Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

14 september 2008 door Justine Pardoen

Help de luis het huis uit

Wat moet je doen bij hoofdluis? Ouders Online biedt hulp met een inleidend artikel, en een handig A4'tje om uit te printen.

Hoofdluizen zijn lastpakken. Ze jeuken, en het gevoel dat je anderen kunt besmetten is niet prettig. Sommige gezinnen zijn voortdurend bezig om hoofdluis te bestrijden. Maar doordat kinderen dicht bij elkaar zitten op school, en de jasjes kraag aan kraag hangen, lijkt het onbegonnen werk.

Steeds vaker roepen deskundigen dat ouders er niet genoeg aan doen om de hoofdluis te bestrijden. Ouders krijgen echter de indruk dat het niet werkt, wat ze ook doen. Soms hoor je inderdaad dat de luizen inmiddels al resistent geworden zijn voor de meest gebruikte chemische middeltjes.

Let op: als u een chemisch luizen-bestrijdingsmiddel wilt gebruiken, doe dat dan alleen als u daadwerkelijk luizen of neten heeft gezien. Dit soort producten heeft géén preventieve werking, maar veel producten zijn wel giftig. Vermijd dus onnodig gebruik.

Ouders Online pleit al jaren voor een niet-chemische aanpak. Inmiddels is dit nu ook het officiële advies van onze gezondheidsinstanties. Niet behandelen met chemische middelen betekent wel dat je geduldig moet blijven kammen. Elke dag. Ook als de luis wel in de klas gesignaleerd is maar nog niet in je eigen huis.

Kammen, kammen en nog eens kammen

Onderzoekers in Gent ontdekten jaren geleden al dat 'nat kammen' het beste resultaat geeft. Bij droog kammen werd vaker verkeerd gekeken. Dan worden de aanwezige luizen niet ontdekt, of wordt iets anders in het haar aangezien voor een luis.

Als er luizen zijn gezien, kam dan:

  • één keer per dag met een stofkam (bijvoorbeeld een gewone vlooienkam uit de dierenwinkel) in droog haar;
  • en één keer per dag met een netenkam (bijvoorbeeld een metalen Niska-kam of de nieuwe Assy-kam) in nat haar.

Zo krijgen de luizen geen tijd meer om eitjes te leggen. En de eitjes (neten) komen niet meer uit.

Als er (nog) geen luizen zijn, maar er is wel hoofdluis op school, kam dan één keer per dag met een gewone stofkam in droog haar. En steeds wanneer het haar nat is en glad (na het wassen met een crème-spoeling) met een netenkam.

Tip: een stofkam koop je in de supermarkt - een eenvoudige vlooienkam voor de hond of de kat werkt goed en is goedkoop.

Vergrootglas

Gebruik een leesbril of een vergrootglas. Wie twijfelt legt de onduidelijke items onder een microscoop. Samen lekker gruwen...

Luizen in het zwembad

Dat luizen ze niet doodgaan in bad en onder de douche, dat wist u natuurlijk al. Maar dat ze ook kunnen zwemmen, is minder bekend.

In het zwembad gaan ze op zoek naar een hoofd zonder badmuts. Een kind met hoofdluis zou eigenlijk alleen met een badmuts moeten zwemmen. Kijk dus extra goed als uw kind gezwommen heeft.

Luizen voorkomen (op school)

Veel luizenplagen beginnen op school. Inmiddels hangen er dus luizenzakken op veel kapstokjes. Een grote kledingzak, een supermarkt-tas, zelfgemaakte zakken...

Het handigst is echter om voor weinig geld een luizen-cape aan te schaffen. Luizen-capes zijn ook bij sommige drogisterijen te koop (o.a. van het merk Millium).

Niet-chemische middelen

Inmiddels zijn er al veel niet-chemische anti-hoofdluismiddelen beschikbaar. Als u de nat-kam methode goed gebruikt, zijn ze niet per se nodig, maar u kunt ze gebruiken ter ondersteuning. Of als de school u dwingt het kind te behandelen.

De meeste niet-chemische middelen bevatten natuurlijke oliën die het haar glad maken (en houden). Luizen hebben daardoor minder grip op het haar, en ze kunnen stikken. Dit soort middelen kan ook preventief gebruikt worden. Ze ruiken niet allemaal even lekker en sommige zijn erg prijzig. Probeer het gewoon even uit.

Print uit en prik op

Download hier ons factsheet Hoofdluis met do's en don'ts.