8 april 2022

7 verschillende borstvoedingshoudingen

Als je nadenkt over borstvoeding, dan zie je jezelf misschien al zitten met een kindje wat tevreden drinkt. In de praktijk zit jij niet lekker, gaat borstvoeding niet vanzelf en moeten jullie allebei even wennen. Gelukkig is deze zittende houding niet je enige optie. Wist je dat een andere borstvoedingshouding jouw kindje kan helpen als hij een korte tongriem, last van reflux of moeite met aanhappen heeft? Heb je een keizersnede gehad, heb je een (te) sterk toeschietreflex of juist een lichte melkstroom? Een andere borstvoedingshouding kan dan ook helpen. Hier delen we 7 houdingen voor borstvoeding, inclusief de aandachtspunten waar je op kunt letten én de problemen waar ze bij kunnen helpen.

First things first over borstvoedingshoudingen

Er is geen perfecte of verkeerde manier om je baby vast te houden tijdens het voeden. Je merkt vanzelf wat voor jou en je kindje fijn is. Het belangrijkste is, dat jullie je allebei comfortabel voelen. En aangezien er geen one size fits all oplossing is, laten we je graag verschillende houdingen zien waarin je borstvoeding kunt geven. Zo kun je zelf proberen en leren wat voor jullie fijn is. Probeer elke houding bij voorkeur een paar keer, het kan zijn dat als je de eerste keer een nieuwe borstvoedingshouding probeert, het nog niet meteen voor jullie werkt. Oefenen en blijven proberen kan bij een nieuwe borstvoedingshouding zeker helpen. Lees hieronder de tips voor de verschillende borstvoedingshoudingen.

Madonnahouding: klassieke houding borstvoeding

Deze borstvoedingshouding werkt voor veel vrouwen prettig en is de houding die de meeste vrouwen kennen.

Borstvoedingshouding kan helpen bij: slecht aanhappen, lichte melkstroom

De houding: dit is de meest bekende borstvoedingshouding. Hierin zit jij rechtop met je baby op zijn zij. Op jouw onderarm liggen het hoofdje en de nek van de je kindje, zijn lichaam ligt tegen je buik. Buik aan buik met mama. Als je een lichte melkstroom hebt, kun je met je vrije hand de borst masseren om de melk er makkelijker uit te laten komen voor je baby. Hoewel deze houding het meest wordt gebruikt, is het niet altijd even makkelijk voor je kindje als hij net geboren is. Je baby krijgt namelijk niet zoveel steun, als in andere houdingen.

Aandachtspunten: zorg ervoor dat je je baby naar de borst brengt en niet zelf voorover buigt om de borst naar hem te brengen. Hier krijg je gegarandeerd een zere rug van. Zorg dat je zelf goed zit en zorg voor ondersteuning van de arm die je kindje draagt, bijvoorbeeld met een (voedings)kussen. Kies wel een wat steviger voedingskussen voor de beste ondersteuning.

Achteroverleunende borstvoedingshouding

Dit wordt ook wel de liggende houding of biological nurturing/Australische houding genoemd. Deze borstvoedingshouding is vaak even wennen,  maar veel vrouwen geven de voorkeur aan deze houding na verloop van tijd.

Borstvoedingshouding kan helpen bij: slecht aanhappen, een sterke toeschietreflex, te veel melk, moeders met grote borsten, moeders met kleine borsten en baby’s die er niet van houden als hun hoofd vastgehouden wordt.

De houding: Als je baby direct na de geboorte op je borst wordt gelegd, zal hij waarschijnlijk automatisch naar een van je borsten kruipen en proberen aan te happen. Het huid-op-huid-contact stimuleert de voedingsinstincten van de baby, terwijl de zwaartekracht hem helpt om op zijn plek te blijven en goed aan te happen. Je ligt dan in de achteroverleunende houding. In deze houding verslikken baby’s zich minder snel. Steun met je hoofd of schouders tegen een kussen, zak wat onderuit. Leg nu de baby op jouw buik. Hij ligt rechtop, met zijn beentjes naar beneden. Jouw arm vormt de steun voor de baby aan de zijkant, zodat hij niet omrolt. Bij kleine baby’s moet je het nekje nog ondersteunen.

Aandachtspunten: het is voor jou waarschijnlijk fijner om achterover te leunen dan plat op je rug te liggen. Gebruik kussens die je ondersteunen, zodat je de baby kunt zien en rustig kunt voeden. Soms zakt je baby met zijn neusje in je borst. Als je zijn billen iets meer naar je toe trekt, gaat zijn hoofd een beetje naar achter. Als dit niet helpt, dan kun je zijn voorhoofd met je vlakke hand ondersteunen. Deze borstvoedingshouding vraagt in het begin wat aanpassingen maar als jullie eenmaal een fijne houding hebben gevonden samen, kun je echt lekker ontspannen voeden.

 

Doorgeschoven borstvoedingshouding

Borstvoedingshouding kan helpen bij: pasgeboren baby’s, kleine baby’s, premature baby’s, lichte melkstroom.

De houding: deze borstvoedingshouding lijkt op de madonnahouding. Je armen wisselen bij deze houding van rol, waardoor het lichaam van je baby tegen je andere onderarm aan ligt. Hierdoor kun je de baby rond zijn nek en schouders extra ondersteunen. Je baby kan zo zijn hoofd kantelen voor het aanleggen. Je ondersteunt je baby helemaal met je andere arm, waardoor je meer controle hebt over de manier waarop hij ligt. Ook heb je een hand vrij, waarmee je je borst kunt masseren als je een lichte melkstroom hebt.

Aandachtspunten: let goed op dat je de kin van je baby niet op je borst drukt. Laat hem zelf aanhappen. Doe je dit niet, dan kan het leiden tot oppervlakkig aanleggen. Hierdoor kan je baby niet zo goed drinken en vergroot je de kans op pijnlijke tepels.

 

Rugbyhouding

Dit wordt ook wel de baker- of Engelse houding genoemd.

Borstvoedingshouding kan helpen bij: grote borsten, tandemvoeden(bij een tweeling), na een keizersnede, prematuur geboren baby’s, slecht aanhappen, borstvoeding doet pijn.

De houding: in deze houding geef je zittend borstvoeding, terwijl de baby tegen je onderarm rust. Het lichaam van je baby ligt met zijn voeten in de richting van de rug van de stoel of bank waar je op zit. Hij ligt dicht tegen je zij. In deze houding geef je je baby veel ondersteuning terwijl jij hem goed kunt zien. Je baby voelt zich veilig, omdat hij dicht tegen je aan ligt. In deze houding ligt je baby niet op je buik, maar naast je. Hij wordt dan ook veel gebruikt door moeders die een keizersnede hebben gehad of moeders met een tweeling. In deze houding kun je namelijk twee kindjes tegelijk voeden.

Aandachtspunten: zorg dat jullie allebei comfortabel zitten. Je kunt de neiging hebben om iets naar voren te leunen om de borst naar je baby te brengen. Breng de baby in plaats daarvan iets omhoog naar je borst, bijvoorbeeld met een (voedings)kussen.

 

Liggend voeden (zijligging)

Borstvoedingshouding kan helpen bij: voeden na een keizersnede, hechtingen, grote borsten.

De houding:  Ontspannen voeden in de nacht? Borstvoeding op bed of op de bank? Liggend voeden op je zij kan ideaal zijn! Deze houding is ook fijn als je een keizersnede hebt gehad, hechtingen hebt, of om een andere reden even niet zo graag zit. In deze houding lig jij op je zij, met je arm onder je hoofd. Je baby ligt met zijn buik tegen jouw buik, dus ook op zijn zij. Hij drinkt uit de onderste borst. Als je iets meer naar voren buigt kun je, met steun onder je knie, ook de bovenste borst geven. Of je gaat op je andere zij liggen en legt je baby daar opnieuw aan.

Aandachtspunten: Om allebei comfortabel te liggen kun je een voedingskussen in je eigen rug leggen en een opgerolde hydrofiel in de rug van je baby. Zo houd jij je handen vrij om aan te leggen. Wissel je van borst, laat je kindje dan wel even rechtop boeren tussendoor.

 

Rechtop zittend borstvoeden

Dit wordt ook wel de koalahouding genoemd.

Borstvoedingshouding kan helpen bij: reflux, oorinfecties, een te korte tongriem, lage spierspanning baby.

De houding: In deze houding zit je baby bij jou op schoot, met zijn beentjes rond je dijbeen of heup. Hierbij heeft hij zijn ruggengraat en zijn hoofdje rechtop. Dit kan met pasgeboren baby’s als je het hoofdje heel goed ondersteund. Het is een makkelijke manier om een oudere baby te voeden die zonder hulp rechtop kan zitten.

Aandachtspunten: is je baby nog klein, zorg dan dat je hem heel goed ondersteund.

 

Voorover hangend borstvoeding geven

Borstvoedingshouding kan helpen bij: borstontsteking, verstopte melkkanalen, moeite met aanhappen.

De houding: bij deze borstvoedingshouding ligt je baby op zijn rug en hang jij er overheen, zodat je de tepel in zijn mond hangt. Dit kan als je zit, als je knielt, als je over je baby heen hangt op een bed of bank of als je bijna ligt, en je armen gebruikt als ondersteuning. In deze houding geef je waarschijnlijk niet heel vaak borstvoeding, maar het kan fijn zijn ter afwisseling bij bovenstaande problemen.

Aandachtspunten: let goed op jezelf. Het kan zijn dat je jezelf moet ondersteunen met kussen, zodat je je rug en schouders niet overbelast.

Voor elke borstvoedingshouding geldt...

Voor welke borstvoedingshouding je ook kiest, voor alle houdingen geldt:

  • Verzamel voor het voeden alles wat je denkt nodig te hebben: eten, drinken (van borstvoeding geven krijg je dorst), je telefoon, een tijdschrift, boek of afstandsbediening. Een bezoek aan het toilet is ook handig, want het kan even duren voor je weer opstaat.
  • Zorg ervoor dat je baby comfortabel zit of ligt. Hij moet stabiel ondersteund worden, zodat zijn hoofdje, nek en ruggengraat niet gedraaid zijn.
  • Zorg dat je zelf comfortabel zit of ligt: kussens, dekens, opgerolde handdoeken, etc.
  • Check altijd of je baby goed is aangelegd. Dit is essentieel om comfortabel borstvoeding te geven. Ook kun je hiermee pijnlijke tepels en borstontsteking (voor een deel) voorkomen.
  • Vind je baby aanhappen lastig of doet borstvoeding zeer? Schakel hulp in - je hoeft dit namelijk niet alleen uit te vogelen. Een lactatiekundige of borstvoedingsspecialist kan met je meekijken om je te helpen. Ook bieden ze vaak een telefonisch consult aan.
Lees ook: