Ouders Online
Archief

Vraagbaak borstvoeding - archief

Hoe valt antroposofische benadering van bv nu te rijmen met het voeden op vraag?

Met veel plezier lees ik je rubriek. Nu mijn vraag. Ik heb begrepen dat je ook op de hoogte bent van de antroposofische benadering van bijvoorbeeld borstvoeding. Zij hameren erg op ritme en regelmaat en al snel geen nachtvoedingen meer.

Ik heb de eerste maanden best geprobeerd een regelmaat aan te houden omdat ik wel snap dat het rustig is voor baby's maar het lukt gewoon niet. En gezien al jouw tips hoeft het natuurlijkerwijze ook niet. Daar kan ik me ook helemaal in vinden.

Maar ik word toch erg verward van de adviezen uit dat boekje 'Groeiwijzer'. Dat een baby met 3 maanden al geen nachtvoeding, etcetera hoeft. Wat vind je van die antroposofische tips versus jouw eigen opvatting?

Mijn kindje is 5 maanden, sliep de eerste 3 maanden vrijwel door! En helaas komt ze nu weer 2x per nacht. Ik voel me schuldig en verdeeld omdat ik zogenaamd geen ritme meer zou hebben. Wat kun je hier over melden?

Milo, Neerijnen

Antwoord


Beste Milo,

In het door jou aangehaalde boekje staan heel veel fouten als het om de borstvoeding gaat. Het grote probleem met borstvoeding is vaak dat veel mensen denken dat ze er deskundig over kunnen praten terwijl dat in werkelijkheid helemaal niet zo is. Een moeder die zelf vier kinderen heeft gevoed is een ervaringsdeskundige. Natuurlijk kan ze uit haar eigen ervaring spreken, maar ze weet niets over de ervaringen van ander moeders die totaal anders kunnen zijn.

Vraag en aanbod
Zo is het ook met schrijvers van boeken, zeker als borstvoeding er maar een onderdeel van uitmaakt. Met borstvoeding wordt in de antroposofie omgegaan alsof borsten een ander soort fles zijn. Er is onvoldoende aandacht voor de werking van het vraag en aanbod principe waar het geven van borstvoeding mee staat of valt.

Omdat er al vroeg begonnen wordt met bijvoeding en het vervangen van borstvoedingen door pap en andere voedingsmiddelen, valt het waarschijnlijk niet op dat borstvoedingen door deze vrij rigide regels in feite om zeep wordt geholpen.

Regelmaat
Het grappige aan de antroposofie is dat er aan de ene kant van wordt uitgegaan dat het kind zich in zijn eigen tempo moet en mag ontwikkelen, terwijl aan de andere kant vrij strenge opvattingen bestaan over wat wel en niet kan en moet.

Zo ook met slapen en waken; een zekere regelmaat voor kleine kinderen kan goed zijn, ze weten waar ze aan toe zijn. Ik kan mij niet voorstellen dat een baby van 5 maanden baat heeft bij zo'n strakke regelmaat, als het niet in het voedingsritme van de baby past.

Kijken naar het kind
Het heeft geen zin een baby in bed te leggen omdat het daar tijd voor is als de baby honger heeft en gevoed wil worden. Dat kan het kind nooit ten goede komen. Het raakt overstuur en verliest in het uiterste geval zijn vertrouwen in de ouder waarvan hij de voeding verwacht.

Bij borstgevoede baby's leren we ouders nu juist dat ze naar hun kind moeten kijken. Het kind geeft zelf heel goed aan waar het op dat moment behoefte aan heeft, eten, slapen of wakker zijn. Nachtvoedingen horen nu eenmaal bij borstvoeding en het veranderen van het dagelijkse ritme eens in de zoveel tijd ook.

Behoefte aan nachtvoeding
Je baby heeft de eerste 3 maanden de nacht doorgeslapen, dat is op zich al wonderbaarlijk. Nu doet je kindje dat niet meer, dat kan verschillende oorzaken hebben.

Als eerste kan het zo zijn dat je kindje gewoon meer behoefte heeft aan voeding. Het is helemaal niet gek dat de nacht voor de baby ook een periode is waarin voeding gevraagd wordt.

Het kan ook zijn dat je je baby de maanden hiervoor zo strak in een schema hebt gevoed dat de hoeveelheid melk in feite is teruggelopen in plaats van vermeerderd. Je baby zorgt ervoor door ook 's nachts te willen drinken dat hij toch genoeg krijgt.

Geborgenheid
Maar wat als je baby nu eens niet in de eerste plaats wakker wordt van de honger, maar zich gewoon niet prettig en de geruststelling van het bij mama zijn nodig heeft om weer in slaap te kunnen vallen.

Het is heel moeilijk om te achterhalen waarom baby's wakker worden. Bij borstgevoede kinderen is bij mama willen zijn vaak synoniem aan willen drinken. Ook baby's mogen in hun eigen tempo dat eerste jaar doorkomen en het opleggen van vaste regels strookt niet met de borstvoeding en vaak helemaal niet met het ritme dat iedere baby van nature heeft.

Elk kind heeft eigen ritme
Iedere baby is een ander mensje met zijn eigen bijzonderheden en zijn eigen hoogstpersoonlijke ritme. Natuurlijk mag je daar als ouder in proberen te sturen. Maar vergeet vooral nooit eerst na te gaan wat de behoefte van het kind is. Tenslotte gaat het niet om de regels maar om je kind. Het is belangrijk samen met je kind te zoeken naar een ritme dat bij jullie beiden het beste past. Jonge kinderen horen niet in hokjes thuis, maar in de armen van hun moeder.
Veel wijsheid.

Siemian Berghuijs


Siemian Berghuijs is lactatiekundige IBCLC. Ze was voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen en heeft een particuliere praktijk.


Copyright © 1996-2010 Ouders Online, alle rechten voorbehouden
Uitsluiting aansprakelijkheid | [email protected]
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 5 april 2006