Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
8 juni 2010
Wat is een goede water-temperatuur voor babyzwemmen? En zijn daar wettelijke regels voor? Ouders Online zocht het uit en trok haar eigen conclusies.
Afgelopen week kregen we een vraag van een moeder die wilde weten of er wettelijke normen bestaan voor de temperatuur van het zwemwater bij babyzwemmen. De aanleiding was dat zij en haar collega-ouders het water de laatste tijd wat kouder vonden dan voorheen, en dat ze het idee hadden dat de zwembad-directie de thermostaat een puntje lager had gezet om geld te besparen.
Of zwembaden inderdaad de neiging hebben om de temperatuur te verlagen om te besparen op de stookkosten, konden we niet achterhalen, maar wel of er wettelijke normen zijn. Die zijn er niet. Zwembaden kunnen zelf bepalen hoe warm of hoe koud ze het water maken.
De vraag blijft echter wat nou een fijne temperatuur voor babyzwemmen is. Daarover blijken de meningen verdeeld te zijn.
Maarten Oomen, zweminstructeur en eigenaar van een zwemschool, zegt: "32 graden is een ideale temperatuur, want het is de gevoelstemperatuur. Een enkele graad eronder ervaar je al als koud, een graad erboven als warm. Bij 32 graden houdt een gezonde baby het wel een half uurtje vol. Soms zijn ze het eerder zat, dat verschilt per baby."
De moeder die ons mailde, vertelde dat het water bij haar 31 à 32 graden was. En dat vond ze dus te koud. Kennelijk was haar water dus eerder 31 dan 32 graden.
Andere zweminstructeurs dan Maarten Oomen hanteren soms hogere waarden dan 32 graden. Volgens het Duitse handboek In der Badewanne fängt es an (van H. Bauermeister) zou de ideale temperatuur voor baby's bijvoorbeeld 33 à 34 graden zijn.
Zorg ervoor dat je een digitale badthermometer in huis hebt, zo kun je de exacte temperatuur aflezen.
Wat gebeurt er eigenlijk, als het water te koud is? Behalve dat het gewoon niet lekker aanvoelt, kan de lichaamstemperatuur van de baby zakken, wat gezondheidsrisico's kan geven. Daarbij spelen twee dingen een rol: de leeftijd (we spreken hier over kinderen van 0 tot 3 jaar) en de tijd dat je in het water bent.
Stel dat het water 31 graden is. Dan zakt de lichaamstemperatuur van kinderen van 0 tot 3 jaar 0,2 graden als ze 15 minuten in het water blijven. Bij een starttemperatuur van 37 graden komen ze dus met 36,8 graden het water uit.
Dat is nog acceptabel, aangezien 36,6 graden de grens is. Daaronder wordt het lichaam vatbaarder voor ziektes. Denk bijvoorbeeld aan longontsteking en oorontsteking. Als een klein kind (van 0 tot 3 jaar) 45 minuten in water van 31 graden blijft, zakt de temperatuur 0,6 graden. Dan kom je dus op 36,4 graden, wat onder de genoemde grens is.
Volgens sommige zwemleraren kun je bij kleine kinderen voor en na het zwemmen de temperatuur opnemen. Als die te veel blijkt te zakken (onder de 36,6 graden), zou je dus beter eerder uit het water kunnen gaan, of een warmer bad kunnen zoeken.
Zelf zijn we eerlijk gezegd – in navolging van onze kinderartsen – niet zo enthousiast over het opnemen van de temperatuur als een kind niet ziek is. Babyzwemmen is geen ziekte, en moet vooral gewoon leuk zijn.
Bovendien is het ook een heel gedoe natuurlijk, om in het zwembad met thermometers in de weer te gaan. Om nog maar te zwijgen over de vraag of die tienden van graden nu werkelijk zo veel zeggen over de kans op ziektes.
Kortom: wat ons betreft gaat iedereen lekker babyzwemmen als ouder en kind er plezier aan beleven. En zodra een van beiden het onaangenaam vindt, omdat het te koud is of om een andere reden, dan stop je er gewoon mee (of zoek je een ander zwembad waar het water wat warmer is).