18 december 2020

Checklist baby: dit moet je regelen

Bij de geboorte van een baby staat je hele leven op zijn kop. Dat begint al bij de zwangerschap als je lijf verandert, maar daar stopt het niet. Best logisch als je soms het overzicht even kwijt bent. Hoog tijd voor een handige checklist. Baby op komst of baby net geboren? Dit kun je allemaal regelen.

Checklist tijdens de zwangerschap

Het grote regelen begint al tijdens de zwangerschap. Nog voordat je kindje geboren is, kun je al van alles regelen. Hieronder hebben we de dingen verzameld die je tijdens je zwangerschap het beste kunt (en sommige zaken zelfs moet) regelen.

Kraamzorg regelen (12-16 weken)

Kraamzorg regelen doe je eigenlijk al best vroeg. Je kunt je namelijk het best aanmelden tussen de 12e en 16e week van je zwangerschap. Vooral kleinere organisaties hebben soms een stop door de vele aanmeldingen. Kijk dus al vroeg in je zwangerschap naar de verschillende organisaties bij jou in de buurt.

Wanneer kinderopvang regelen? (10-20 weken)

De grote vraag rond kinderopvang: wanneer regel je opvang voor je nog ongeboren baby? Dat verschilt een beetje per regio, maar over het algemeen geldt: vroeg. En ook: hoe eerder hoe beter. Vooral als je voorkeur hebt voor een bepaalde opvang of bepaalde dagen. De maandag, dinsdag en donderdag zitten vaak het snelst vol. Meestal ben je op tijd als je kinderopvang regelt tussen de 10e en 20e week van je zwangerschap.

Erkenning kind regelen (15-20 weken)

Ben je als vader of partner niet getrouwd of geregistreerd partner van de moeder van je kind? Dan moet je jouw kind officieel erkennen. Dit kan tijdens de zwangerschap, dan heet het ‘erkenning van de ongeboren vrucht’. De aanstaande moeder moet mee of schriftelijke toestemming geven. Deze vorm van erkenning regel je tussen de 15e en 20e week van je zwangerschap. Je kunt ook kiezen voor erkenning tijdens de aangifte van de geboorte.

Jouw zorgzekering (voor 20 weken)

Voorkom onnodige rekeningen door je zorgverzekeraar tijdig te vertellen dat je zwanger bent. Doe dit uiterlijk voor de 20e week van je zwangerschap.

Jouw uitvaartverzekering (na 20 weken)

Heb jij een uitvaartverzekering? Dan kun je jouw baby vanaf 20 weken zwangerschap inschrijven op jouw polis zodat hij direct is meeverzekerd.

Kraampakket (ong. 22 weken)

Het kraampakket moet je uiterlijk 6 weken voor de uitgerekende datum in huis hebben. Het wordt niet door de basisverzekering gedekt maar vaak wel door aanvullende verzekeringen. In dat geval stuurt de zorgverzekeraar het naar je op. Ben je niet aanvullend verzekerd, dan kun je het pakket ook los bestellen. Vraag het even na bij je zorgverzekeraar.

Zwangerschapsverlof (loondienst en ondernemer)

Loondienst: tijdens je zwangerschaps- en bevallingsverlof krijg je gewoon doorbetaald. Dit regelt je werkgever met het UWV. Zij vragen namens jou een zwangerschaps- en bevallingsuitkering aan bij het UWV, je hoeft dit dus niet zelf te doen. Het enige wat jij moet doen is aangeven dat je zwanger bent bij je werkgever en een zwangerschapsverklaring opvragen bij je verloskundige.

Ondernemer: heb je een eigen bedrijf of ben je zzp’er? Dan krijg je waarschijnlijk een ZEZ-uitkering tijdens je zwangerschapsverlof. Daarvoor moet je aan verschillende voorwaarden voldoen. Als je daaraan voldoet, dan heb je recht op minimaal 16 weken ZEZ-uitkering.

Checklist baby geboren: dit moet je regelen

Aangeven van je baby (3 dagen na geboorte)

Binnen 3 dagen na de geboorte moet je je kind aangeven in de gemeente waar hij/zij is geboren. De geboortedag telt niet mee voor deze 3 dagen. De aangifte moet gedaan worden door iemand die bij de bevalling was. In de praktijk is dit vaak een taak voor de partner. Heb je deze niet of was deze er niet bij, ook een vriendin/moeder/verloskundige/gynaecoloog/kraamverzorgende mag dit voor je doen.

Kinderbijslag (meestal automatisch geregeld)

Kinderbijslag regelen dat gaat bijna altijd vanzelf. Je krijgt een brief van het SvB over het hoe en wat. Als je die brief niet hebt gekregen, kun je hier kijken of het automatisch gaat of dat je zelf nog iets moet doen. Hoeveel kinderbijslag je krijgt vind je hier.

Voogd (in de loop van het eerste jaar)

Mocht er iets met jou en je partner gebeuren, dan kun je zelf bepalen wie er voor jullie baby zorgt. Dit doe je door de voogdij vast te leggen in je testament of het aan te geven in het gezagsregister. Lees hier alles over het aanwijzen van een voogd.

Verzekeringen

Zorgverzekering: meld je kind aan voor de zorgverzekering. Hij wordt bijgeschreven bij jou of bij je partner. Als je kiest voor bijschrijven bij de meest uitgebreid verzekerde partner, dan krijgt je kind deze aanvullende verzekering ook. Voor je baby betaal je geen premie.

Uitvaartverzekering: hoewel je hier liever niet over nadenkt, kan het wel fijn zijn om te weten dat alles geregeld is als er iets gebeurt. Vaak is een baby gratis meeverzekerd in jouw uitvaartverzekering.

Basisschool

Een ver-van-je-bed-show, maar voor je het weet is het zover, je gaat kijken naar een geschikte basisschool. En als je dan na een lange zoektocht een keuze hebt gemaakt, zit die leuke school om de hoek die je op het oog had ineens al propvol. En blijkt dat je jouw kind al voor de geboorte op had moeten/kunnen geven. Dit geldt niet overal, maar in grote steden lopen ouders hier zeker tegenaan. Bekijk dus vast het aanbod in de buurt en vraag het voor de zekerheid even na bij de school van je voorkeur, dan ben je in ieder geval op tijd. 

 

Dit artikel is samen met onze kennispartner Monuta geschreven .