Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

12 december 2016 door Henriëtte Bronsdijk

10 gouden tips voor kraambezoek

In de algehele feestvreugde staan nieuwe ouders meestal niet genoeg stil bij het feit dat ze erg moe zijn. Bovendien heeft iedereen in het gezin tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Wat betekent dat voor uw kraambezoek? Kraamverzorgster Henriëtte Bronsdijk geeft 10 gouden tips.

Geboortes kosten veel energie; het is een enerverende tijd voor alle betrokkenen. De onderstaande tips zijn dan ook vooral bedoeld om iedereen de rust te gunnen die hen toekomt. Zo wordt het allemaal nog een stuk leuker, en voorkom je teleurstellingen en tegenvallers. Niet alleen qua humeur, maar ook voor het welslagen van bijvoorbeeld de borstvoeding.

1. Reserveer de eerste dag voor de naaste familie
De eerste 24 uur zijn absoluut bestemd voor de naaste familie. Maak geen andere afspraken.

2. Start pas op de 5e dag met kraambezoek
Bij borstvoeding gebeurt er de eerste 4 dagen zóveel, dat het eigenlijk pas leuk is om op de 5e dag te beginnen met het ontvangen van kraamvisite.

3. Houd een agenda bij
De vader kan in overleg met de moeder een agenda bijhouden. Het is aan te bevelen om je te beperken tot één koffie-afspraak ('s ochtends) en één thee-afspraak (in de namiddag). Wees duidelijk bij het maken van de afspraak ("je bent welkom van 10 tot 11"). En zorg dat elk bezoek maximaal 1 uur duurt.

4. Bewaak het rust-uurtje
Offer nooit, maar dan ook nooit, het rust-uurtje voor de moeder op. Iedereen heeft dat moment van rust halverwege de dag nodig. De moeder heeft daarna weer energie om ook van het kraambezoek te genieten.

5. Houd het rustig
Het kraambezoek behoort te weten dat het bezoek in rust moet plaatsvinden. Niet te veel mensen tegelijk, en geen rondhollende kleine kinderen. Maak je wensen vooraf kenbaar.

6. Houd het kort
Kraambezoekers hebben soms de neiging te lang te blijven zitten, vooral als ze goed verzorgd en gelaafd worden. Zorg er echter voor dat het bezoek kort duurt (maximaal 1 uur). Hier ligt wellicht een taak voor de vader.

7. Houd het schoon
Let goed op de hygiëne. Laat geen verkouden mensen bij de baby toe (waak vooral voor snotterende kinderen) en zorg dat iedereen zijn handen wast. Ook al raakt men de baby niet aan. Helaas houdt niet iedereen zich aan deze regel. Maak daarom, als dat nodig is, je wensen duidelijk kenbaar. Zo houd je het ook voor jezelf aangenaam.

8. Schakel het bezoek in voor kleine taken
Ga na of je een beroep kunt doen op je bezoek. Vraag gerust of ze een paar boodschappen meenemen, een ovenschotel, een salade, of een pan soep. Dat soort dingen kunnen de vader enorm ontlasten; hij is soms ontzettend moe in de eerste weken. En hij is vaak degene die de dienst overneemt als de kraamhulp naar huis gaat. Soms ook 's nachts.

9. Creëer vrije momenten
Soms wordt al dat bezoek te veel. Zorg ervoor dat het voor niemand een verplichting is. Maak ook eens een dag helemaal geen afspraken; dat is echt een verademing. En bedenk: onaangekondigd bezoek hoef je echt niet binnen te laten, als het jou niet uitkomt.

10. Volg je eigen gevoel
Laatste tip: volg je eigen gevoel, en overschat jezelf niet. Meer dan twee afspraken per dag is echt te veel. En als je helemaal geen zin hebt in bezoek, dan is dat ook goed! Afspraken kunnen uitgesteld worden, dat is algemeen aanvaard.

En tot slot: de praktijk wijst uit dat vrouwen die niet voldoende tijd nemen om uit te rusten, sneller complicaties krijgen met de borstvoeding. Ook duurt het langer voor ze weer lekker in hun lijf zitten.