Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

11 maart 2022 door Anita Mulderij

Afvallen na de bevalling

Afvallen na de bevalling: na maandenlang steeds dikker geworden te zijn, ben je het klaar met die extra kilo's. Maar hoe zit het kilo's kwijt raken na de bevalling? Vanaf wanneer mag het? Waar moet je rekening mee houden? 

Je bent moeder geworden van het allermooiste kindje van de wereld. Maar je lijf is niet meer wat het was. Je voelt je slap, dik, moe en lelijk. Je wilt direct aan de slag om je lijf weer in shape te krijgen. Na maandenlang steeds groter geworden te zijn, zitten de extra kilo's je nu in de weg. Ze moeten er weer af want je wilt weer lekker in je vel zitten en doen wat je altijd deed. Maar hoe gaat dat in z'n werk na een zwangerschap?

Ontzwangeren

De meeste vrouwen komen tijdens de zwangerschap zo'n 10 à 12 kilo aan. De baby, het vruchtwater, de placenta en de vruchtvliezen wegen samen ongeveer 5 à 6 kilo. De rest, ook 5 à 6 kilo, ben je niet in een keer kwijt. 

Tijdens je zwangerschap heb je ongeveer 1 kilo extra bloed aangemaakt. Maar ook je baarmoeder en je borsten zijn zwaarder geworden en je houdt ontzettend veel vocht vast.

Het is daarom aan te raden om je lichaam ongeveer 6 weken de tijd te geven om te ontzwangeren. Eet hierbij gezond en probeer zo min mogelijk te snoepen. Ga ook langzaam aan weer wat bewegen. Je zult merken dat je weer wat fitter wordt en dat je al een aantal kilo's vanzelf kwijt raakt.

Neem de tijd

Het duurt maar liefst 9 maanden voor je lichaam weer helemaal normaal kan functioneren. In deze tijd is het ontzettend belangrijk dat je goed voor je lichaam zorgt. Eet hierbij voldoende en eet gevarieerd! Doe dit als je borstvoeding geeft en ook als je dit niet doet.

Begin niet aan een crash-dieet. Het nieuwe kindje zorgt voor grote veranderingen in je leefstijl en dat kost veel energie. Zorg dat je van deze geweldige tijd en nieuwe ervaringen kunt genieten en dat je dit niet futloos en zonder energie meemaakt doordat je op dieet bent. Dat zou echt zonde zijn. Neem dus de tijd om die kilo's kwijt te raken. Zorg ervoor dat je niet meer dan een halve kilo per week kwijt raakt. Dat is meer dan genoeg.

En Angelina Jolie of Jennifer Lopez dan?

We kennen sterren als Angelina Jolie en Jennifer Lopez. Hoe kan het dat zij er een maand na hun bevalling alweer schitterend, slank en stralend bijlopen?

Dat zijn onvergelijkbare gevallen. Zij hebben persoonlijke assistenten voor alles: een diëtiste, een personal coach, een psycholoog en een eigen kok. Dus ja, dan wil het wel. Het is niet gezond wat zij doen, maar voor hun werk zullen ze wel moeten.

Borstvoeding en afvallen?

Als je borstvoeding geeft, wordt aangeraden om ongeveer 500 kilocalorieën extra per dag te eten. Dan zit lijnen er dus niet in. Maar als je voor gezonde voeding kiest, zul je ook niet aankomen; je valt zelfs sneller af. Ook breng je door borstvoeding te geven de baarmoeder weer terug naar de normale grootte en vorm.

Om genoeg melk aan te kunnen maken is het noodzakelijk om voldoende voedsel binnen te krijgen. Zorg daarnaast ook dat je minstens 2 liter vocht drinkt per dag. Deels kun je dit halen uit melkproducten, maar ook uit water, koffie, thee (het liefst kruidenthee) en vruchtensappen.

Overigens is lijnen tijdens de borstvoeding niet per se verboden, zolang je het maar niet te dol maakt. De lactatiekundige van Ouders.nl heeft daar het volgende artikel over geschreven:

Ook vragen sommige moeders zich af wanneer ze weer kunnen gaan sporten, als ze borstvoeding geven. Meer informatie daarover vindt u hier:

Niet te lang wachten met bewegen

Om zo snel mogelijk na de bevalling weer in shape te komen, kun je het beste niet te lang wachten met bewegen. Veel vrouwen wachten er wel te lang mee, waardoor ze na de zwangerschap alleen maar aankomen.

Om dit te voorkomen kun je het beste direct na de bevalling beginnen met bewegen. Doe dit heel rustig en bouw het langzaam op, want je lichaam is nog aan het herstellen van haar topprestatie. Begin bijvoorbeeld met een kleine wandeling met de kinderwagen. Maak het rondje steeds een stukje groter en begin daarna met joggen, of met wat lichte oefeningen in de sportschool. Vraag aan de instructeur of fysio een aangepast beweegschema.

Het is erg belangrijk dat je niet te snel gaat. Doe je dat wel, dan raak je uitgeput waardoor je veel kans hebt op blessures. Doe dus alles op je eigen tempo en luister goed naar je lichaam.

Buikspieroefeningen na zwangerschap

Als je conditie weer een beetje op peil is, kun je langzaamaan beginnen met wat buikspieroefeningen. Maar doe het echt rustig aan; je buikspieren zijn flink opgerekt en hebben dus veel tijd nodig om weer te kunnen krimpen.

Voor zware buikspieroefeningen zijn ook de bekkenbodemspieren nog veel te slap. Het is dan ook van belang dat je die rustig gaat trainen. Hiermee kun je een eventuele verzakking van je baarmoeder en incontinentieproblemen voorkomen.

Gezonde voeding

Gezonde voeding staat bovenaan de lijst om weer in vorm te komen na de bevalling. Maar wat houdt dat nou precies in?

Zorg voor een gevarieerde voeding. Het beste kun je uit elke verschillende productgroep dagelijks je voedingsmiddelen kiezen. Eet dus elke dag het volgende:

  • ongeveer 6 sneetjes brood, besmeerd met halvarine;
  • 4 à 5 stuks (of opscheplepels) aardappelen, rijst, pasta of peulvruchten;
  • 4 opscheplepels groenten;
  • minstens 2 stuks fruit;
  • 450 ml melkproducten en een plak kaas. Als je geen borstvoeding geeft is 2 glazen zuivel ook prima, dat is iets minder;
  • ongeveer 100 gram vlees, vis, ei en vleeswaren;
  • drink naast melkproducten voldoende vocht.

Vezels

Vaak hebben vrouwen na hun zwangerschap last van een minder goede stoelgang. Het is dan verstandig om veel vezels te eten. Die geven je een verzadigd gevoel en helpen de stoelgang verbeteren.

Vezels zitten veel in volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten. Zorg er dus voor dat je hier iedere dag voldoende van eet.

Maak je vooral geen zorgen, geniet van deze mooie tijd, eet gezond en beweeg voldoende. Dan voel je je snel weer thuis in je eigen lijf.