Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

28 februari 2022

Baby stinkt uit de mond, wat te doen?

Als je baby uit de mond stinkt, wil je daar wat aan doen. Wees gerust: de stinkende mond van je kleintje is vaak maar tijdelijk. Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een verkoudheid of keelontsteking. Maar wat als het blijf als je baby weer beter is? En kan het zijn dat er meer aan de hand is? Je leest het hier!

Mijn baby stinkt uit zijn mond: hoe kan dit?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je baby uit zijn mondje ruikt. In de meeste gevallen wordt de lucht veroorzaakt door bacteriën in de mondholte, in de keel of neus. Deze gaan daar groeien en laten een geur achter. Deze geur is meestal een beetje zwavelachtig.

Waarom zitten die bacteriën daar? Vaak is dat het gevolg van:

  • Neusverkoudheid;
  • Keelontsteking;
  • Ontsteking in de neusholte;
  • Bijholte ontsteking;
  • Eten van bepaalde voedingsmiddelen;
  • Ontstoken tandvlees;
  • Onverzorgd gebit;
  • Problemen amandelen;
  • Reflux (adem ruikt dan wat zurig).

Wat kun je doen als je baby uit de mond ruikt?

Als de slechte adem wordt veroorzaakt door een verkoudheid of keelontsteking dan is het meestal van tijdelijke aard. Ruikt de adem van je kleintje niet zo fris en weet je dat hij verkouden is, dan heb je waarschijnlijk de oorzaak gevonden en is het een kwestie van wachten totdat je baby weer beter is. Is je baby niet verkouden of ziek, vraag jezelf dan even hoe goed de mondhygiëne van je kleintje is. Poets je dagelijks die paar tanden van je baby? Wist je namelijk dat het beste is te beginnen met tandenpoetsen vanaf het moment dat de eerste tand in het mondje prijkt? Is tandenpoetsen een dagelijkse strijd? Lees dan ons artikel met tips bij tandenpoetsen.

Bij kinderen jonger dan 2 jaar is één keer per dag de tanden poetsen voldoende. Vanaf 2 jaar moet je het twee keer per dag doen. Vergeet bij het poetsen trouwens niet de tong, want ook daar kunnen bacteriën bivakkeren. Je weet of er te veel bacteriën op de tong van je kindje zitten als deze een wit-geel laagje heeft. Een goede verzorging van het gebit en de mond is echt heel belangrijk, zelfs als het om melktandjes gaat! Als je kind 2 jaar is, is het tijd om een keer naar de tandarts te gaan. De eerste (twee) keer kan je kind mee om te laten wennen aan zo'n bezoek. Durft je kind nog niet in de stoel? Geen stress, dan probeer je het de volgende keer weer. Na de eerste keer is zo'n tandartsbezoek al een stuk minder eng. 

Wil je weten of, wanneer en hoe een tandartsverzekering de moeite waard is voor je kind? Lees dan 'Tandartsverzekering: heb je het nodig?'

Slechte adem is niet van tijdelijke aard

Poets je dagelijks braaf de tanden van je kind en is je kind niet verkouden, maar blijft de adem slecht? Schakel dan je huisarts in. Het kan namelijk zijn dat er sprake is van problemen met de neus- of keelamandelen, zoals een amandelontsteking. In het ergste geval moeten deze verwijderd worden. De huisarts kan je, als het nodig is, doorverwijzen naar een KNO-arts.

Baby stinkt uit mond, zo voorkom je het

Niemand wil uit zijn mond stinken, dus ook jouw baby niet. Ook al heeft je kleintje er misschien geen last van, jij en alle anderen die met gekke bekken boven dat schattige, maar stinkende snoetje hangen, wel. Dé manier om te voorkomen dat je baby uit de mond stinkt is dagelijks de tandjes (of tandje) poetsen. Blijft de adem wat onfris, probeer dan ook de ruimte tussen de tandjes en kiezen schoon te maken, want die ruimtes zijn soms flinke broedplaatsen voor bacteriën. Je kunt deze voorzichtig reinigen met een dunne tandenstoker of een rager.

Bij twijfel of wanneer je jezelf zorgen maakt kun je altijd je huisarts inschakelen. Better safe than sorry!

Lees ook: