Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Integrale beoordeling toeslagenaffaire

Zijn er andere ouders die ervaring hebben met de integrale beoordeling? Ik snap er werkelijk niks meer van. Ik heb een advocaat waarvan ik vrijwel niks hoor en een zaakbehandelaar waarvan ik sedert november 2023 niets meer heb gehoord. Ik krijg ook geen contact op terugbelverzoeken die ik heb achtergelaten bij het uht team. Na aanmelding in feb 2021 kreeg ik november 2023 eindelijk bericht dat ik aan de beurt was voor een integrale beoordeling. Ik liet weten te willen worden bijgestaan door een advocaat en zo werd mij via rechtshulp een advocaat toegewezen. Een advocaat die overigens een totaal andere specialisatie heeft maar goed. De advocaat liet mij weten dat het handig zou zijn om een oudergesprek in te plannen. Dit was 22 januari jl. en vervolgens hoor ik helemaal niks meer, niet van de advocaat noch van de zaakbehandelaar. November 2023 was ik dus aan de beurt en vervolgens weer radiostilte. Afin, ik wacht nog even tot begin volgende week en ga dan maar weer bellen/mailen. Ik weet ook totaal niet wat mij te wachten staat en heb geen enkele informatievoorziening gekregen over de integrale beoordeling. Ik zal blij zijn als ik dit eindelijk achter mij kan laten. Ik ben gelukkig maar over een jaar gedupeerd en niet meerdere jaren. Hoe lang duurt integrale beoordeling en wat was jullie ervaring? Groetjes 

Ik begrijp dat de behandeling van die integrale beoordeling 1 tot max 3 jaar zou mogen duren. Dus in 2021 aangemeld, dan zou het inderdaad zo kunnen zijn dat je, behalve de vergoeding vanuit de Catshuisregeling, nog niks gehoord hebt.

Dit hele dossier is 1 grote clusterfuck, zowel de toeslagenaffaire alsmede ook de uitwerking van de "oplossing" vanuit de overheid. Ik zou me dus niet vastpinnen op die 1 tot 3 jaar, want zoals het er nu uitziet en de geluiden die ik hoor is het allemaal weer een grote rotzooi daar bij de belastingdienst.

Niet dat je er iets aan hebt, maar ik ken zelf een stuk of 3 mensen die door die catshuisregeling gekomen zijn, terwijl ze er helemaal geen recht op hadden. Dit aanmelden als fraude bij de belastingdienst en je krijgt als antwoord: Helaas, er wordt geen nabeoordeling gedaan.

Hier helaas ervaring en je mag me altijd een persoonlijk bericht sturen als je daar behoefte aan hebt, als dat kan op dit forum.

Bij mij heeft de integrale beoordeling in de zomer van 2021 plaatsgevonden, dus dat is al wel een tijdje geleden. Vervolgens heb ik de CWS afgerond, maar er werd maar een zeer klein deel van de werkelijke schade toegekend. Vervolgens heb ik bezwaar gemaakt, dat loopt inmiddels al anderhalf jaar. Vanwege de hele situatie ben ik inmiddels met een civiele procedure gestart. Zover ben jij nog niet en ik hoop ook niet dat het nodig gaat zijn, maar even om aan te geven waar ik in het proces sta.

Als jij het oudergesprek hebt gehad, kan het inderdaad nog wel een tijdje duren. De zaakbehandelaar gaat een heel document opstellen en vervolgens gaan andere afdelingen bepalen of je inderdaad gedupeerd bent en wat je totale schade is, nog zonder de werkelijke schade. Daar gaat tijd over heen.

Maar ze nemen veel meer tijd dan ze echt hebben. Formeel zou jij binnen een jaar na je aanmelding de uitkomst van je integrale beoordeling moeten hebben. Op basis van de wet hebben ze namelijk een half jaar en die termijn mogen ze een keer met een half jaar verlengen. Onder andere door personeelsgebrek redden ze dat niet. Als dat jaar voorbij is, kun jij ze in gebreke stellen. Dan geeef je ze als het ware nog een keer twee weken de tijd en als je dan nog geen uitkomst hebt, gaat er een dwangsom lopen. Voor hen is dat nog steeds geen reden om sneller te gaan werken. Ze betalen je gewoon na een week of 12 die 1442 uit.

Twee weken nadat je een ingebreke stelling heb opgestuurd, kun je echter ook beroep aantekenen bij de rechter. Dat is iets wat extreem veel gedupeerden hebben gedaan, omdat ze dan een hogere dwangsom krijgen. Een dwangsom waarvoor ze opeens we haast gaan maken. Als jij dit nog niet hebt gedaan, verklaart het waarom jij nu zo lang moet wachten. Al die mensen worden naar voren gehaald ten koste van andere gedupeerden die al langer wachten.

Je zou kunnen overwegen om deze stappen ook te zetten. Dat zou de afhandeling kunnen versnellen, maar besef wel dat je hiermee alleen een sneller besluit afdwingt, maar een negatief besluit is ook een besluit en uiteindelijk ben je dan nog langer bezig. Je kunt ook denken dat je nu al zo lang bezig bent, dat dit er ook wel bij kan.

Zelf heb ik de integrale beoordeling doorlopen zonder advocaat. Een advocaat kan op dit punt in het proces naar mijn idee weinig toevoegen. Bij een bezwaar en bij de werkelijke schade is dat anders. Bij integraal kijken ze eigenlijk alleen waar je destijds recht op gehad zou hebben en wat je ook echt hebt gehad. Ze willen jouw verhaal horen en verder gebeurt er weinig. Maar jij hebt nu al een advocaat, dus dat maakt niet meer uit. Wel heb je het recht om een andere advocaat te nemen als dit niet werkt. Dat zou je kunnen overwegen, maar ik vraag me af of het veel uitmaakt.

Als ik jou was, zou ik gewoon morgen nog een keer naar de zaakbehandelaar bellen om naar de status te vragen. Ligt jouw dossier bijvoorbeeld al bij de rekenafdeling en wat is de verwachting?

Hoe is het nu verder met jou? Krijg je hulp van de gemeente of geen behoefte aan?

Steenbokje28

Steenbokje28

21-02-2024 om 10:30 Topicstarter

Bedankt voor de reacties. Goh ik wist niet dat het zo traag ging bij de BD. Je leest er de laatste tijden ook zeer weinig over in het nieuws of op X ofzo. Zal wel door de MSM onder de pet gehouden worden. Ik heb het vooral in 2017 moeilijk gehad o.a. omdat de 2017 kdv-toeslag gekort en verrekend werd omdat ik volgens BD in 2014 teveel kdv-toeslag geclaimed zou hebben. Dat bleek achteraf niet zo te zijn maar ja hiervoor moest ik bewijzen sturen. De BD had m.i. vooringenomen gehandeld. Ik had het toen sowieso moeilijk omdat ik ook een zoontje met o.a. autisme en visuele beperking heb en hij kon in 2017 niet meer naar de reguliere opvang maar ook de speciale opvang was niet passend voor hem. Hij had behoefte aan meer begeleiding. Gemeente was er toen niet voor mij en eerlijk nu wil ik niks maar van ze weten. We hadden het financieel moeilijk en er waren schulden maar ik kreeg destijds geen hulp van de gemeente. Er werd ook geen passende jeugdhulp gevonden. Ik mocht zelf een advertentie zetten op nationale hulpgids. Ik had heel lang geen enkele speciale opvang voor mijn zoontje en dat heeft mij uiteindelijk genekt. De brief van de BD dat ze een deel van de kdv van 2014 gingen terugvorderen kwam toen ik al een burn-out had. Ik had toen zoveel stress en helaas kwamen dingen uit het verleden weer naar boven. Ik ben nooit meer hetzelfde geworden als voor deze ellende met BD en gemeente en helaas zit ik nu met blijvende gezondheidsklachten. Eerst werd ik ook nog door UWV door de mangel gehaald en uiteindelijk na 2 jur. bezwaarprocedures en een paar jaar verder of iets werd een wga-uitkering toegewezen. Ik zou nu allicht wat parttime uren kunnen werken maar het is heel moeilijk om aan parttime werk te komen met gezondheidsklachten en al helemaal als je ook een tijdje werkeloos bent geweest.

We hebben het destijds financieel toch wel gered maar dat komt o.a. ook omdat mijn partner fulltime werkt. Ik ben al met al mijn werk als parttime management assistente kwijtgeraakt.

Er loopt een civiele procedure tegen de gemeente wegens het destijds ontbreken van passende opvang en jeugdhulp voor mijn zoon (toen net 8jr oud) en de schade die wijn hierdoor hebben geleden maar ik ben al sinds 2018 bezig en die zaak loopt al sinds 2021. Eerste aanleg bij de rechtbank verloor ik. Het lag allemaal buiten de macht / schuld van de gemeente en ik had een PGB! Een zeer vreemde uitspraak aangezien jeugdhulp een resultaatsverplichting is voor gemeente en gemeente ook verantwoordelijk is een toereikend kwantitatief en kwalitatief aanbod aan voorzieningen te creëeren. Dat aanbod bestaat nu nog steeds niet maar wel 100 stichtingen en quango's. Dan het verhaal dat ik een PGB zou hebben, iets wat ik nooit heb gehad. De institutionele macht bepaald echter het narratief van deze rechtzaak en schroomt niet om de feiten daarin te verdraaien. Het dossier rammelt aan alle kanten. Mijns inziens is deze bestuurscultuur zodanig verziekt en ze willen gewoon niet inzien dat ze mensen kapot maken met hun beleid laat staan compenseren voor schade. Mijn vertrouwen in dit soort instituten is gewoon weg. Ook schuldhulp die ik vroeg in 2017 kreeg ik niet. Nu hoeft het niet meer en is het mosterd na de maaltijd. Ik wil alleen dat ons gezin gecompenseerd wordt voor daadwerkelijke schade.

Ik kreeg vorig jaar trouwens een afwijzing van de lichte toets met een lijst aan redenen. Geen één van die redenen kan ik plaatsen of zijn van toepassing. Ik wacht nu dus inderdaad op de integrale beoordeling. Ze zeiden in november 2023vdat ik aan de beurt was. Ik zal denk ik dan na 12 mnd een ingebrekestelling sturen of moet dat na 6 mnd. Ja naar de rechter en een "te laat besluit" beroep is allicht wat overdreven. Wat ik gewoon niet snap is dat mijn dossier niet zo complex zou moeten zijn. Het gaat om één jaar 2014 dat voor een deel werd teruggevorderd/verrekend in 2017. Je zou toch denken dat een beoordeling van één jaar niet 3 jaar en langer hoeft te duren. Maar goed als er zoveel beroepsprocedures lopen. Volgens mij kost de hele afhandeling van deze affaire meer geld dan als ze alle gedupeerden gewoon gecompenseerd hadden. Er zijn echter nog zoveel meer beerputten die open zouden moeten worden getrokken o.a. bij jeugdzorg, jeugdhulp, uwv etc en die mensen zouden ook erkenning moeten kunnen krijgen voor de ellende die ze hebben doorstaan. Alles wordt echter onder de pet gehouden. Doofpotpraktijken. Sorry voor dat ik zo negatief klink maar als ouder word je gewoon boos om dit soort dingen. Het heeft ook heel veel met mij gedaan als persoon en met mijn vertrouwen in mensen in zijn algemeenheid. Ik voel ook ontzettend mee met die mensen waarbij meerdere jaren zijn teruggevorderd of verrekend en die zelfs hun kinderen zijn kwijtgeraakt. Hoe kon dit gebeuren. Waar is het gezond verstand van deze mensen bij deze instituten. Hebben ze zelf geen kinderen of zijn ze vergeten dat bijv. gemeentelijke hulp ook schuldhulpverlening hoort te zijn of inkomenstoeslag en dat je niet zomaar zonder enig onderzoek toeslagen terugvordert of gezinnen uit elkaar rukt. Ik heb ook verhalen gehoord dat bewindslieden van gemeenten klakkeloos kdv-toeslag terugbetaalden zonder ook maar enig vooronderzoek of vraagtekens te zetten bij de vorderingen van de BD om te kijken of ze überhaupt wel kloppen. Dit terwijl ouders vaak aangaven dat ze de indruk hadden dat er iets niet klopte. Dan zijn er allerlei caf onderzoeken geweest en fraude-onderzoeken bij kdv-instanties. Een menselijke normale gemeente zou met gedupeerde mensen of mensen die schade hebben geleden in gesprek gaan, erkenning geven en schade compenseren. Dat hoort bij goed bestuur. Mijn gemeente gaat jarenlang procederen, geeft geen enkele erkenning voor de schade en doet alsof haar neus bloed. Succes ook met jullie zaak. Wat vonden jullie trouwens van het oudergesprek zijn er dingen waarop ik moet letten?

Hier betrof het 2006-2010 en achteraf bleek dus dat we onterecht ongeveer 100.000 terug hebben moeten betalen en de gevolgen daarvan binnen ons gezin waren en zijn groot. Hier zijn de kinderen tijdelijk uit huis geplaatst geweest, die strijd won ik uiteindelijk wel, dat dat onterecht was, maar de kinderen hebben er allemaal flink trauma aan over gehouden. En inderdaad geen vertrouwen.

Door alles vond ik het ook lastig om de gemeente nu wel te vertrouwen. Destijds konden en wilden ze niets en ze spelen ook een rol in die tijdelijke uithuisplaatsing van de kinderen en dan nu bij ze aankloppen? Dat vond ik niet makkelijk. Hier in de gemeente werken ze met Buurtteams en ik heb nu hulp van iemand van een Buurtteam uit een andere buurt, gewoon omdat ik ze hier niet vertrouw. Eerst dat andere Buurtteam ook niet en ik heb in het begin dus ook vooral praktische dingen gevraagd. Ze hebben opdracht gekregen om gedupeerden te helpen met een nieuwe start en financieel hebben ze me nu ook zeker wel geholpen. Mocht zoiets bij jou nodig zijn, dan kun je overwegen om het gewoon afstandelijk te houden en puur op wat er materieel gezien nodig is. 

Hier ging het oudergesprek goed. Ik zag er heel erg tegen op, omdat het al zo lang geleden was en ik bang was dat ik niet alles meer scherp zou hebben. Bovendien kon ik me lastig voorstellen waarom ze me nu opeens wel zouden geloven, terwijl ze dat jaren niet hadden gedaan. Gelukkig had ik een prettige zaakbehandelaar. Na het gesprek duurde het ook hier nog wel een tijdje, misschien wel 2 maanden, terwijl ik voor de grootste drukte zat. Een paar keer tussentijds contact opgenomen om naar de status te vragen en ‘toevallig’ kwam er dan steeds net een volgende stap in het proces. Uiteindelijk is integraal wel alles erkend.

Vervolgens door naar de CWS voor de werkelijke schade. Ik wilde eigenlijk graag een advocaat, maar kon geen goede vinden. Heb dat stuk dus ook zelf gedaan. Vantevoren hoorde ik van anderen hele negatieve verhalen. Dat hoorgesprek voor de CWS zou meer een verhoor zijn, maar mijn gesprek viel ook toen weer reuze mee. Daarna begon het lange tijd wachten en uiteindelijk werd er heel weinig toegekend. Mijn fout is toen geweest dat ik al laag had ingezet en zij gingen nog lager zitten. Vervolgens dus bezwaar en ook civiel.

Over dat in gebreke stellen, dat kun doen vanaf een jaar na aanmelding. Volgens mij schreef je dat je was aangemeld in februari 2021, dus dan kun je dat zeker doen. Twee weken later kun je eventueel dat beroep aantekenen, waarschijnlijk zijn ze toch al klaar met jouw dossier tegen de tijd dat dat behandeld zou worden. Ik verwacht niet dat dat echt op schiet.

Hopelijk kom je in alle opzichten snel verder! Succes.

Steenbokje28

Steenbokje28

21-02-2024 om 12:06 Topicstarter

veel sterkte anoniemts. Ja bij mij stond in feitenoverzicht ook dat ze voorgaande jaren kdv-toeslag zouden onderzoeken. Ik heb echter een brief verzonden en toen werd gelukkig eea wel rechtgezet. 100.000 euro bij jou en tijdelijke uhp. Onvoorstelbaar! De trauma die ook de kinderen hieraan overhouden. Ik wens je heel veel sterkte met de civ. procedure e.d. en veel geluk in de toekomst. Bedankt voor alle advies.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.