Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

Wakkertijden van baby´s: zo lang zijn ze wakker en zoveel slapen ze nog

Baby's slapen, vooral in het begin, heel erg veel, maar een wakkertijd, daar denk je de eerste weken niet echt aan. Maar op een gegeven moment merk je dat je baby steeds vaker wakker is. En dat hier wel of geen ritme in zit. Hoeveel tijd zit er tussen de dutjes en hoe zit het eigenlijk met die wakkertijd: hoe lang zijn deze momenten en wat kun je verwachten bij welke leeftijd in verschillende maanden? In dit artikel lees je meer over de wakkertijden van baby's van 0 tot 12 maanden en wat dit met (goed) slapen te maken heeft.

Wakkertijd van een baby: wat is dat?

In je zoektocht naar een slaapritme voor jullie baby (en jezelf) ga je waarschijnlijk als eerst op zoek naar schema's waarin het slaapritme wordt aangegeven, op welke tijden gaan baby's meestal naar bed? Een baby van x aantal maanden slaapt x uur per dutje en slaapt gemiddeld ongeveer x uur per dag. Heel handig zo'n overzicht, maar het geeft weinig duidelijkheid over wanneer je kindje weer naar bed zou moeten. Want de ene keer is je baby al om 6 uur wakker, en de dag erna ineens om 7.30. Dus wanneer begint zo'n 1e dutje dan? 

Daarvoor kun je beter naar de wakkertijd van je baby kijken. Dit is de tijd dat je baby wakker en alert is, tussen de dutjes door. Ken je de wakkertijd van je kind? Dan heb je, naast de vermoeidheidssignalen, een houvast wanneer je jouw baby het best in bed kan leggen. Baby's vallen snel in slaap, dus je wil het liever voor zijn. Door dit te doen, leert je baby om zelf in slaap te vallen. Dat lukt heus niet meteen, baby's moeten het echt nog leren. Door je baby na de gemiddelde wakkertijd al een beetje slaperig in bed te leggen, oefen je elke keer met het zelf in slaap vallen.

Vermoeidheidssignalen

Behalve kijken naar de wakkertijden, is het ook goed om te letten op de eerste vermoeidheidssignalen. Dan heb je de meeste kans op een succesvol dutje. Vermoeidheidssignalen zijn:

  • Gapen
  • Staren
  • Wegkijken
  • Niet meer aankijken
  • In de oogjes wrijven
  • Gezicht in je borst begraven
  • Huilen

Merk je deze signalen op en is de wakkertijd van je baby ‘voorbij’, leg hem dan meteen op bed (na een kort en herkenbaar bedtijdritueel). Als je jouw baby pas op bed legt als hij daadwerkelijk slaapt, dan is de kans groot dat hij weer wakker wordt door het wegleggen en/of knuffelen. Je denkt dan al snel dat je baby toch niet moe is, terwijl hij in werkelijkheid over de vermoeidheid heen is en weer meer alert wordt. Het resultaat is een oververmoeide baby die nog moeilijker gaat slapen. En dan kom je in een vicieuze cirkel en wordt zelfstandig leren slapen steeds uitdagender.

Wakkertijd van baby’s 0 tot 3 maanden (0-12 weken)

De eerste maanden, en met name de eerste weken, is je baby heel veel in dromenland. Ook weer niet aan één stuk, maar verdeeld over korte blokken, verspreid over de dag. Een pasgeboren baby slaapt telkens gemiddels 2 á 3 uur en wordt dan weer wakker voor een voeding. De wakkertijd van de baby is heel kort en dan is het alweer tijd voor een dutje. Heel normaal dus dat je baby de eerste weken veel slaapt en weinig wakker is.

In deze periode, vlak na de geboorte, is er nog geen sprake van een dag- en nachtritme. Het maakt niet uit hoe laat het is, je baby blijft blokken van 2 á 3 uur slaap herhalen met maximaal 30 minuten tot een uurtje wakker.

Vanaf 6 weken krijgt je kindje wat meer een dag- en nachtritme en gaat hij ’s nachts iets langer slapen. Natuurlijk verschilt dit per baby. Meestal slapen baby's nog steeds niet een hele nacht, maar wel wat langer dan 2 tot 3 uur. Het is nog even geduld hebben voordat je weer een fatsoenlijke nachtrust hebt. Om je een beetje een idee te geven hoe de eerste maanden eruit gaan zien, geven we je onderstaand een schema met de wakkertijden van je baby tot ongeveer 12 weken. 

Schema wakkertijd van een baby 0 tot 3 maanden

Aantal weken oud     Wakkertijd baby

0 tot 2 weken oud     30 tot 45 minuten

3 tot 6 weken oud     45 tot 60 minuten

7 tot 12 weken oud   60 tot 90 minuten


Slaapritme baby 0 tot 3 maanden

Vooral de eerste weken bestaat het newbornleven vooral uit voeden, knuffelen en daarna weer slapen. Na ongeveer 2 tot 3 uur kun je weer opnieuw beginnen. Vanaf 6 tot 8 weken zal je baby overdag iets langer wakker zijn, dus schuift de wakkertijd van 45 minuten naar een uur. En ’s nachts zal je baby ook steeds langer slapen in plaats van 2 á 3 uur achter elkaar. 

Wakkertijd van baby’s 3 – 6 maanden (12-26 weken)

Het gaat echt steeds makkelijker worden! Als het goed is, heeft je baby minder nachtvoedingen nodig en kun jij dus ook steeds wat langer slapen. Misschien heb je het geluk dat je baby je zelfs al de hele nacht laat doorslapen (oftewel rond de 7 á 8 uur). Dit is ook de fase dat je wat meer structuur krijgt in de slaapjes overdag. Veel baby's gaan naar 3 tot 4 dutjes van ongeveer een uur - of meer als je baby dat nodig heeft. 

Wakkertijd baby van 3 tot 6 maanden

Gemiddeld zijn baby's van deze leeftijd ongeveer 1,5 uur (90 minuten) wakker tussen hun dutjes. Hoe ouder je baby wordt, hoe langer hij of zij wakker is en hoe minder dutjes er overdag nodig zijn. Gemiddeld slaapt je baby nu in totaal 3,5 tot 5 uur in zijn dutjes overdag en 's nachts ongeveer 10 uur.

Valt jouw baby moeilijk zelf in slaap? White noise kan de uitkomst zijn, waardoor de meeste baby's makkelijker in slaap vallen en beter doorslapen.

Wakkertijd baby 6 tot 8 maanden

Je kleine baby is alweer een half jaar oud. In het slaapritme merk je dit, doordat je kind overdag nu langere periodes wakker is. De meeste kinderen slapen vanaf 6 maanden nog 2 tot 3 keer per dag. In totaal slapen ze zo'n 3,5 uur tijdens deze dutjes. De wakkertijd van een baby van 6 maanden is gemiddeld 2 á 2.5 uur. Er zit hier nog wel verschil in tussen baby's en de wakkertijd vanaf 7 á 8 maanden loopt op naar 3 uur. Tijdens de nacht slapen de meeste baby’s zo'n 10 á 11 uur - de meesten niet achter elkaar door, maar ook dat komt eraan. 

Wakkertijd baby 9 maanden

Rond de 9 maanden doen de meeste kinderen nog 2 dutjes: eentje 's ochtends en eentje 's middags. Maar slaapt je kind maar kort of hebben jullie drukke dagen gehad? Dan heb je ook nog kans op 3 slaapjes. Het derde dutje is dan meestal een powernap aan het eind van de dag. Wordt je baby vaak wakker 's nachts? Probeer dit dutje dan eruit te halen. De meeste baby's ontwikkelen een schema van 2-3-4 uur wakkertijd vanaf deze leeftijd. Dan ziet een dagritme er bijvoorbeeld als volgt uit:

7.00 uur wakker
9.00 uur slapen, na 2 uur wakkertijd
10.00 uur wakker
13.00 uur slapen, na 3 uur wakkertijd
15.00 uur wakker
19.00 uur slapen, na 4 uur wakkertijd

Ook nu is het belangrijk die wakkertijd goed in de gaten te houden, het draagt bij aan een goede nachtrust!

Slapen vanaf 1 jaar

Een dreumes van 1 jaar heeft meestal genoeg aan 1 middagslaapje. Ze slapen nu zo'n 14 uur per dag, waarvan zo'n 10 tot 12 uur 's nachts en 1,5 tot 2 uur overdag - verspreid over 1 (of soms 2 dutjes). De wakkertijd is dan (afhankelijk van het aantal middagslaapjes) ongeveer 4 uur.

Houd er rekening mee dat dit allemaal gemiddelden zijn en dat jouw kind dus een ander ritme kan hebben. Volg vooral je kind en let op vermoeidheidssignalen om te kijken wat de ideale wakkertijd is voor jouw baby.

We hebben meer interessante artikelen over slapen en waken. Is je baby bijvoorbeeld telkens vroeg wakker? Lees hier 8 redenen waarom je baby vroeg wakker is. Bekijk ook de gemiddelde bedtijden van kinderen van 2 tot 18 jaar.  Gaat het inslapen van je baby nog niet goed, misschien helpt een vast bedritueel wel!

Lees ook: