Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

1 januari 2000 door Henk Boeke

Geen dekbed tegen wiegendood?

Via via hoorden wij dat een dekbedje een verhoogde kans geeft op "wiegedood". Is het aan te raden om in plaats van een dekbedje een laken en deken te nemen?

Antwoord

Het antwoord dat onze kinderarts destijds gaf, in oktober 1996, is inmiddels verouderd. Daarom hebben we het oorspronkelijke antwoord verwijderd, en de tekst vervangen door de meest recente adviezen van de Stichting Wiegedood (zonder n).

Redactie Ouders Online

1. Leg de baby altijd op de rug te slapen.

Het veiligst slaapt een baby op de rug. Uit zijligging rolt een baby al na een paar weken gemakkelijk op de buik. Leg een baby nooit op de buik te slapen. Niet één keer. Ook niet om te troosten. Soms is er een reden om van dit advies af te wijken. Doe dat alleen in overleg met uw arts.

Het is wel goed om het kindje regelmatig op de buik te leggen als het wakker is en er iemand op let. Dat is zelfs nodig voor een goede ontwikkeling.

Er is geen reden om bang te zijn voor het afplatten of scheefgroeien van baby's hoofdje. Het verschijnsel is vaak tijdelijk; bovendien is het meestal te voorkomen. Bij borstvoeding ligt de baby afwisselend naar links of rechts gedraaid. Wissel daarom ook bij flesvoeding van arm. Leg de baby in rugligging vanaf het begin met het hoofdje afwisselend naar links en naar rechts.

2. Voorkom dat de baby te warm ligt.

Dekbedjes zijn te warm en daardoor riskant voor kinderen tot twee jaar; bovendien liggen ze los. Deken en lakentje, rondom ingestopt, of een trappelzak zijn veel veiliger. Dek een baby die koorts heeft minder toe dan u gewoonlijk doet.

Kleed ook overdag de baby niet te warm. Een zwetende baby is foute boel. Let altijd op het weer, de kamertemperatuur, warme zon, de kachel in de auto, etc.

3. Zorg voor veiligheid in wieg of bed.

Gebruik geen zacht materiaal in wieg of bedje. Geen zachte matras, geen kussens, geen hoofdbeschermer, geen dekbedje, geen plastic zeiltje - ze kunnen de ademhaling belemmeren. Maak bij gebruik van een dekentje het bed zo op dat de baby met de voetjes tegen het voeteneind ligt. Een passende trappelzak is beter. Voor een baby in een gewatteerde trappelzak is een deken overbodig. Bij een ongewatteerde is vaak een dunne deken nodig.

4. Blijf bij de baby in de buurt.

Laat de baby als het even kan zeker het eerste halfjaar bij u op de kamer slapen. Laat hem ook overdag in uw nabijheid slapen op een rustige plek. Uw natuurlijke waakzaamheid verlaagt het risico. Slaap echter niet met de baby in één bed, dat is zeker tot 4 maanden riskant. Neem bij medicijn-, alcohol- en drugsgebruik nooit een baby bij u in bed.

5. Rook niet.

Roken, tijdens de zwangerschap en erna, is slecht voor moeder en kind. Een huis waar niet wordt gerookt is het beste voor de baby.

Wie echt niet kan stoppen, kan het risico wel iets beperken door zo min mogelijk te roken. Houd in ieder geval de babykamer rookvrij, maar vermijd ook in andere omstandigheden passief roken door de baby. Denk bij voorbeeld aan de auto. In een vertrek kan rook wel acht uur blijven hangen. Lucht (ook wanneer u nooit rookt) regelmatig de kamer waar de baby slaapt.

6. Geef bij voorkeur borstvoeding, houd een fopspeen achter de hand.

Er zijn sterke aanwijzingen dat een fopspeen risico verlagend is. Maar borstvoeding is dat ook. Gebruik bij borstvoeding alleen een fopspeen als het voeden probleemloos verloopt. Wacht er anders enige tijd mee. Bij flesvoeding kan wel meteen worden begonnen. Zorg altijd voor schone spenen. Bouw na een half jaar af tot alleen voor het inslapen. Stop met het gebruik als de baby een jaar is.

7. Gebruik geen geneesmiddelen met slaapverwekkende bijwerking.

Sommige geneesmiddelen zijn gevaarlijk voor baby's. Ze kunnen een baby te diep laten slapen. Moeders die borstvoeding geven, moeten deze medicijnen ook vermijden. Lees altijd de bijsluiter. Raadpleeg bij twijfel de dokter.

8. Bied rust en regelmaat.

Baby's zijn gevoelig voor verstoring van rust. Reizen, drukke visites, logeerpartijen en allerlei andere ongewone gebeurtenissen brengen een zuigeling gemakkelijk van slag. Een verstoorde slaap kan het gevolg zijn. Beperk deze risico verhogende situaties in het eerste levensjaar. Vertel dat ook anderen die de zorg al dan niet tijdelijk overnemen.