Jongvolwassen Jongvolwassen

Jongvolwassen

Lees ook op
stans

stans

10-10-2011 om 15:43

Op kamers

Naar het HBO en op kamers, is dat nog te doen tegenwoordig? Ik denk aan beschikbaarheid van een kamer en de kosten daarvan. In welke (studenten)stad zijn (betaalbare) kamers op niet al te lange tijd beschikbaar?
Ik hoorde dat Nijmegen hopeloos is maar op internet zie ik wel aanbod van kamers.
Studierichting wordt waarschijnlijk in de richting van gedrag/maatschappij, moet nog gekozen worden.
Thuis blijven wonen is niet eerste keus.
Wel handig om een hbo te kiezen in een stad waar het praktisch nog wel mogelijk is om een kamer te vinden.
Dochter is zich aan het oriënteren, benieuwd naar tips en trucs!

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Meteen inschrijven

De meeste steden hebben sociale woonhuisvesting voor studenten. Kwestie van even zoeken. Bijv. voor regio Utrecht: http://www.sshxl.nl

Toewijzing gaat op basis van wachttijd - je kunt reageren op een kamer en degene met de langste wachttijd krijgt hem, of de bestaande huurders mogen een kamergenoot kiezen uit de 5 mensen met de langste wachttijd. Als ze nu dus inschrijft, desnoods in een paar verschillende steden als ze nog niet weet waar ze heen wil, kost het misschien een paar tientjes extra maar daar kan ze volgend jaar veel profijt van hebben. Bij de SSH geldt dan wel de eis dat ze 17 moet zijn om te kunnen inschrijven. Ik weet niet of dat overal zo is.

In de particuliere sector kun je ook altijd wel huren en vaak ook op kortere termijn, maar meestal is dat wel veel duurder. Voor de studenten met een minder vooruitziende blik!
Sommige steden hebben ook een voorrangsregeling voor kamers voor studenten die van ver moeten komen. Maar ik zou zeggen: zorg dat ze zich zo snel mogelijk inschrijft!

Overigens zou ik de opleiding vooral kiezen op basis van de opleiding zelf: staat de opleiding goed bekend, worden studenten goed begeleid? Staat het programma je aan, waar liggen de accenten? Kijk verder dan het eerste jaar: wat voor specialisatiemogelijkheden zijn er? Die kamer komt heus wel.

Zusenzo

Zusenzo

10-10-2011 om 23:23

Inschrijven en

Uiteraard gelijk inschrijven. Kost per inschrijving (stad) een x bedrag. Wachttijden ook vaak op basis van reistijden (OV). Dan tegen dat 't zover is op zoek naar 'n kamer. Via via werkt vaak goed. Kijk ook bij anti-kraak. Op dit moment is er antikraak wel te huren (vaak goedkoper) omdat grote investeerders nu niet willen bouwen. (Er liggen wel plannen maar men begint niet te bouwen voordat er zoveel % van verkocht is en de verkoop loopt niet). Dus blijven de oude panden zolang nog staan en in de verhuur.

Klaartje

Klaartje

11-10-2011 om 13:34

Anti-kraak

Zoon kreeg van de week anti kraak aangeboden, maar moest wel 1400 euo per maand verdienen. Ja, dan had hij geen anti kraak nodig natuurlijk.

Zusenzo

Zusenzo

11-10-2011 om 21:57

Antikraak

Was dat een antikraak-kasteel? Mijn dochter woont in een antikraak-kamer (enorm gebouw waar z'n 40 studenten wonen) en heeft niet meer inkomen dan uitwonende stufi.

Opleiding is de prioriteit

Kies de opleiding die je wil. Gewoon de voor jouw meest geschikte en passende. Die kamer komt wel. Wij wonen in een streek van Nederland waar bijna alle VWO-ers en veel havisten op kamers gaan na het behalen van hun diploma. Omdat er hier bijna geen HBO en helemaal geen Universiteit op redelijke afstand is. En ze vinden allemaal een kamer hoor.

stans verlinden

stans verlinden

16-10-2011 om 12:20

Nog een vraag

bedankt voor jullie reacties, nog een vraag, wat is een redelijke prijs voor een kamer?

Tirza G.

Tirza G.

16-10-2011 om 16:28

Nou

Dat is een hele goeie vraag. Een redelijke prijs is de prijs die jij wilt betalen voor die kamer. Ik hoor bedragen van 300eu voor 11 m2 en 400eu 7 m2. Dat laatste lijkt mij erg veel, maar als je geen andere kamer kunt vinden en heen en weer reizen is onmogelijk (zoals in ons geval), dan zul je wel moeten.

Tirza

Klaartje

Klaartje

16-10-2011 om 16:30

Ligt er aan

Waar je een kamer huurt. Zoon is aan het zoeken in Utrecht, daar is 400 euro voor 12 m2 volgens mij heel normaal. Utrecht is behoorlijk duur. Hij heeft u in Breda een klein appartementje (van woningbouw) voor iets van 320 excl. maar krijgt wel huursubsidie. Moet dan natuurlijk wel zelf gwl en gemeentelijke belastingen (kwijtschelding) regelen.
Dus als iemand een idee heeft voor Utrecht, we houden ons aanbevolen

Puntensysteem

Er is een puntensysteem (ook voor huurwoningen). Kwestie van punten tellen, bijbehorende maximale toegestane huurbedrag opzoeken en als iemand meer huur vraagt dan dat bedrag, huurverlaging aanvragen. Vaak wordt er veel meer huur gevraagd dan is toegestaan. Op de particuliere markt tenminste. Corporaties houden zich netter aan de regels.

Huursubsidie is ook iets om rekening mee te houden: dat krijg je alleen als je een eigen voordeur hebt. Dat is dus een nadeel van de traditionele studentenwoningen. Een studentenkamer kan duurder uitpakken dan een heel appartement met huursubsidie. Daarom zijn er de laatste jaren steeds meer kleine studentenappartementen bijgekomen en zijn de traditionele studentenhuizen wat minder populair geworden.

Maar verder: kijk eens gewoon op kamersites wat er voor een kamer gevraagd wordt. Het verschilt inderdaad enorm. Bovendien vind je op die speciale sites veel meer tips dan je hier zult krijgen. BIjvoorbeeld kamernet.nl

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.