21 mei 2014 door Justine Pardoen

Grooming doe je zo

Een 48-jarige man uit Cuijk is veroordeeld tot 6 jaar cel en tbs, omdat hij zo'n 300 meisjes had verleid tot webcam-seks. In enkele gevallen kwam het ook tot fysiek seksueel contact. Hoe werkt zoiets?

Het proces van verleiding waarmee een man een kind benadert, wordt wel grooming genoemd. Dat is de Engelse term voor 'versieren'; iemand opmaken of mooi maken. Zodat hij of zij zich heel bijzonder en uniek voelt, en geneigd is veel voor de ander te doen. Het voelt best fijn, als je op een niet dwingende manier 'versierd' wordt.

Versieren via internet gaat een stuk makkelijker en sneller dan in real life. Soms heeft een online kinderlokker al binnen een paar dagen beet. En ouders kunnen niet meer zien wat hun kinderen precies doen, zodra ze zelfstandig contact hebben met anderen via internet.

Andere tijden

Vroeger was het voldoende om je kind op het hart te drukken nooit met iemand mee te gaan zonder het thuis eerst te vertellen. Ook niet met een lieve meneer of mevrouw die jou wil meenemen ergens naartoe, en dat je dan een ijsje krijgt, of een nest met pasgeboren poesjes mag zien. Want dat ze je dan opsluiten, net als bij Hans en Grietje, en dat het dan niet goed afloopt.

Maar de tijden zijn veranderd. Slachtoffers op internet zijn ouder dan vroeger. Ze moeten minimaal zelfstandig contact kunnen leggen met vreemden, kunnen lezen en schrijven bijvoorbeeld. In de praktijk zijn ze dan ook minstens 8 jaar oud, maar het meeste risico lopen ze tussen 11 en 15 jaar.

Cyberlokkers begrijpen je

Voor wie of wat moet je nu waarschuwen? Een online kinderlokker ziet er vaak niet eens uit als een volwassene, maar als een leeftijdgenoot. Wel eentje die veel begrijpt van jou, waar je mee zit, hoe moeilijk het leven soms is, vooral met liefde en seks. Een lieve, misschien net iets oudere en wijzere vriend of vriendin wint het vertrouwen van je kind. En daar moet je dan voor waarschuwen? Inderdaad.

Het versier-proces gaat stapsgewijs:

Fase 1 - in het begin is het kind afhankelijk van de genegenheid van de lokker.

Fase 2 - de online kinderlokker probeert meer gelijkwaardigheid op te roepen, door 'zelfonthulling'. Hij vertelt veel over zichzelf, begrijpt en helpt het kind bij de problemen die het kind in reactie daarop vertelt. Er ontstaat een sfeer van wederzijds delen van ervaringen en gevoelens, ze worden vriendjes.

Fase 3 - het bijzondere en exclusieve van de relatie wordt uitgediept, het kind krijgt meer en meer het gevoel ‘speciaal te zijn’, er wordt toegewerkt naar een grotere vertrouwelijkheid en intimiteit.

Fase 4 - in deze fase worden echte geheimen gedeeld (bijvoorbeeld over roken en drinken) in een sfeer van ‘niet verder vertellen’. De lokker verleidt het kind tot gesprekken over diepe onzekerheden en angsten, maar ook andere ‘geheimen’, zoals seks. Pas in deze fase wordt de webcam ingezet. Het kind vindt het allemaal nog steeds leuk en bijzonder. Het geniet van de bijzondere band.

Fase 5 - in deze fase draait het om seks. Er wordt gepraat over seks, er worden beelden en fantasieën uitgewisseld, het komt langzaam maar zeker tot handelen. Eerst via de webcam, maar al snel worden ook afspraakjes gemaakt om elkaar te ontmoeten. Meestal komt er helemaal geen dwang bij kijken. Na de eerste keer seks gaat 73% van de kinderen in op een verzoek om nogmaals af te spreken.

Risico-kinderen

De volgende kinderen lopen het meeste risico:

  • meisjes tussen 11 en 15 jaar;
  • jongens rond 16 jaar die op zoek zijn naar contacten om te praten over hun homoseksuele gevoelens of hun twijfels daarover;
  • kinderen die seksueel ontwaakt en nieuwsgierig zijn;
  • kinderen met een zucht naar riskant gedrag;
  • kinderen met een onbevredigde behoefte aan verbondenheid;
  • kinderen die eenzaam of depressief zijn;
  • kinderen die een slechte relatie met hun ouders hebben;
  • kinderen die seksueel misbruikt zijn.

Meer informatie