Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
24 april 2009 door Nadia Eversteijn
Onze dochter wordt drietalig opgevoed, omdat ik (de moeder) Russisch ben, de vader is Nederlander en we wonen in Engeland.
Onze dochter is 3½ jaar en sinds zij naar de crèche gaat en Engels leert, stottert ze. (Ze herhaalt de eerste lettergrepen van de woorden). Op dit moment merk ik het vooral sterk in haar Russisch.
Wat kunnen we doen?
De kans is vrij groot dat uw dochtertje slechts tijdelijk stottert, en dat dat komt doordat er op dit moment zo veel gebeurt in haar taalontwikkeling. Hieronder zal ik uitleggen hoe u dat tijdelijke stotteren, ook wel 'ontwikkelingsstotteren' genoemd, kunt onderscheiden van 'echt stotteren', en hoe je daar het beste mee om kunt gaan.
Ontwikkelingsstotteren treedt op als een kind, dat volop bezig is met het verwerven van een of meer talen, tijdelijk niet vloeiend praat omdat er in zijn hoofd zoveel tegelijk gebeurt.
Een goede beschrijving van dit verschijnsel vindt u onder andere in twee artikelen die we hier eerder over gepubliceerd hebben:
In die artikelen ging het om eentalige kinderen. Maar ook bij meertalige kinderen, zoals uw dochter, komt het natuurlijk voor. Bij hen speelt immers dezelfde problematiek. En soms nog wel wat sterker, als ze onder druk komen te staan vanwege een extra taal erbij.
Ontwikkelingsstotteren heeft de volgende kenmerken:
Bij meertalige kinderen kunnen er 'verzwarende omstandigheden' zijn voor de hierboven beschreven verschijnselen van ontwikkelingsstotteren:
Wat dit alles betekent voor uw dochter, kan ik helaas niet beoordelen. U vertelde bijvoorbeeld niet sinds wanneer ze naar de crèche gaat (waar ze Engels leert), hoe het gesteld is met haar vaardigheid in het Russisch, Nederlands en Engels, en ook niet wat haar sterkste taal is op dit moment.
Ontwikkelingsstotteren doet zich vaak het ergst voor in de sterkste taal van het kind. U vertelde dat uw dochter het meest stottert in haar Russisch. Misschien is het Russisch inderdaad haar sterkste taal, omdat dit haar moedertaal is, die ze vanaf de geboorte verwerft... Het zou heel goed kunnen zijn dat haar ontwikkeling in die taal op dit moment een sprongetje maakt.
Als uw dochter in het Nederlands en het Engels niet of nauwelijks stottert, zou dat een sterke aanwijzing kunnen zijn dat het inderdaad gaat om ontwikkelingsstotteren, en niet om 'echt' stotteren.
Echt stotteren zou namelijk moeten optreden in alle talen. (Al kunnen er nuance-verschillen zijn, bijvoorbeeld omdat mensen int de ene cultuur anders reageren op stotteren dan in de andere cultuur: afkeurender of juist geduldiger. Afkeurende reacties kunnen stotteren juist verergeren.)
Maar hoe onderscheid je nou ontwikkelingsstotteren van echt stotteren? Echt stotteren kun je onder meer herkennen aan de volgende verschijnselen:
Als u twijfelt kunt u gebruik maken van onze
interactieve screening-lijst voor stotteren.
Of uw kind nu last heeft van (tijdelijk) ontwikkelingsstotteren, of (langduriger) echt stotteren, het is in ieder geval handig om te weten hoe je er het beste op kunt reageren.
Wat in ieder geval
niet helpt, is tegen je kind zeggen dat het rustiger moet praten, of dat het eerst moet nadenken voordat het iets zegt.
Wat wél helpt, is:
De bovenstaande adviezen gelden voor alle kinderen. Voor meertalige kinderen die sinds kort een nieuwe taal leren, wordt het volgende aangeraden:
Soms wordt aangeraden om het taalaanbod aan stotterende kinderen in de voorschoolse periode te versimpelen, door tijdelijk minder talen aan te bieden.
Persoonlijk ben ik daar geen voorstander van. Ten eerste omdat een kind dat meerdere talen leert, die talen meestal domweg nodig heeft in zijn of haar leefomgeving. Dan heb je dus helemaal geen keuze. En ten tweede omdat een eenmaal opgegeven taal in een later stadium heel lastig opnieuw in te voeren is.
Het lijkt me dus goed om uw dochter rustig de tijd te geven om alle drie haar talen naast elkaar te verwerven. De kans is behoorlijk groot dat het stotteren dan vanzelf weer overgaat.
Voor de bovenstaande informatie ben ik dank verschuldigd aan:
is socio-linguïst en gespecialiseerd in meertaligheid in het algemeen en de combinatie Turks-Nederlands in het bijzonder, werkzaam als onderzoeker bij de Universiteit van Tilburg.