordat je geen pijn hebt kun je eerder uit bed en bewegen en hierdoor versnel je het genezingsproces. Een week na mijn 3e keizersnede zat ik al op een ouderschapsgesprek op school.’

Lilian: ‘De keizersnede was een heftige ervaring.’

'Ik heb een spoedkeizersnede gehad. Het werd een heftige ervaring, ze begonnen voordat de verdoving werkte, ik verloor heel veel bloed, de snede was te klein voor mijn zoon van bijna 11 pond. Maar wonder boven wonder herstelde ik snel. Ik zou het nu wel heel anders aanpakken.'

Jacqueline: ‘Mijn tweede keizersnede was zoveel beter.’

‘Eén keer heb ik een spoedkeizersnede gehad omdat de ontsluiting ondanks het infuus niet verder op gang kwam. Dat was geen feestje. Ik heb toen een bloedtransfusie gehad en ik kreeg morfine. Het herstel duurde lang. De tweede keer was het een geplande gentle sectio (in een ander ziekenhuis, bewust daar gepland omdat ik het eerste ziekenhuis niet meer in wilde) en dat was nog nét geen feestje. Morfine deden ze niet aan, alleen paracetamol maar dat was prima. Het herstel ging heel voorspoedig en sinds de tweede keizersnede tintelt mijn litteken ook niet meer.’

Jooske: ‘Ik heb nog altijd het gevoel dat ik door het oog van de naald ben gekropen.’ 

'Na 40 uur weeën en nadat de hartslag van mijn dochter naar beneden ging, kwamen ze erachter dat mijn dochter een sterrenkijker was. Dat was al weken zo, maar de verloskundigen en de artsen (in opleiding) hadden het niet in de gaten en ik heb tegen iedere perswee gevochten, omdat ik instinctief aanvoelde dat dat fout zou gaan. Eenmaal in de operatiekamer, was het in 20 minuten gepiept en was alles goed. Het ziekenhuis was nogal voor een natuurlijke bevalling, dus alles wat ik riep, zei of deed, lapte men aan hun laars. Pas op het allerlaatste moment is de oudste dokter van het ziekenhuis erbij geroepen, hij controleerde mij en zei meteen 'meisje dit ga je niet redden. We brengen je nu naar de OK.' Nog altijd heb ik het gevoel dat ik door het oog van de naald ben gekropen. De keizersnede was fantastisch! (in mijn geval uiteraard)’

Debbie: ‘Ik zou niks anders meer willen dan een keizersnede.’

‘De eerste keer ben ik natuurlijk bevallen en daarna had ik een keizersnede, het herstel was super vlot en ik zou niks anders meer willen dan een keizersnede. Ik vond het vele malen fijner dan natuurlijk bevallen.’

Anita: ‘Wij kregen een verpleegkundige die alles voor ons regelde.’

‘Na mijn eerste keizersnede was ik pas na een uur herenigd met mijn zoon. Mijn tweede zoon is niet van mijn zijde geweken na de keizersnede. Zowel hij als z'n vader mochten met me mee naar de verkoeverkamer. Daar heeft hij al borstvoeding gekregen, zo mooi. We kregen een verpleegkundige toegewezen die alles voor ons regelde en we hadden een uur of 4 een privékamer voor de eerste visite van z'n broertje en de opa's en oma's. Dit was een zo veel mooiere ervaring dan mijn eerste keizersnede.’

Marleen: ‘Ik heb er twee gehad en het was een wereld van verschil.’

'Twee keizersneden gehad. Een spoedkeizersnede in 2008 en 8 maanden geleden een gentle sectio zoals ze dat noemen. Wat een wereld van verschil maar beide goed van hersteld.'

Anneke: ‘Ik zou het niet erg vinden als het weer zou moeten.’

'Ik had ruim 18 jaar geleden een geplande keizersnede. En ik had geen enkele complicatie, ik vond dit de meest relaxte bevalling van de 3. Natuurlijk moest ik herstellen maar bij mijn eerdere 2 'normale' bevallingen kreeg ik amper tijd om te herstellen. Het zit er niet meer in, maar ik zou het niet erg vinden als het weer zou moeten.'

Laura: ‘Vraag om een gentle sectio.’ 

'Als het een geplande keizersnede wordt, vraag of het ziekenhuis een 'gentle sectio' kan uitvoeren. Ik heb 3x een keizersnede gehad, de 1e was het pittigst omdat deze niet gepland was. De andere 2 waren goed te doen, het herstel idem dito.'

Lisette: ‘Zorg voor een goede voorbereiding.’

'Ik heb 2 geplande keizersneden ervaringen gehad, 1 in 2009 bij de bevalling van onze tweeling met 38 weken en 5 dagen en 1 bij onze jongste zoon in 2014 bij 39 weken. Twee totaal verschillende ervaringen. De eerste keer kreeg ik ook nog pijnstilling maar ik bleek daar allergisch voor te zijn dus bij de 2de keizersnede heb ik alleen de initiële ruggenprik gekregen en daarna gewone paracetamol, waardoor het herstel ook wel echt anders was. De eerste keer was een "gewone" sectio, de 2de keer hadden ze inmiddels een gentle sectio ingevoerd, ook dat was totaal anders.

Nu is het voor elke vrouw sowieso anders. Heb je al kinderen, dan is het herstel anders, heb je wel of geen hulp etc. Maar er zijn best wat dingen die je bij een geplande keizersnede goed voor kunt bereiden en kunt bespreken waardoor het voor jezelf en je partner aangenamer wordt.’

Petra: ‘Het is mij heel erg meegevallen.’

'Ik heb een super goede keizersnede ervaring gehad! Onze zoon lag in een stuit dus vandaar een geplande keizersnede op de schrikkeldag in 2016. De sfeer was super rustig en relaxed op de operatiekamer, mijn partner was er de hele tijd bij en onze zoon mocht na de geboorte gelijk bij mij liggen en heeft tijdens het hechten ook heerlijk op mijn borst gelegen. Het herstel ging ook voorspoedig dus ondanks dat ik er vooraf erg tegenop zag is het mij (en mijn partner) enorm meegevallen.’

Sher: ‘Na 2 weken werd het makkelijker.’

'Ik had een geplande keizersnede op 8 juli. Maar op 28 juni begonnen de weeën al, en na 28 uur weeën had ik nog maar 2cm ontsluiting. Het werd toen een spoedkeizersnede, wat ik als prettig heb ervaren. Het herstel was zeker lastig en omdat het hechten nogal wat tijd innam, duurde het een paar uur voordat ik mijn zoon echt kon knuffelen. Dat vond ik een minpunt van de keizersnede. Je kan je kraamzorg verlengen als je een keizersnede heb gehad. En je hebt hulp nodig. Na 2 weken werd het makkelijker.’

Daisy: ‘Het voelt alsof ik nooit meer mezelf zal zijn.’

'
Drie maanden geleden heb ik een keizersnee gehad. Verschrikkelijk... Ik heb nog steeds veel pijn, mijn buik is nog ontzettend dik en gezwollen en het voelt alsof ik nooit meer mezelf zal zijn.’

Sonja: ‘Mijn herstel ging super goed en ik mocht snel naar huis.’

‘Ik had een spoedkeizersnee en ik was volledig onder verdoving. Mijn eerste woorden toen ik bijkwam waren "Ik wil geen ruggenprik", omdat ik dacht dat ik nog moest bevallen. Daarna werd mijn baby, volledig gekleed in een ledikantje, mijn ziekenhuiskamer ingerold. Dat was heftig. Mijn herstel ging super goed en ik mocht ook snel naar huis.’

Gaby: ‘Voor mij was de morfinepomp het ergst, ik kreeg er hallucinaties van.’

'In 2018 heb ik een keizersnede gehad, die was weliswaar gepland maar ik heb uitleg gemist. Vraag dus zeker na: 'wat gaat er gebeuren?' De ruggenprik viel mee. Ik vond de operatie zelf stressvol, ik wist niet zo goed wat er ging gebeuren, hoe lang, etc... Mijn man stond achter mij dus hij voelde voor mij ver weg en ik had het heel erg warm. Daardoor dacht ik steeds: ‘Ik val straks weg.’

Het herstel viel me mee. Voor mij was de morfinepomp het ergst, vreselijke hallucinaties kreeg ik er van. In plaats van om iets anders te vragen koos ik er voor niet meer op die pomp te drukken. Dat was niet handig dus mijn advies is: wees mondig, het is jouw lijf en het is een zware operatie. Als jij je een zeker voelt en weet wat je te wachten staat, kun je meer van de geboorte genieten dan ik deed.’

Debby: ‘Mijn tip: zorg dat iedereen de naam van je kindje al weet voor de operatie.’

‘Onder volledige narcose... Ik heb een jaar moeten herstellen. Niet zozeer door de keizersnede maar door de impact van het HELLP syndroom en vanwege dit life event. Tip: zorg dat degene die bij je is de naam van je kindje weet voor het geval je overlijdt. Dit is vrij luguber maar mijn dochter heette tot ik bijkwam “meisje”.'

Pauline: ‘Neem een ervaren geboortefotograaf.’

‘Neem een (ervaren!) geboortefotograaf mee en sta erop dat die mee mag naar de operatiekamer. Als je onder narcose moet of de baby ergens anders heen moet, kan de fotograaf alles vastleggen wat je als moeder mist en het verhaal voor je compleet maken. Zo kun je later je keizersnede ervaringen terugzien.’

Femke: Vraag of ze je kind gewoon bij je leggen, bloederig en al.’

‘Ik had een spoedkeizersnede (hij daalde niet in en de navelstreng zat drie keer om zijn nekje) in Barcelona, van mijn oudste. De anesthesist was lief en geduldig. Verder vond ik het niet tof behalve dat ik dacht HAAL MIJN KIND ER UIT, NU! Ik zag hem één minuut en toen namen ze hem mee; ik kreeg hem gewassen en gekleed terug na een uur ofzo. Huh. Maar dankbaar dat iedereen gezond en levend was... Mijn tips: vraag of ze je kind alsjeblieft gewoon bij je leggen als hij/zij er is, bloederig en al. Uit de behoeftes die je hebt en eis ze desnoods op. Ik vond helemaal niks tofs aan mijn keizersnee behalve dus dat het zonder misschien mis was gegaan. Ik ben blij dat de andere twee jongens gewoon vaginaal zijn geboren.’

Sanne: ‘Wees trots op je lichaam dat jouw kindje heeft gedragen.’

In 2016 had ik een spoedkeizersnede en eind 2019 een geplande keizersnede ivm complicaties. Ik kan het natuurlijk niet vergelijken met vaginaal bevallen maar de geplande keizersnede was veel fijner. Mijn partner was erbij, ik was high van het lachgas omdat de ruggenprik het net niet helemaal deed én mijn kindje mocht lekker bij me blijven. En ik had geen 16 uur weeën....Het herstel was zwaarder bij de tweede (want er liep er al één rond) maar ik geloof dat ik wel mazzel heb gehad met hoe snel het herstel ging. Ik ben blij dat men keizersneden kan uitvoeren. Anders waren mijn eerste en ik er niet geweest denk ik (en de tweede dus automatisch ook niet).

Tip: als het gepland is, iedere bevalling is okee, vaginaal is niet 'beter' dan een keizersnede. Wees trots op je lichaam dat een kindje droeg/draagt, op welke manier hij of er zij er dan ook uitkomt. Andere tip: doe echt rustig aan als je net bevallen bent. Hoe meer rust, hoe sneller je herstel. Je hoeft niets te bewijzen.'