Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

27 november 2020

5x waarom white noise jouw baby helpt slapen

Als je dit artikel leest, dan ben je je waarschijnlijk aan het verdiepen in white noise. Bijvoorbeeld omdat je als een ninja door het huis sluipt, zodat je baby niet wakker wordt. Of omdat ze bij de buren aan het verbouwen zijn en ze elke keer tijdens het slaapje besluiten te gaan boren. Omdat je baby meer korte dutjes doet dan een echt slaapje. Wat je reden ook is om meer te willen weten over witte ruis: we vertellen je hier meer. Van de redenen waarom het je baby helpt slapen tot een handig stappenplan.

Wat is white noise?

De lange uitleg: white noise, of in het Nederlands witte ruis, klinkt als niets en is tegelijkertijd alles. We leggen het uit. Net als verschillende kleuren licht, zijn er ook verschillende kleuren geluid. Wit licht bestaat uit alle kleuren - vandaar die mooie regenboogjes als de zon via een spiegel naar binnen schijnt. Zo bestaat witte ruis, wit geluid, ook uit alle tonen/kleuren geluid die we kunnen horen. Deze tonen worden bij witte ruis allemaal tegelijk en even hard afgespeeld, waardoor het een stoofpot van geluiden wordt. Een stoofpot waarin geluiden van buiten wegvallen of minder hard klinken, dus eigenlijk juist een doofpot. Door gebruik te maken van een white noise apparaat, weet je zeker dat je het juiste geluid én volume afspeelt.

De korte uitleg: witte ruis is een constant monotoon geluid dat helpt omgevingsgeluid te maskeren.

5 x waarom white noise jouw baby helpt

1. Met white noise slaapt je baby sneller in.

Het monotone geluid zorgt ervoor dat je kleintje niet afgeleid wordt door omgevingsgeluid. White noise is een mengelmoes van geluiden. Het heeft lage en hoge tonen + alles daar tussenin. Hierdoor klinkt het voor onze hersenen als ruis. Een beetje zoals de stofzuiger, de föhn of je radio die niet goed is afgesteld. De geluiden van buitenaf vallen weg in deze witte ruis, waardoor je baby hier niet steeds wakker van wordt.

2. Het witte ruis geluid heeft een rustgevende werking op baby’s, omdat het ze herinnert aan de geluiden in de baarmoeder.

We sluipen vaak op onze tenen door het huis, omdat we denken dat het stil moet zijn voor onze baby. Maar eigenlijk houden baby’s helemaal niet zo van stilte! Het is namelijk een enorm verschil met de geluiden die je kind in de buik allemaal hoorde: het suizen van het bloed, je spijsvertering die aan het werk is, de geluiden van buiten: een mengelmoes aan geluiden die je baby goed kent. Witte ruis klink een beetje als deze mengelmoes. Het herinnert ze aan hun vertrouwde omgeving in de buik. En je veilig en vertrouwd voelen is veel belangrijker om te kunnen slapen dan stilte.

3. Doorslapen wordt makkelijker, omdat je kindje niet meer wakker wordt van geluiden in en om het huis of de slaapkamer.

Doordat white noise een enorme stoofpot aan geluiden is, absorbeert het geluiden van buitenaf. Die meneer buiten in de auto die precies nu besluit vrolijk gedag te toeteren, je peuter die het fenomeen ‘zachtjes doen’ nog niet helemaal begrijpt of de hond van de buren die bij iedere voorbijganger gaat blaffen: jouw baby krijgt het bijna niet mee dankzij het absorberende vermogen van de white noise. Deze geluiden vallen weg in de ruis.

4. Als je white noise bij elk slaapje gebruikt, wordt het een herkenbaar onderdeel van het bedritueel. Je baby herkent het geluid en weet ‘Aha! Het is bedtijd’.

Om goed te kunnen gaan slapen is een bedritueel belangrijk. Dit zijn een aantal dingen die je altijd op dezelfde manier doet voor het slapengaan. Voor het middagslaapje is dat bijvoorbeeld een schone luier, in bed leggen, liedje zingen, een muziekje aan en dan de white noise aanzetten. In de avond kan de volgorde er weer anders uitzien en kan een badje en tandenpoetsen ook onderdeel van het ritueel zijn. Rituelen maken de wereld behapbaar voor baby’s en kleine kinderen. Er is elke dag zoveel nieuws te ontdekken, dat rituelen een stukje dankbare houvast vormen. Help je kind de verschillende onderdelen van de dag te herkennen door deze in te bouwen en iedere dag op dezelfde manier te herhalen.

5. Je kunt zelf vrijer bewegen of een rustmoment nemen als je baby slaapt. 

Soms lijkt het of een bom ontmantelen makkelijker zou zijn dan je baby in bed leggen als hij net in slaap is gevallen. En als het je dan gelukt is, je de kamer uit sluipt en de deur achter je dicht trekt… kraakt de trap oorverdovend als je naar beneden wilt lopen. Of je hebt het zelfs gered om beneden op de bank met een kop thee of koffie te gaan zitten. En dan schrik je je een ongeluk van de bel: de pakketbezorger. Je hoort elk geluid dat afwijkt van het normale - want het zou het slaapje van de baby kunnen verstoren. Voor dit soort momenten helpt white noise ouders ook aan meer rust. Je weet dat je baby heerlijk ligt te slapen in het geluid dat hij kent uit de baarmoeder én dat alle geluiden van buitenaf afstompt. Zo kun jij ook even rustig zitten.

White noise machine: waar moet je op letten?

Wil je white noise gebruiken in het slaapritueel van je baby, dan kun je kiezen uit verschillende witte ruis apparaten. Van een met de basisfuncties tot een uitgebreid apparaat wat je (later) ook als slaaptrainer kunt gebruiken. Hoe kies je wat bij jou en je kind past?

Bedenk voor jezelf (en je kind) wat je belangrijk vindt:

  • Wil je kunnen kiezen uit verschillende soorten ruis?
  • Hoe belangrijk vind je het design?
  • Wil je een white noise apparaat dat koppelt met een mobiele app?
  • Vind je het handig als je je witte ruis machine (later) kunt inzetten als slaaptrainer?
  • Wil je een klein apparaatje of een oplossing verstopt in een knuffel, die je kind kan kalmeren als hij huilt?

Zet het voor jezelf rustig op een rijtje en bekijk de mogelijkheden. Jij weet het beste wat bij jullie past.

Hoe gebruik je white noise?

Stap 1: introduceer white noise. Sommige kinderen gaan direct beter slapen met white noise, andere baby’s moeten er nog even aan wennen. Take your time...

Stap 2: kies je soort ruis. Naast white noise is er ook pink of brown noise. Elk met zijn eigen (gezondheids)voordelen. Meer over het verschil tussen witte, bruine en roze ruis lees je in dit gratis e-book.

Stap 3: kies de positie. Je hebt het geluid geïntroduceerd en de juiste kleur ruis gevonden. Maar waar zet je het white noise apparaat neer? Let hierbij op de omgeving en de fase waarin je baby zit. Is je baby jonger dan 6 weken? Begin heel zachtjes of stel het nog even uit, het oorkanaal en de slaapcyclus moeten zich nog ontwikkelen. White noise is tot die tijd dus nog niet nodig. Na deze 6 weken worden de eerste voordelen van witte ruis merkbaar en mag het geluid naar 50-60 decibel. Tip: zorg dat je kind niet bij het apparaat kan. Met een kleine baby lijkt het nog ver weg, maar de tijd dat hij op verkenning gaat en ermee wil spelen is er sneller dan je denkt.

Stap 4: check de rest van de slaapomgeving. De slaapomgeving is eigenlijk niks anders dan de omgeving waar je kind in slaapt. En hoewel wij gek zijn op mooie kleuren en de leukste interieurstyling voor onze kleinsten, denken baby’s daar iets anders over. Hoe saaier, hoe beter. Zowel qua licht (of eigenlijk donker) en qua geluid (zo min mogelijk).

Stap 5: slaaproutines en rituelen. Zorg dat de white noise een onderdeel wordt van het vaste slaapritueel van je kleintje. Zet de witte ruis altijd op hetzelfde moment aan, bijvoorbeeld na het voorlezen of een liedje zingen.

Stap 6: white noise afbouwen. In principe kun je de ruis altijd weer weghalen uit het slaapritueel. Maar als je het rustig afbouwt, door bijvoorbeeld elke dag het geluid een beetje zachter te zetten, help je je kindje te wennen aan slapen zonder ruis. Zo help je je baby zelfstandig in slaap te vallen/blijven.

White noise: Youtube vs white noise machine

Youtube, apps en Spotify: het internet staat vol met tools die allerlei soorten en kleuren ruis voor je af kunnen spelen. Waarom zou je dan kiezen voor een white noise machine? First things first: voor sommige mensen werken deze apps prima, al is er wel veel verschil tussen de apps. Het probleem is vaak is dat YouTube, Spotify of een app niet de juiste soort ruis gebruikt. Naast de juiste soort ruis is het belangrijk dat het geluid constant is. Met een afspeellijst hoor je vaak de overgang tussen twee nummers. Ook speel je deze ‘digitale’ witte ruis vaak af op je telefoon. Deze speakers leveren niet de kwaliteit die je met een apparaat wel hebt. Het is bij white noise belangrijk dat het op de juiste frequentie wordt afgespeeld om optimaal te werken. Ook is er nog de straling die van je telefoon afkomt waardoor je die misschien niet vlakbij je baby wil leggen voor een langere periode. En last but not least: als je een app op je telefoon gebruikt, kun je jouw telefoon zelf niet gebruiken als je kindje slaapt.

 

Dit artikel is samen met Numsy tot stand gekomen

Lees ook: