Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
26 oktober 2018
Co-sleeping is helemaal hot. Simpel gezegd betekent het samen slapen met je baby. Co-sleeping is bevorderlijk voor de hechting en is daarnaast natuurlijk heel gezellig. Er zijn vele mogelijkheden in het samen slapen met jouw baby. Je leest hier alle ins & outs.
Dus samen slapen met je baby. En dat kan op verschillende manieren, afhankelijk van wat je als ouder het fijnst vindt. Co-sleeping kan door middel van rooming-in waarbij het ledikant op de ouderlijke slaapkamer staat, in een co-sleeperbedje naast het bed of met zijn allen in het grote bed. Het is natuurlijk bij elke vorm van co-sleeping die jij kiest, belangrijk om te zorgen voor een veilige omgeving.
De meeste veilige manier om dicht bij je baby te slapen, is samen slapen door middel van rooming-in. Dit houdt in dat je baby bij jullie op de kamer slaapt in een eigen wiegje of ledikant. Dit gebeurt vaak standaard de eerste weken na de geboorte, maar steeds meer ouders ervaren de voordelen op lange termijn om in dezelfde ruimte te slapen. Zo is het geven van nachtelijke voedingen makkelijker en kan je jouw baby sneller geruststellen doordat je kindje jouw stem hoort of je aanraking voelt. Je kan beginnen met het plaatsen van een wiegje op de kamer en wanneer je baby hieruit gegroeid is, vervang je deze voor een ledikantje.
De co-sleeper bedjes zijn nieuw ontwikkelde bedjes waarvan één zijkant naar beneden geklapt kan worden. Wanneer je het bedje op de juiste hoogte plaatst, sluit deze naadloos aan op het matras van jullie bed. Zo verlies je geen ruimte, maar is je kindje toch heel dichtbij. Ook ideaal met nachtvoedingen. De co-sleeping bedjes zijn vaak ook om te bouwen tot standaard ledikantje. Extra handig als je het bedje daarna wil gebruiken op de kinderkamer. Let er wel op dat je het bedje goed laat aansluiten op het ouderlijk bed, om te voorkomen dat de baby tussen beide bedjes terecht kan komen. De meest veilige manier om een co-sleeper te gebruiken, is om de zijkant altijd omhoog te doen als je zelf slaapt. Zo weet je zeker dat jouw kindje veilig in het eigen bedje blijft liggen.
Slapen in een babynestje is dé nieuwe hype. Babynestjes zijn een soort matrasjes met een hoge rand waarin je kindje veilig en geborgen kan slapen. Baby’s vinden babynestjes een fijne plek waardoor ze zich veilig voelen. Een babynestje is met name ideaal als bedje voor overdag. Ouders vinden het fijn om de baby dichtbij te hebben in een babynestje op de bank, of voor een middagslaapje in de box. Sommige ouders kiezen ervoor om het babynestje te gebruiken in het grote bed. Dit gaat niet zonder risico's. Er zit namelijk een groot verschil in het formaat en de uitvoering van de babynestjes. Sommige babynestjes zijn heel smal, waardoor je baby al snel met het gezicht tegen de hoge rand komt te liggen. Dit is niet veilig, omdat dit een verhoogd risico geeft op verstikking. Wil je het babynestje toch in bed gebruiken? Let er in dat geval altijd op dat je het babynestje zo hoog mogelijk tussen jullie in legt, zodat je voorkomt dat jouw baby onder de deken terecht komt. Beweegt je baby veel en merk je al dat hij op zijn zij probeert te draaien? Kies er dan voor om het babynestje niet meer als slaapplek te gebruiken, in verband met verstikkingsgevaar.
Een andere manier van co-sleeping is samen slapen in het grote bed. Oftewel je baby bij jullie in bed. Ouders vinden het fijn om hun baby zo dicht mogelijk bij zich te hebben, veilig en geborgen. Sommige ouders doen het slechts een paar weken en een ander gaat er maanden of zelfs jaren mee door. Het is fijn voor je baby, veel ouders merken dat hun kindjes beter slapen en moeders vinden het vooral makkelijk met nachtelijke voedingen. Er is de laatste tijd veel verdeeldheid over de vraag of baby’s in een eigen bedje moeten slapen of dat het beter is om samen te slapen en of dergelijke praktijken het risico op wiegendood verhogen. Kies jij voor deze manier van samen slapen? Zorg er dan voor dat je alle regels omtrent veilig slapen hanteert.
Kies jij er voor om jouw baby bij jullie in bed te laten slapen? Zorg er voor dat jullie bed en slaapomgeving aan het volgende voldoet:
VeiligheidNL adviseert om niet samen te slapen in hetzelfde bed met baby's jonger dan 4 maanden, omdat een jonge baby een verhoogd risico heeft op oververhitting, wat een risicofactor kan zijn voor wiegendood.
Sommige ouders zijn bang dat ze ’s nachts op hun baby gaan liggen tijdens het co-slapen. Professor J. James McKenna deed jarenlang onderzoek naar co-slapen, hij kwam in al die jaren geen enkel geval tegen waarbij een moeder haar kind verstikte. Hij benadrukt daarbij dat het gaat om samen slapen onder gezonde en veilige omstandigheden. Uit zijn onderzoek bleek dat moeder en kind tijdens het samen slapen reageren op elkaars aanwezigheid gedurende de hele nacht. Let op: dit geldt alleen voor baby’s die uitsluitend borstvoeding krijgen!
Welke manier van samen slapen je ook gebruikt – zorg er voor dat jullie slaapomgeving veilig is.
Co-sleeping kent dus vele vormen en iedere ouder ervaart het op een eigen manier. Ouders kiezen voor co-sleepen omdat een baby sneller en makkelijker in slaap valt door dichtbij je te zijn. Afhankelijk van welke vorm je kiest, zal je ook zelf het gemak ervaren. Een baby is nu eenmaal gewend dichtbij de moeder te zijn door de afgelopen 9 maanden in de buik en slaapt dus het liefst dichtbij jou. Tijdens het borstvoeden is co-slapen extra handig omdat je als moeder het bed of de slaapkamer niet uit hoeft om je baby te voeden. Als je baby wakker wordt, kan je hem makkelijker troosten en je hoeft zelf je bed of slaapkamer niet uit. Zeker weten dat je daar blij mee bent als het koud is buiten je warme bed. Samen slapen helpt pasgeboren baby’s hun ademhaling en hartslag te reguleren. En het zorgt voor een veilige hechting en een geborgen gevoel.
Let op, niet voor iedereen is samen slapen met je baby veilig. Doe dit bijvoorbeeld niet als jij of je bedpartner rookt, of als je gerookt hebt in de zwangerschap, wanneer je alcohol of drugs hebt gebruikt, bij ernstig overgewicht of gebruik van medicatie die de slaap kunnen beïnvloeden. Al deze zaken kunnen voor een veranderende slaap zorgen, waardoor je mogelijk vaster of onrustiger slaapt en dus minder alert bent op je baby.
Kortom; samen slapen is voor zowel baby als ouders aan te raden, onder bepaalde omstandigheden en voorwaarden.
Slaap jij samen met je baby? En welke van deze opties heeft jouw voorkeur?