Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
8 juli 2010 door Justine Pardoen
Vakantie met kinderen kan hartstikke leuk zijn, maar het kan ook een bron zijn van veel stress. Lees hier: 10 tips om je relatie goed te houden tijdens de vakantie.
Tips om je relatie goed te houden tijdens de vakantie
Een vakantie met kinderen kan hartstikke leuk zijn, maar het kan ook een bron zijn van veel stress. Sterker nog: het kan een enorme aanslag zijn op je relatie. Misschien is het goed om daar even bij stil te staan, als voorbereiding op de vakantie.
Jaren geleden, toen we net samenwoonden en nog vurig verliefd waren, zei de moeder van een vriendin dat je pas kon trouwen als je het twee weken kon uithouden in de stromende regen met twee geleende kinderen in een krappe tent. Wát een onzin vond ik dat toen...
Die kinderen, dat leek me inderdaad wel erg. We hadden net elkaar ontdekt; aan kinderen dachten we nog helemaal niet. En waarom zou je jezelf zo kwellen?
Maar nu – getrouwd, twee kinderen, en heel wat verregende kampeervakanties verder – weet ik dat die moeder gelijk had. De ergste ruzies hadden we op vakantie, toen onze kinderen nog klein waren.
Vooral de eerste week, als we allebei nog volkomen uitgeput waren, was altijd het moeilijkst. Met kinderen sjouwen, spelen, zwemmen, er achteraan lopen... dat was wel heel zwaar. Om van de ruzies onderweg ("Ik zei toch dat we linksaf moesten!") nog maar te zwijgen.
Waarom déden we dat eigenlijk? Erger nog: waarom had ik me door mijn partner laten overhalen om naar deze streek te gaan, het was zíjn schuld. En al helemaal als hij het laatste restje cognac had opgedronken...
Misschien hebben mensen wel te hoge verwachtingen. Eindelijk weg, nadat er veel moest worden geregeld. Een goede plek voor het hele gezin, de laatste dingen af op het werk. En dan eindelijk weg.
Wat zijn we er elk jaar weer aan toe om te ontspannen! Maar met kinderen is vakantie juist vaak veel inspannender dan het leven thuis. Eenmaal op vakantie kunnen de teleurstellingen zich opstapelen, en kleine ergernissen uitgroeien tot onhanteerbare problemen.
Ergernissen zijn het meest voorkomende relatieprobleem in Nederland, zo blijkt uit een onderzoek van de stichting Korrelatie.
Uit dat onderzoek blijkt ook dat partners vinden dat ze in het gewone leven te weinig tijd voor elkaar hebben. Op vakantie ontstaat er ineens een zee van tijd, maar juist dán komen bij veel stellen de al langer aanwezige problemen aan het licht.
1. Probeer zo veel mogelijk voorbereidingen op tijd te treffen. Neem als het kan een paar dagen eerder vrij. Zorg dat je eigen tempo al wat lager ligt vóór je op vakantie gaat.
2. Als je bent aangekomen, neem dan de tijd om te acclimatiseren. Geef elkaar de ruimte om op je eigen manier te wennen aan de vakantie. Vaak komen juist aan het begin van de vakantie de uitbarstingen. De verandering van een druk bestaan naar een 'ontspannen' vakantie geeft vaak stress. Temper de hoog gespannen verwachtingen van je partner: die is ook moe.
3. Prijs elkaar zo nu en dan, het liefst waar de kinderen bij zijn, om wat de ander doet. Kijk naar wat er wél geregeld is en wat er wél goed gaat, en memoreer bij het naar bed brengen van de kinderen wat er allemaal voor leuks gebeurd is. Simpel maar effectief!
4. Beschouw tegenslagen als een normaal onderdeel van de vakantie. Er kan van alles mis gaan: de accommodatie valt tegen, het weer is slecht, je krijgt autopech, of je wordt ziek van het eten. De kinderen kunnen lastig zijn, hun slaapritme verandert, of ze kunnen hun draai niet vinden. Bedenk vooraf dat je dit zult zien als uitdagingen die bij de vakantie horen. En probeer – echte rampen daargelaten – ook de humor ervan in te zien.
5. Spreek samen af wat je tijdens de vakantie wilt gaan ondernemen. Bedenk wat je samen wilt doen en wat je eventueel in je eentje wil doen. Betrek ook de kinderen in dit gesprek, zodra ze uit de luiers zijn. Ook zij hebben wensen! Geef elkaar de ruimte om ook op vakantie zo nu en dan je eigen plan te trekken. Zo zorg je voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning.
6. Neem het tempo en ritme van de kinderen als richtsnoer voor je eigen tempo. Van kinderen iets verlangen wat ze niet willen of kunnen, is vrágen om problemen. Dat geldt voor alles: de uren die je achtereen kunt reizen, de tijden waarop je zelf in bed ligt, de uitstapjes die je onderneemt, het aantal keren dat je in een restaurant kunt eten, de seks...
7. Plan rustdagen tussendoor, en voldoende tijd om te lezen of te luieren. Het is bijvoorbeeld slim om activiteiten om de dag te plannen en er zelfs rekening mee te houden dat je er dit jaar helemaal niet aan toekomt om ook maar iets van je plannen uit te voeren. Dan maar niet dat kasteel bezocht of die kano gehuurd. Geeft niets; een mooie reden om hier nog eens terug te komen!
8. Spreek van tevoren af dat je onenigheid over de opvoeding van de kinderen uitstelt tot ze naar bed zijn. Kinderen zijn heel gevoelig voor een gespannen sfeer tussen hun ouders, waardoor het er alleen maar moeilijker op wordt. Pas als je de tijd hebt om samen te praten, snijd je opvoedkwesties aan. Maar niet nadat je lekker gedoucht hebt, en met een lekkere kop thee of een goed glas wijn kunt gaan zitten in de avondlucht.
9. Mocht je relatieproblemen hebben, verwacht dan niet dat samen op vakantie gaan die problemen automatisch oplost. Je kunt samen beslissen om er de hele vakantie niet over te praten en niet aan te denken, en het uit te stellen tot je terug bent. Het mooiste zou trouwens zijn om juist vóór de vakantie zoveel mogelijk zaken uitgepraat te hebben. Wees realistisch en maak samen goede afspraken. Op die manier verwachten jullie hetzelfde van de vakantie, dat is wel zo prettig.
10. Ga voor nog meer tips en adviezen over het voorkomen en aanpakken van kleine én grote relatieproblemen naar www.werkenaanrelatieproblemen.nl.
De website Werkenaanrelatieproblemen.nl is dé plek waar iedereen – volledig anoniem – online aan de slag kan om relatieproblemen te voorkomen en aan te pakken.
Je kunt er terecht voor uitgebreide informatie, online tests en oefeningen, tips, interactieve hulp en persoonlijk advies. Bijvoorbeeld door de relatiescan te doen. Veertig meerkeuzevragen geven inzicht in hoe je jouw relatie beleeft. Bij de uitslag van deze scan geeft Korrelatie uitgebreid uitleg en advies.
In de 'oefenruimte' kun je de knelpunten in de communicatie leren herkennen, en advies krijgen hoe je het anders kunt doen. Alleen of met je partner. Bovendien geeft Korrelatie tips voor zelfreflectie, om gedachten, gevoelens, gedrag en het effect daarvan te onderzoeken. Natuurlijk kun je ook direct contact opnemen met een professionele hulpverlener.
was hoofdredacteur van Ouders Online (tot 1 september 2018), en is specialist op het gebied van jeugd en media. Ze wordt regelmatig 'ingevlogen' door scholen, wanneer zich akelige incidenten hebben voorgedaan.