Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

21 augustus 2017

Brugklassers veilig naar school

De eerste drie maanden na de zomervakantie gebeuren er veel ongelukken met brugklassers. Vooral vanwege de nieuwe route. Wat kun je doen om dat te voorkomen?

Gaat uw kind dit schooljaar naar de brugklas? Dan heeft u waarschijnlijk een brief van de gemeente gekregen met een aantal tips voor het fietsen van de nieuwe route. Plus een aanvullende tip voor als je met het OV gaat.

Hieronder herhalen we nog even de tips uit die brief, plus een aantal tips van onszelf. (Heeft u zelf nog goede tips? Plaats ze hieronder bij de reacties!)

Tips van de gemeente

Route uitstippelen - Stippel samen met uw kind de meest veilige route uit vanaf uw huis naar de nieuwe school en terug. Fiets deze route een paar keer samen met uw kind.

Uitleggen - Geef tijdens de fietsrit heldere aanwijzingen en wijs op mogelijke gevaren. Hierbij is het belangrijk te vertellen wat het gewenste gedrag van het kind moet zijn. Bijvoorbeeld: "hier komt een lastig kruispunt, rechts heeft voorrang, dus als er bestuurders van rechts komen, moet je voorrang verlenen".

Oefenen - Oefen zoveel mogelijk de verkeerssituaties die uw kind lastig vindt. Laat uw kind zelf vertellen wat de veiligste manier is om een moeilijk punt over te steken.

Dode hoek - Leer uw kind dat het uit de 'dode hoek' moet blijven van vrachtwagens, bussen en bestelbusjes. Gebruik hierbij de volgende 2 vuistregels:
- blijf er ruim en rechts achter;
- houd meer dan 3 meter afstand.

OV - Ook als uw kind met het openbaar vervoer naar school gaat, is het aan te raden om een keer samen het traject te rijden. Denk hierbij ook aan de looproutes van en naar de haltes, eventueel overstappen, en het bespreken van veilig gedrag bij de halte. Bespreek ook wat uw kind moet doen als tram of bus onverhoopt niet rijdt, of te laat is.

Commentaar Ouders Online

Sommige van de bovenstaande tips klinken misschien een beetje betuttelend en niet zo realistisch. Zoals: 'het bespreken van veilig gedrag bij de halte'. Wat daar precies mee bedoeld wordt is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk gaat het om 'niet te dicht bij de stoeprand (of de rand van perron) komen', en 'niet stoeien', omdat iemand al snel voor een aansnellende tram, trein of bus geduwd kan worden.

De opdracht 'Niet stoeien bij een halte' (als ze dat bedoelden) lijkt ons vrij onrealistisch. Het gebéurt gewoon. Ga maar kijken... Het enige wat misschien - heel misschien - kan helpen, is je kind ervan doordringen dat het niet alleen gevaarlijk is voor de leden van het stoeiende groepje, maar dat ook buschauffeurs, trambestuurders en machinisten er een rolberoerte van kunnen krijgen, als ze een kind voor hun aansnellende voertuig zien belanden. Misschien maakt dat indruk.

Aanvullende tips

Auto-demonstratie - Rijd de voorgenomen route ook eens met de auto (als je die hebt), en laat je kind zien hoe het voor een automobilist eruit ziet. Vooral waar de fietsers vandaan kunnen komen, en wat dat voor een auto betekent. Besteed zo nodig extra aandacht aan rotondes, waarbij vaak onduidelijk is wie er nu eigenlijk voorrang heeft.

Licht en donker - houd er rekening mee (en vertel dat ook aan je kind) dat oefenen in de zomer (meestal licht en meestal droog) heel andere koek is dan fietsen in de herfst en de winter (vaak donker en vaak nat). 's Winters moet je nóg voorzichtiger zijn.

Liever nat dan dood - Kinderen hebben de neiging om extra risico's te nemen als het regent. Om eerder op school of thuis te zijn, zodat ze niet zo nat worden. Druk ze op het hart dat je beter nat dan dood kunt zijn.

Smartphone - En natuurlijk: niet telefoneren, appen, of filmen, als je op de fiets zit. Op dit moment (2017) is het nog niet verboden maar het is natuurlijk net zo gevaarlijk als sms'en of telefoneren in de auto, wat wél verboden is. Niet doen dus.