Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
27 september 2001 door Siemian Berghuijs
Borstvoeding als voorbehoedmiddel: de LAM-methode. Siemian Berghuijs vertelt hoe borstvoeding nog extra voordelen kan hebben.
Het basisprincipe van de LAM-methode (lactatie amenorroe methode) is dat bij een borstvoedende vrouw het prolactine-niveau hoger is dan bij een vrouw die dat niet doet. Zelfs zo hoog, dat er geen ovulatie (eisprong) op kan treden. Als er geen eisprong is, is er geen eitje, en als er geen eitje is kun je niet zwanger worden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de methode beschreven en geeft de volgende toelichting.
1. Er moet 24 uur per dag 'borstvoeding op verzoek' worden gegeven. Dus ook in de nacht. In de praktijk zal het vaak zo zijn dat de baby dag en nacht vrijwel continu bij de moeder is en steeds gevoed wordt als hij daarom vraagt.
2. Geen bijvoeding tót de leeftijd van 6 maanden.
3. De vrouw heeft na 56 dagen post partum (na de bevalling) nog geen menstruatie gehad.
Als aan de bovenstaande voorwaarden is voldaan, is de kans op zwangerschap als volgt:
Ook na 6 maanden wordt ervan uitgegaan dat op vraag borstvoeding wordt gegeven, naast het geven van vaste voeding.
Van vrouwen die vóór 6 maanden een menstruatie hadden, werd die menstruatie bij 67% niet vooraf gegaan door een ovulatie.
De LAM-methode is minder betrouwbaar in de volgende gevallen:
In principe wordt de methode aangeraden voor de eerste 6 maanden na de bevalling, maar ervaring en onderzoek wijzen uit dat hij veel langer gebruikt kan worden.
Gemiddeld kan bij vrouwen die hun baby voeden op de boven beschreven wijze, en die ook na 6 maanden op vraag blijven voeden, de menstruatie/ovulatie 14½ maanden wegblijven.
Vrouwen die hun eigen lichaam goed kennen, merken dat een eerste menstruatie in aantocht is door meer afscheiding.
Voor de zekerheid kan natuurlijk ook gebruik worden gemaakt van een condoom. Pilgebruik wordt afgeraden, al was het alleen maar omdat het lichaam van de vrouw met de LAM de kans krijgt zich op natuurlijke wijze van de zwangerschap en de bevalling te herstellen.
Ik ben zelf altijd geneigd te zeggen dat als vrouwen nog een kinderwens hebben en op deze manier hun baby voeden, ze gerust op deze methode kunnen vertrouwen.
Zodra de menstruatie is teruggekomen, is de methode niet betrouwbaar meer. In dat geval moet een aanvullend anti-conceptie middel gebruikt worden. Bij voorkeur geen pil en zeker geen combinatiepil.
is lactatiekundige, en ex-voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen.