Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

28 november 2011 door Justine Pardoen

Apps voor jonge kinderen

Steeds meer mensen kopen tablets, en kinderen kunnen er uitstekend mee overweg. Waar kun je ze een plezier mee doen? Hoe ziet hun apps-wereld eruit?

Op dit moment, eind 2011, heeft ongeveer 1 op de 10 gezinnen een iPad of een andere tablet, en bij iets meer dan de helft daarvan mogen de kinderen er spelletjes op doen. [In 2012: 1 op de 3 gezinnen. In 2014: meer dan de helft van de gezinnen. - red.] Als ze eenmaal de smaak te pakken hebben, willen ze meer. Een touchscreen heeft nu eenmaal een enorme aantrekkingskracht, hoe jong het kind ook is.

Tik eens 'baby' en 'iPad' in het zoekkader van YouTube, en er verschijnen talloze filmpjes waarin je kunt zien hoe baby's al uit de voeten kunnen met een tablet. Kinderen kunnen zonder enige ervaring met een tablet aan de gang. En zodra ze kunnen praten, zeggen ze dat het prettiger is dan een PC met een muis.

Aandacht

Uit onderzoek blijkt dat een tablet de aandacht langer vasthoudt dan een PC met een muis. Hoe dat komt is niet helemaal duidelijk, maar ongetwijfeld heeft het te maken met de bediening (inclusief de navigatie) die veel intuïtiever is dan bij een muis. Daardoor lopen kinderen minder snel vast en kunnen ze altijd weer makkelijk terug naar het vertrekpunt.

Voor een dreumes is 'tikken en vegen' al zo vanzelfsprekend dat voor hem of haar een tijdschrift eigenlijk een iPad is die het niet doet:

Populaire apps

Favoriet in gezinnen met jonge kinderen zijn apps als Talking Tom Cat, waarin een cartoon-figuur alles nadoet wat je zegt. Zelfs voor oudere kinderen is dat nog grappig.

Ook apps van populaire personages zijn geliefd, zoals Ice Age, Disney Fairies Fly en Cars 2.

Verder wordt Angry Birds nog steeds heel veel gespeeld, ook door jonge kinderen, evenals meer educatieve apps als Rompompom en Bobo.

(De bovenstaande links verwijzen naar de iPad-versies. Veel titels zijn echter ook verkrijgbaar voor andere platforms, zoals Android.)

Prentenboeken

Apps voor de jongste kinderen speel je natuurlijk altijd samen. Dat is ook wel het leuke van die tablets: die zijn gewoon overal waar jullie zijn. In de auto of de trein, in de wachtkamer van de dokter, of samen op de bank. Het is dan ook een goede ontwikkeling dat er steeds meer apps komen die inspelen op het 'samen' doen. Zo zijn er ook al veel prentenboeken omgezet in apps.

Niet alle verappte prentenboeken zijn even geslaagd. Soms is het eigenlijk niet veel meer dan een prentenboek dat door de app wordt voorgelezen, eventueel nog in een andere taal, waarbij je iets kunt aanraken dat dan geluid maakt of gaat bewegen. Zoals bij De kat die niet van de bank af wilde van Iris Boter. Zo'n app is eigenlijk niet veel meer dan een e-boek.

Maar steeds vaker zie je gelukkig ook dat er heel bijzondere nieuwe elementen aan het prentenboek zijn toegevoegd, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden van een tablet. Een van de eerste apps die in gunstige zin opviel, was Timo en het toverboek van Rian Visser. Hoogstpersoonlijk verappt door de schrijfster zelf (die ook grafisch ontwerpster is). In deze app kun je Timo via de microfoon als een ballon opblazen!

Uitgevers

Inmiddels is Rian Visser zelf gaan ondernemen in het bedrijf Books2download, dat ook apps maakt voor andere uitgevers. Zoals Leopold, dat De gelukkige olifant van Youp van 't Hek bij Books2download heeft ondergebracht.

Andere Nederlandse uitgevers van prentenboek-apps zijn Piccolo Picture Books en Orange Books, en sinds kort doet ook Gottmer mee, door een aantal toppers zoals Dikkie Dik te ver-appen. Ongetwijfeld zullen de komende tijd nog meer uitgevers zich op de app-markt begeven.

Educatieve apps

Ook educatieve apps zijn er in soorten en maten. Daarvoor geldt eigenlijk nog sterker dan voor prentenboek-apps dat ze lang niet altijd goed zijn, met name als ze niet voor de Nederlandse markt gemaakt zijn. Denk alleen maar aan de verschillende manieren waarop je kunt rekenen of spellen en schrijven. Wat in een app gebeurt, sluit lang niet altijd aan bij wat in ons onderwijs gebruikelijk is.

Dus: als je iets educatiefs wilt, kies dan het liefst een app van een Nederlandse uitgever die (ook) actief is op de schoolmarkt, zoals Zwijssen (van Maan Roos Vis).

10 Tips

  1. De website iKind.nl bespreekt regelmatig nieuwe apps.
  2. Al een tijdje verzamelen we zelf leuke apps voor kinderen op onze Scoop.it-pagina. Met trends en tips.
  3. Kwartetten: Three little witches maakte een kwartetspel (in het Nederlands).
  4. Voor vergeetachtige ouders: een app met Sinterklaasliedjes (met tekst). Verwacht echter geen topkwaliteit voor nog geen 80 cent.
  5. Pim en Pom op Safari van Fiep Westendorp, met de stem van Georgina Verbaan. Ouders zijn er enthousiast over.
  6. Gratis: Maan Roos Vis - de leesmethode van Zwijsen. Ouders zijn wel verbaasd over 'de B van Bier', en vinden deze app een beetje saai.
  7. Mus op het net - voor kinderen die net leren lezen (avi 4).
  8. Kinder-tv terugkijken - met o.a.: Koekeloere, Teletubbies en Sesamstraat.
  9. Gratis: de app van Z@ppelin.
  10. Jumbo heeft een aantal bordspellen verappt. Ze komen 15 november op de markt onder de naam iPawn. Je betaalt voor de speciale geleidende pionnen in een doosje met spelregels; de app zelf is gratis. Visjes is onze favoriet, hoewel Ganzenbord ook veel plezier geeft. Al was het alleen maar doordat de dobbelsteen nooit meer van de tafel rolt! Hoe het werkt zie je op de Uitpakparty van Bright.