Huis, Tuin en Keuken
Campie
13-05-2013 om 16:05
Wat nodig voor kampeeruitrusting
Wij zijn aan het overwegen een tent te kopen om met ons gezin (6 personen) te gaan kamperen. Nou zijn wij van huis uit geen kampeerders, maar we hebben het er al een aantal jaar over. Ik ben op Marktplaats aan het zoeken, tweedehands is goed genoeg, maar wat hebben we allemaal nodig, wat is praktisch mbt koken, eten en slapen. De standaard dingen, zoals luchtbedden, slaapzakken, kunststof serviesgoed kan ik zelf bedenken, maar de rest.... Ik zoek tips, waar op te letten en zo, we beginnen met niets, ja 1luchtbed hebben we maar verder niets.
Verstuurd met de Ouders Online iPad app.
MariaV
13-05-2013 om 16:58
Beetje ruimte
Ik ben ook (weer) aan het kijken naar kampeerspullen. Gelukkig heb ik wel ervaring.
Allereerst: veel tenten zijn krap bemeten: als je een tent voor precies 6 personen koopt, heb je in de praktijk weinig of geen ruimte voor bagage. Misschien is het slimmer om 2 4-persoontenten of 3 3-persoonstenten te kopen. Of 1 4-persoonstent met grote leefruimte en een 3-p bijzettentje erbij. Het is fijn als ten minste 1 van van de tenten een flinke voortent/leefruimte heeft waar je bij regen in zou kunnen koken.
Wat je zelf al kunt verzinnen zijn slaapmatjes (ik ben fan van de zelfopblazende matjes), slaapzakken (voor een koukleum als ik is een slaapzak die isoleert tot +4 te koud), lakenzakken, evt extra fleecedekentjes
Kookgerei is een hoofdstuk apart, kan heel simpel, kan heel exclusief. Twee branders lijken me wel nodig met 6 personen. Plastic borden en kopjes zijn wel praktisch, maar niet per se een must als je nog oud spul thuis hebt. Bestek kun je evt. gewoon van huis meenemen. En hou het simpel: je kunt prima groenten opscheppen en je koffie roeren met een eetlepel.
Een lamp om 's avonds bij te lezen en een paar kleine zaklampjes, liefst met ledjes, anders blijf je opladen/batterijen vervangen.
Vind je het belangrijk om een tafel en stoelen te hebben, of vind je eten op de grond ook goed? Je kunt vrij grote picknickkleden/dunne isolatiematten krijgen waar je prima op kunt zitten zonder koude/natte billen te krijgen (grootste probleem bij zitten op de grond).
Ik vind het heel handig om etenswaren in plastic kratten met een vast te klikken deksel te bewaren. Goed tegen ongedierte en handig in gebruik. Ze kunnen ook dienen als tafeltje. Bestek en borden kunnen evt ook in zo'n krat, dat houdt je tent ook netjes. Je kunt het krat zelfs gebruiken als afwasbak.
Ik heb nooit een koelkast o.i.d. meegenomen, wel een opvouwbare koeltas met koelelementen. Dat betekent wel regelmatig boodschappen doen en bederfelijke dingen snel opeten, maar dat vind ik prima.
Voorprettip: ga eens snuffelen bij een grote kampeerwinkel. Niet per se om te kopen, wel om ideeën op te doen. Hou ook de folders van de Aldi in de gaten, die verkopen in het voorjaar ook vaak kampeerspullen en ik eigenlijk altijd tevreden over de kwaliteit. Ik gebruik al jaren hun slaapmatjes en slaapzakken en die zijn nog steeds prima.
Niet-vertegen-tip: wasknijpers, die zijn multifunctioneel.
Zo ben je alvast een eindje op weg. Veel plezier!
liora
13-05-2013 om 21:08
Vraag over koken in de tent
Is dat nou wel gezond? Ik ben dan bang dat er giftige gassen de tent in komen.
MarSy
13-05-2013 om 21:20
Tenten
Hoi,
Kijk inderdaad naar meerdere kleinere tenten, je kinderen vinden dat waarschijnlijk ook wel erg leuk! Of twee koepeltentjes voor de kids en 1 ouder tent waar je in kan staan, voor jezelf is het erg prettig als je kan staan met aan en uit kleden en niet zittend hoeft te koken! Ook zijn meerdere kleine tenten makkelijk meenemen ipv een hele grote. Je kan ook kiezen voor eentarp, extra ruimte om droog te zitten.
Maar hoe primitief wil je het hebben? Want inderdaad, staand koken, zitten op de grond of juist niet alles is mogelijk. Neus inderdaad eens rond in een winkel of op internet bij vervat, de wit of obelink. Voor meer primitief kan je scoutshop kijken van scouting Nederland
MarSy
13-05-2013 om 21:23
Enne liora
Natuurlijk heb je geen gas problemen in een tent; je hebt namelijk nog al veel ventilatie!!!!
Enige risico bij binnen koken is brand, tenten branden als een tierelier, zeker de tenten van polyester!!katoen heeft dus mijn voorkeur, maar is wel zwaarder, kan je ook nog kiezen voor tech katoen is weer lichter
amk
13-05-2013 om 21:31
Idd ventilatie genoeg
Heb zowaar deze vakantie in de tent gekookt omdat het buiten zo hard waaide dat er scheerlijnen aan mijn tent moesten. Dat had ik in 12 jaar nog niet gedaan.
Ik kook liever niet binnen vanwege het brandgevaar maar ook omdat ik liever geen vetspetters op het tentdoek heb. Dit kan de waterdichtheid van de tent aantasten.
amk
13-05-2013 om 21:39
Handigheden van de afgelopen week
Vuilniszakken: leg ik onder mijn kratjes met kookspullen en voedingsmiddelen. En voor de ingang van de binnentent (heb geen grondzeil in mijn voortent)
pingpongballen: vaak zijn er op de camping wel batjes, maar geen ballen.
campingkussentjes: nemen minder vocht op en zijn kleiner als je gewone kussens.
zitlappen: lekker om mee op de grond te zitten, maar ook als isolatie in je stoel.
regenlaarzen: gaan zo lekker makkelijk aan als je 's nachts naar het toilet moet
frisbee: dient ook als snijplank en reserve bord
haringhamer: heeft een haakje om je haringen er ook weer uit te kunnen trekken.
tentspijkers ipv de zandharingen die standdaard bijgeleverd worden. de tip over de grote tent kan ik alleen maar beamen, wij liggen met z'n 2 in een 4 persoons tent.
Dan is er genoeg ruimte om te rommelen als het eens een dag heel slecht weer is. Ook heb ik er nog een tarp bij om de buitenruimte te vergroten.
Het geheel ziet er dan ongeveer zo uit: http://www.eurekaeurope.com/p/side-family-grand-annex-rs/tents_annex-and-tarp?pp=136
Vorig jaar een week met zijn 4-en in de tent gelegen en dat ging alleen goed omdat beide volwassenen dezelfde opruim logica hadden en dezelfde rommel grens.
Rosa van der Zanden
13-05-2013 om 22:47
Even denken
Stekkerblok voor opladen telefoon,camera, ipod enz. Campingstekker (CEE), anders kan je geen elektra van de camping gebruiken. Leefruimte in je tent is ook wel erg lekker, zeker met slecht weer en kinderen. Ik heb een tent van Esvo, ik meen zo uit mijn hoofd de kaaiman. Lichtgewicht, katoen en ik kan hem in mijn eentje opzetten. Prachtige tent, mooi merk.
Paraplustoelen. Als je een tent met stokken hebt is een haakje dat als kapstok dienst kan doen handig. Een strandmatje om voor de tent te leggen tegen inloop. Kijk goed naar de indeling van de tent: bij bijvoorbeeld een tunnel met links en rechts slaapruimte en in het midden de leefruimte staat alle bagage in het midden en heb je dus geen leefruimte meer.
Ik heb dunne zomerslaapzakken, voor de warmte heb ik goedkope fleeceslaapzakken (Xenos) die er in gaan. Ook lakenzakken. Meerdere laagjes en makkelijk te wassen. Een blusdeken.
Ik heb heel decadent een elektrische pomp voor de luchtbedden. Is kleiner dan een voetpomp. Iedere keer geniet ik daar weer van, vroeger moest ik alles met de mond opblazen.
Broodmes en snijplank. Voor iedereen maar 1 setje aan bord, bestek en beker. Waslijn en knijpers. Iets slims voor toiletspullen. Strandtas om mee te nemen naar de douche, kan je daar je kleding in bewaren tijdens het douchen.
Rosa van der Zanden
nathalie
14-05-2013 om 11:09
Haringen
Nou, ik zou niet zomaar de (zand) haringen vervangen door tentspijkers (rotsharingen). Wat je nodig hebt hangt helemaal af van je ondergrond. Als je in het duin gaat staan vliegen die spijkers zo de grond weer uit. Haringen uittrekken gaat meestal ook wel goed met een amdere haring.
Rosa, knap dat jij zo'n zware tent in je eentje de baas kunt. Wij hebben onze 50 kg de deur uit gedaan toen de kinderen niet meer mee gingen omdat we hem voor ons 2-en zelfs te zwaar vonden worden.
Sukran
14-05-2013 om 12:33
Hoe wil je kamperen?
Wat een leuk draadje! M'n hart helemaal verloren aan kamperen, maar dan wel in Australie dus nogal ideale omstandigheden. Maar goed, de vraag dus: waar gaan jullie heen? Op een camping met alles voor handen, inclusief paaltje met stopcontact voor de stroom? Of 'roughing it' en terug naar de natuur? Beetje ruimte in de auto of moet het zo min mogelijk? Blijf je op 1 plek of misschien toch een keer kamp opbreken en ergens anders gaan staan?
Onze ervaring: goedkoop is vaak duurkoop bij kampeerartikelen. Onze duurste en beste investeringen waren de matjes en het gasstel. De matjes: zelf opblaasbaar en geschikt voor -0 temperaturen. Door luchtmatrassen trekt namelijk de kou op. Zonder goede slaapzak niet te doen, heb ik gemerkt. Goed kookstel. De goedkopere doen er vaak heel lang over om water aan de kook te krijgen. Het verschil is echt groot.
Andere tip: denk kritisch bij alles wat je inpakt: is het nodig? Uitvinding vind ik die 'kampeerhandoeken'. Snel droog, weegt niks en vouwt klein op. Altijd mee: talkpoeder of antimierenzand en antimuggen wierook of -kaars.
Wij zijn begonnen met luxe trailer met zo'n tent die open klapt en waren een dag bezig met alles weer inpakken want tjonge, wat sleepten we toch allemaal mee. Uiteindelijk gekozen om te investeren in een tent en ons uit te rusten voor 'terug naar de natuur'. Het is al een paar keer gezegd: zo'n kampeerwinkel is een bezoekje waard. De gasten die daar werken zijn (meestal) zelf fanatiek outdoor dus kunnen veel uitleg geven.
Wij slepen een redelijke zware tent mee, maar hij is heel snel op te zetten en af te breken. Is aan de prijs maar we wisten zeker dat we er veel gebruik van zouden maken en wilden iets degelijks en vooral makkelijk op te zetten. Geen moment spijt van gehad. Mocht-ie aan vervanging toe zijn, zouden we er weer voor kiezen. Voor de leuk, we hebben de Sibley 400 de luxe van canvascamp. http://www.canvascamp.com/nl/shop/kampeertenten/sibley/sibley-400-deluxe
Veel plezier met voorbereiden!
Rosa van der Zanden
14-05-2013 om 13:20
Herstel, andere tent
Ik heb de Gaviaal of Krokodil. Wel googlebaar maar niet zo terug te vinden op de site van Esvo. Zandkleurig, lichtgewicht, katoen. 20 Kilo dacht ik. Ten Cate katoen. Het slaapgedeelte is iets donkerder dan het leefgedeelte en ik kan er in staan.
Ik vind het inpakken altijd een hele klis, maar dat is omdat ik alleen met de kinderen ben en het maar nét past in de auto. Dat schiet gewoon niet op, het is bijna een 3D-puzzel. En die bedden leeg krijgen, alle slaapzakken in de hoesjes, dat kost gewoon veel tijd. Ik zou wel willen trekken maar het opzetten en afbreken breekt me dan een beetje op. Ik kan me voorstellen dat je als je met twee volwassenen bent het anders is.
Rosa van der Zanden
Campie
14-05-2013 om 15:20
Reactie
Leuk, al die reacties, er zitten veel tips bij waar we wat aan hebben. We zijn al regelmatig bij De Vrijbuiter in Roden geweest, waar we behoorlijk enthousiast door zijn geworden. Ons budget is momenteel niet zo hoog dat we overal het duurste van kunnen kopen, vandaar ook Marktplaats.
Als we gaan kamperen, zal het, zeker dit jaar, een tot twee weken in de zomervakantie zijn en dan op maximaal 1,5 uur rijden, i.v.m. een ernstig zieke schoonmoeder. We denken zelf aan de Veluwe, is nogal groot natuurlijk. We hebben een kar voor achter de auto, want in de mpv is niet zoveel ruimte als we er met z'n allen in zitten. Op de grond eten willen we niet, dus de kampeeruitrusting zal ook bestaan uit stoelen en tafel, maar die kunnen we lenen van de buren. Het lijkt de oudste kinderen nog niks om in een eigen tentje te slapen, maar is misschien wel een goed idee om mee te nemen voor de tassen met kleren en dergelijke. Primitief kamperen of trekken willen we, zeker het eerste jaar, nog niet. Als het kamperen bevalt, gaan we volgend jaar verder en langer weg en zal trekken misschien wel kunnen.
Meer tips en advies zijn natuurlijk altijd welkom.
Verstuurd met de Ouders Online iPad app.
MariaV
14-05-2013 om 15:51
Huren?
Is het misschien een idee om dit jaar een ingerichte tent te huren? dan kun je goed kijken wat je daaraan wel/niet bevalt, en dan kun je nog even doorsparen voor mooier materiaal dat je volgend jaar (of in de herfst in de uitverkoop) koopt.
Sukran
14-05-2013 om 15:59
Taken en plekken
Iets om van te voren over na te denken, oefenen in de tuin: alle kampeerders een duidelijke taak en alles wat uitgepakt moet worden, een vaste plek. Heeft hier flink wat keren gemopper en kamperen gekost maar we zijn nu zover dat we in 20 minuten kamp op hebben gezet. Tent opzetten, matjes, slaapzakken, alles op z'n plek, ook zoon heeft duidelijke taken (in de winter oa kampvuur regelen) en voor de eerste avond neem ik altijd een bak (ingevroren) pasta mee. Makkelijk op te warmen (kan zoon dus ook) en houdt onderweg ander eten koud.
Om mee te nemen: spelletjes (kaarten, dobbelstenen), pen en papier.
Die gaviaal is ook een leuke tent, lijkt me erg handig en zeker ruim!
Rosa van der Zanden
14-05-2013 om 16:21
Huren is slim
Heb ik het eerste jaar ook gedaan, gewoon om te kijken of het beviel. Ik weet wel dat ik het leuk vind maar wist niet hoe het met een heel gezin is. Huren is vrij prijzig, ik had mijn tent er bij de derde vakantie uit dus nu ben ik relatief voordelig.
Ik heb veel dingen luxer dan mijn ouders en geniet daar erg van. Als je slim inpakt kan echt alles in je auto hoor. Op vakantie kan je vaak wel ergens wassen dus je hoeft maar weinig kleding mee te nemen. Ik had een Citroen Picasso en voor 4 personen past alles er in. Met alles bedoel ik tent, slaapzakken, kookspullen, kleding, 4 stoelen, tafel en een uitvouwkast voor in de tent. Een bal of een bootje hoef je niet mee te nemen, kan je ook daar kopen. Net zoals afwasmiddel, afwasborstel, teiltjes enz. Ik heb de hoedenplank er gewoon op en geen zooi achter in.
Het hangt van je kinderen af, maar meestal is het zo dat hoe minder speelgoed je mee neemt, hoe meer ze op de camping gaan spelen.
Ik krijg al helemaal zin!
Rosa van der Zanden
Leen13
14-05-2013 om 16:59
Tent opzetten
Hier is de stelregel dat als je geen geharrewar over de tentstokken hebt gehad dan heb je niet echt gekampeerd.
Conference
14-05-2013 om 17:01
Kampeeruitrusting
Kijk goed uit met een tweedehandstent, want ik ben twee keer op een lekkende tent gestuit en daar word je met kamperen in Nederland niet echt heel blij van. Ik hou van een ruime en opgeruimde tent, wij kamperen met zijn vijven, hebben een 6 persoonstent en 3 bijzettentjes.
Wij doen dus niet aan primitief kamperen en nemen mee: een ruime campingkast, een campingkeukenkast, een complete keukenuitzet bij Ikea vandaan, een 3 pits gasstel, een gasfles, 3 pannen, een wok en twee koekenpannen, voor iedereen een standenstoel. Een grote campingtafel, campingwaterkoker, campingkoffiepotje, campingoventje, zelfopblazende aerobedden, dus geen pomp en geen gedoe meer om ze goed leeg te krijgen, een campingdroogmolen met standaard, een ruime koelkist, een goed mes, een vergiet, een stamper, een garde, een goede lamp, zaklampen, fleecedekens voor onder de bedden en hele goede warme slaapzakken. Onderzetters voor pannen, voorraaddoosjes voor koffie, thee e.d. Twee afwasteilen die ook als emmers kunnen dienen, bezem, mat voor inloop, campingvuilnisbak, een koffer met gereedschap, reserve haringen, reserve elastieken, reserve scheerlijnen en reserve afdekdopjes voor de stokken. Een verbanddoos aangevuld met paracetamol, norit vaseline e.d., voor iedereen een eigen toilettas. Een wespenvanger maken we ter plaatse en we hebben een elektrische vliegenmepper mee. Verder zo'n stekker voor in de paal en voldoende verlengsnoeren met een behoorlijke lengte, want je weet nooit wat de afstand is naar de stroomkast. En we hebben standaard drie vouwkrattten bij de campingspullen zitten, waar ik heel blij mee ben, ze worden altijd gebruikt voor van alles en nog wat. Campingspelletjes, zoals frisbee, badminton enz. Puzzel- en leesboekjes, strips, rummikub, spel kaarten enz en een wereldradio. Verder neem ik wasmiddel voor handwas mee, wordt altijd gebruikt.
Het meeste is low budget gekocht bij Kruitvat, Lidl, Jysk, Kwantum, Ikea, Aldi en Action, daar zijn regelmatig aanbiedingen voor kampeerspullen.
Dorry1
14-05-2013 om 19:42
Conference
Ga je met n vrachtwagen?
Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.
Annet
14-05-2013 om 19:47
Folder aldi
In de folder staan zelfopblaasbare luchtbedjes. Wij gebruiken die al zeker 5 jaar.
Zie ook andere spullen in die folder.
Decathlon heeft fijne betaalbare slaapzakken. Probeer zelf een mummy slaapzak uit. Mijn kinderen vinden ze prettig, ik vind ze verschrikkelijk, veel te weinig beweging mogelijk..
Annet
14-05-2013 om 19:50
Over bijzettentje
Ik zou zeker een bijzettentje meenemen. Voor bagage is een goed alternatief maar als zo'n tentje er staat, is de kans groot dat de oudsten er toch in willen slapen, misschien eerst 1 kind samen met Papa of Mama?
nathalie
14-05-2013 om 19:57
Ja decathlon
heeft goeie en niet dure kampeerspullen. Zeker de moeite waard om te gaan kijken!
En Rosa, die bedden leeg krijgen, alle slaapzakken in de hoesjes, dat kost gewoon veel tijd, ja. Dat deden wij dan ook niet, waarom zouden die slaapzakken in de hoesjes moeten als je gaat verkassen? Je kunt ze op de achterbank leggen en de passagiers erbovenop zetten. Of, wat wij deden, gewoon het hele bed integraal oprollen (dus leeggelopen matras en slaapzak en evt. binnenzak ineen) en een stevige riem erom. Die rollen nemen niet meer ruimte in dan alles los verpakt en je rolt het op de volgende plaats van bestemming met één zwaai weer uit. Alleen nog even oppompen en klaar.
Conference
16-05-2013 om 09:40
Dorry1
Het valt wel mee hoor. Alles gaat mee in een simpel aanhangertje en een dakkoffer.
Dorry1
16-05-2013 om 17:36
Conference
Ooo dat doe ik dus verkeerd! Hier gaat alles in n station met dakkoffer. Geen aanhanger want dan ben ik nooit in 12 uur aan de cote d' azur
We nemen wel 2 de waard tenten mee en geen koelkast/box
Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.
ChrisH
17-05-2013 om 10:21
Aanhanger in frankrijk
Dorry, met een aanhanger mag je 130 op de snelweg in Frankrijk. Aangezien dat het grootste deel is van je route kun je de Cote d'Azur best halen in 12 uur. Los van files, maar die heb je ook zonder aanhanger
Tijgeroog
17-05-2013 om 10:41
Dorry
Lopen jullie ook op teva-sandalen? (Hoewel bij de combi de waard tent met teva sandalen eigenlijk een saris aanhanger hoort, en geen dakkoffer)
Wat doe je dan om je spullen een beetje koel te houden, als je geen koelbox- of kast meeneemt?
Campie
17-05-2013 om 13:51
Huren
We hebben besloten dat we dit jaar eerst maar een ingerichte tent gaan huren, zo kunnen we het eerst proberen zonder eerst te investeren in een mindere kwaliteit dan we eigenlijk willen. Ik dacht dat er in Nederland niet zoveel van zulke tenten waren, maar dat viel mee, we hebben er een gevonden op een camping/vakantiepark waar we graag heen gaan met alle sport-en speelvoorzieningen die wij ons wensen. En als het goed bevalt zoeken we in het najaar naar een tent en uitrusting. De slaapzakken heb ik wel al gekocht deze week, die zijn toch ook nodig in de huurtent.
Verstuurd met de Ouders Online iPad app.
Dorry1
18-05-2013 om 20:08
Tijgeroog
Nee geen teva's! Haha
We doen gewoon elke dag boodschappen en kopen dan wat minder bederfelijk spul. Even aanpassen want heel koel is zo'n koelbox toch niet.
Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.
Tihama
19-05-2013 om 14:31
Eindelijk heb ik het antwoord
Ik heb een hekel aan rijden met een aanhanger, dus ik beperk wat we meenemen tot wat er in de dakkoffer past. Elk jaar passeren we talloze mensen met aanhangers én dakkoffers en ik vraag me al jaren af: WAT nemen die mensen nu allemaal mee wat wij niet meenemen? Meestal ligt dan ook de hoedenplank vol.
Met dank aan de lijst van Conference weet ik het nu. Dit nemen wij allemaal NIET mee, tussen haakjes mijn manier:
een ruime campingkast (kleding in vouwkratten)
campingwaterkoker (pannetje op het gas)
een wok en twee koekenpannen (pannenset voldoet)
campingoventje (euh...?)
een campingdroogmolen (scheerlijn tussen tent en bomen)
een vergiet (spaan)
een stamper (vorken volstaan)
een garde (vorken volstaan)
fleecedekens voor onder de bedden (deze snap ik niet: waarom? )
onderzetters voor pannen (oude kranten)
twee afwasteilen (eentje wel, maar twéé?)
mat voor inloop (maar 1 keer gemist: bij gigaregen in Italië, verder kamperen we alleen in zonnige streken: bij slecht weer voorspelling breken we op)
campingvuilnisbak (ik leg 3 vuilniszakken in de hoek, want ook op vrijwel alle campings doet men aan afvalscheiding)
Ik vind overigens de zelfopblazende luchtbedden toch een minder succes qua ruimte. Je hebt weliswaar geen probleem met opblazen, maar het leegduwen kost wel veel tijd en energie. Ik heb vorig jaar de zelfopblazende opgerold vergeleken qua volume met gewone luchtbedden. Dan scheelt dat echt 50% dat de zelfopblazende meer vragen. Voor het leegtrekken gebruik ik de elektrische pomp in zuigstand. Snel klaar.
En verder: als je nog iets vergeten bent, in kampeerlanden zijn ook diverse kampeerwinkels.
Vorig jaar werd ik trouwens aangesproken door een Italiaanse buurvrouw die zich afvroeg waar wij onze geweldige stoelen vandaan hadden. Dat zijn paraplustoelen met voetensteun. Die bleken in Italie niet te koop. 2 van die stoelen kosten evenveel ruimte als 1 standenstoel. Voor een plaatje: http://www.verrerondreizen.com/outdorado.php/Giga+armchair/+Giga+Armchair
Die waren trouwens de afgelopen jaren steeds voor een habbekrats te koop bij Xenos. Ik vind ze ideaal.
Tihama
Karin*
19-05-2013 om 16:29
Thermokleding
als je in Nederland of een ander niet zo warm land gaat kamperen: thermokleding. Is heel dun, dus het neemt niet veel plek in in je tas en het is lekker om het savonds warm te hebben. Gelijk goed tegen muggen.