Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
5 oktober 2011 door Henk Boeke
Kinderen die social games spelen, zoals Habbo, Pet Party of Panfu, lopen het risico om veel te veel geld uit te geven. Hoe kun je dat voorkomen?
In virtuele werelden als Habbo, Banditi, Pet Party, Farmerama, Happy Harvest en Panfu worden kinderen sterk verleid om geld uit te geven. Dat blijkt uit het onderzoek Pas op je portemonnee! van de stichting Mijn Kind Online.
De suggestie van dit soort social games is dat ze gratis zijn, maar als je verder wilt komen in het spel, of echt interessante dingen wilt doen, moet je betalen. Dat hóeft niet, maar de verleiding om het wel te doen is groot, vooral voor kinderen. En aangezien er tegenwoordig ook betaald kan worden met een simpel sms-je, of een telefoontje naar een 0900-nummer, geven kinderen vaak ongemerkt tientallen euro's per maand uit aan dit soort spellen.
Een voorbeeld. Wie zich aanmeldt bij Habbo, krijgt een 'gratis' huisdier. Het huisdier zelf is inderdaad gratis, maar zijn verzorging niet... Je hóeft het dier geen water of voer te geven, maar de suggestie om dat wel te doen is onmiskenbaar. Je wilt immers niet dat zo'n diertje dood zal gaan. Ook worden er in de praktijk heel wat 'meubi' (meubeltjes) aangeschaft, omdat je kamer anders wel erg kaal blijft.
In het tv-programma Kassa zei een woordvoerder van Habbo dat het allemaal zo'n vaart niet loopt, en dat maar 5% van de bezoekers daadwerkelijk credits koopt voor alles wat je in de Habbo-omgeving kunt gebruiken. Eerlijk gezegd geloven we daar niets van (en de deelnemers van Habbo zelf ook niet, getuige hun discussies op Twitter). Vergelijkbare spel-omgevingen halen op dit moment zo'n 20%.
Ander voorbeeld. Panfu.nl is een 'gratis' virtuele wereld waarin kinderen een boomhut kunnen inrichten en hun eigen pandabeertje kunnen aankleden. Kleren en spullen kun je 'kopen' met punten die je verdient met het spelen van spelletjes. Het merendeel van de artikelen is alleen te krijgen als je GoudPanda bent. Daarvoor moet je betalen.
In het spel zitten allerlei verleidingen om je te laten ervaren hoeveel leuker het is als je GoudPanda bent. Je ziet vooral wat je niet kunt kopen. En om de haverklap wordt gemeld dat Panfu toch echt leuker is als GoudPanda.
Maar nu komt het. Regelmatig biedt Panfu een gratis goudlidmaatschap aan, bijvoorbeeld bij het behalen van Level 5. Geen kind dat die verleiding kan weerstaan. En waarom zou je ook, het is immers gratis. De truc is echter dat de dingen die je tijdens je goudlidmaatschap koopt, weer worden afgepakt als de vierdaagse gratis-periode is afgelopen. Wat een teleurstelling. Maar er is een oplossing: door alsnog te betalen voor een echt goudlidmaatschap, kun je je spullen weer terugkrijgen. Welke zieke geest heeft dit bedacht...
Het rapport 'Pas op je portemonnee!' geeft evenwichtige aanbevelingen; zowel de exploitanten als de ouders hebben een taak. Hieronder de aanbevelingen voor ouders.
Meer informatie:
schreef dit artikel mede namens Justine Pardoen. Samen waren zij Ouders Online, tot 1 september 2018. Henk als eindredacteur, en Justine als hoofdredacteur.